Mitä kuuluu paastoiluun – vuorokauden paastot mukana kuvassa

En ole koskaan elämässäni ennen pystynyt pudottamaan painoa. En ole koskaan ennen elämässäni käynyt uimassa kylmäaltaassa. En ole koskaan ennen elämässäni edes kuvitellut paastoavani tai kestäväni nälkää. Nyt olen pudottanut painoa, elän terveellisesti, six-päk näkyy taas ja olen voimakkaampi kuin koskaan – ainakin tulosten puolesta CrossFit-treeneissä – jota olen harrastanut jo vuodesta 2013 asti.

Aloitin helmikuun alussa 16:8 pätkäpaaston ja noudatin sitä kesään asti 5-6 päivää viikossa. Ilman sen enempää asiaa miettimättä, tiputin 15 kiloa kesäkuuhun mennessä. Helmikuun alussa painoa oli 102 kiloa ja kesäkuussa 87 kiloa. Kesän aikana pidin kiinni paastosta, mutta lomalla / mökillä / leirillä välillä jätin noudattamatta, kuitenkin vähintään puolet viikosta pidin. Kesän jälkeen painoin yhä 87 kiloa. Elokuun alusta jatkoin taas 3-4 kertaa viikossa CrossFit harrastusta boksilla kunnon painojen kanssa, kun keväällä Koronan takia piti tehdä kotijumppaa ilman painoja. Nyt paino pyörii siinä 87 ja 89kg maissa, täytyy katsoa lähteekö pian taas laskuun kun asiat rutinoituvat.

Olen lukenut paljon pätkäpaastosta ja sen terveyshyödyistä. Kaikki ei ole välttämättä aivan kiistatonta tai tarpeeksi tutkittua ihmisillä, mutta pääasiassa ideana on autofagia eli elimistön oma puhdistysjärjestelmä. Aiheesta löytyy hyvä tiivistelmä Nuoruuskoodin sekä Pätkäpaaston sivuilta. Kyseessä on siis elimistön proesssi, joka käynnistyy 12-16 tunnin paaston kohdalla. Autofagia nuorentaa, parantaa ja voimistaa immuniteettiä. Tärkeimpänä hommana on, ettei paaston aikana juo muuta kuin vettä, maustamatonta teetä tai kahvia – ei edes maitoa saa laittaa kahviin.

Kun tutustuin aiheeseen enemmän – parhaiten lukemalla ja seuraamalla Pätkäpaasto FB-ryhmän keskusteluita – kiinnostuin kokeilemaan 24 tunnin paastoa. Siinä kantasolut aktivoituvat ja immuniteetti paranee sekä kasvuhormonin tuotanto kasvaa 1300-2000% prosenttia. Tein ensimmäiset 24 tunnin paaston pari viikkoa sitten ja teen joka torstai klo 12:sta perjantai klo 12 asti. Menen yleensä perjantaisin treenaamaan klo 16.30 ja olen selvinnyt ihan hyvin treeneissä 24 tunnin paaston jälkeen – kun syön lounaan ennen treeniä. Olen myös mennyt lauantaisin tai kesällä tyhjällä vatsalla aamulla treenaamaan – ilman ongelmia. Jos pelkää pahaa oloa, niin voi laittaa (ruusu)suolaa veden joukkoon ja juoda sitä ennen treenejä.

Aloitin muutama vuosi sitten TMI-meditoinnin ja se on ollut yksi syistä, miksi pätkäpaasto on ollut helppoa. Itsekuri on tärkeää, samoin itselle anteeksi antaminen, jos ei aina pysy päätetyssä. Olen kirjoittanut meditoinnista sekä paastosta – niiden yhteispelistäkin ja meditaation hyödyistä CrossFitissä. Viimeisen vuoden olen kirjoitellut pääasiassa itseohjautuvuudesta, mutta koitan nyt aktivoitua kirjoittamaan taas paastosta ja meditaatiosta eli mielen optimoinnista. Tärkeintä kuitenkin on kokonaisvaltainen itsensä johtaminen, intuition kuuntelu ja omien rajojen tunnistaminen.

Kylmään menemisessa uskon apuna olevan hengitysharjoitukseni. Tästä en ole aiemmin kirjoittanut. Minun piti aloittaa Wim Hofin metodi, mutta kuulin Mikko Kuusniemen tekniikasta. Hän vain opetteli hengittämään oikein, eli palleaan. Palleahengityksessaä rinta pystyy paikallaan, mutta pallea nousee paljon. Tämä aktivoi autonomista hermostoa ja auttaa todella moneen asiaan kehossa – KVG, en jaksa kaivaa tästä linkkejä. Itse olen yli 6kk joka aamu muistuttanut itseäni aiheesta kännykän muistutuksella ja pikkuhiljaa muistan enemmän ja pidempään päivälle – vihdoin koko päivän ajan olen oppinut hengittämään syvään. Tunnistan myös, jos olen kyyryssä työpöydällä tai hengitän pinnallisesti – tällöin muistan korjata asennon ja hengittää oikein.

On todella vaikea sanoa, mikä tekniikka tai tekeminen on oikeasti vaikuttanut mihinkin. Mielestäni kaikki tämä on kokonaisuus, missä yksi hyvä tapa tukee toista. Kaiken tämän keskellä tuli Korona ja avioeroni. Minulle kaikki nämä hurahtamiset, meditoinnit, paasto ym. ovat olleet erittäin tärkeitä tukipilareita, joilla olen pitänyt itseni ja terveyteni kasassa. Suosittelen kaikkea ja ennen kaikkea ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Kuuntele omaa kehoasi, se kyllä kertoo jos jokin ei sinulle sovi.

Vuorokauden paastot ovat nyt alussa – niiden aloittaminen oli helppoa. Ei se näin pitkän ajan jälkeen eroa juurikaan 16 tunnin paastosta. Ei ole enemmän nälkä tai tunnu erikoisemmalta. 24 tunnin paaston aikana en treenaa, mutta kai jokin lenkkeily tai muu kevyt aerobinen treeni voisi sopia siihen. Tärkeintä kuitenkin on aina treenin jälkeen saada ruokaa, jotta elimistö ja lihakset palautuvat.

Rohkeasti eteenpäin – meillä on vain yksi elämä!

PS. Rakensin jopa meditaatiobotin, jonka avulla voit aloittaa meditoinnin