Olen kirjoittanut kymmenisen vuotta blogia ja kehitys ammattimaiseksi on ollut huima. Nykyään kirjoitan artikkeleita maksettuna eri lehtiin ja blogin pitäminen on jäänyt vähemmälle. Usein kirjoitan tietystä rajatusta aiheesta, mutta nyt kirjoitan niiden lähteestä eli itsestäni ja muutoksesta, jonka olen tehnyt viimeisen viiden vuoden aikana. Kaikki aiheeni ovat lähteneet sisäisestä muuksesta, jonka viimeisin niitti on ADHD-diagnoosi ja lääkkeet.
Matka on ollut pitkä enkä aio hylätä rakentamaani uutta elämääni ja tiputtaa hanskaita lääkkeiden syömisen myötä. Aion jatkossakin ymmärtää itseäni ja käyttää ominaisuuksiani supervoimana. Jokaisesta vaiheesta löytyy yksi tai useampi kirjoitus blogistani, joten tässä koostan kaiken yhteen. Aion kertoa teille, miten omasta elämästä voi tehdä riikkampaa ja jopa ammentaa stressistä, sen sijaan, että antaisi sen syödä sinut elävältä.
Miten parantaa työelämänlaatua?
Isäni on valmentanut johtamista koko elämänsä ja murehdin, ettei johtaminen kiinnostanut minua. Koin, että IT-alan ketterä työskentelymalli oli parempa kuin perinteinen hierarkkinen johtaminen. Aloin ajautua vuonna 2018 ajatusmaailman pariin, jossa johtaminen pitäisikin olla jaettua. Pitkän ajatusmatkan, ymmärtämisen, oman valmennusuran ja neljän kirjan jälkeen olen ymmärtänyt, että työelämä paranee, kun ihminen saa vaikuttaa itse omaan työhönsä ja motivoida itseään.
ADHD-ihmisillä on haasteita motivoinnin kanssa, siksi aihe kiinnosti minua suuresti.
Miten parantaa hyvinvointia ja unenlaatua?
Yksikään dieetti ei ole koskaan minulle sopinut ja paino vain nousi. Kuulin pätkäpaastosta 2020 ja kokeilin sitä. Neljän kuukauden aikana minulta lähti 15 kiloa, elämänikäiset unensaantiongelmat hävisivät, olo parani ja askel keveni. Jäin ikuiselle pätkäpaastolle – ainakin arkipäivien suhteen. Kirjoitin tästä useaan niin paljon, että loin blogiini aiheesta oman kategorian. Kiitos elämänmuutoksen, minulla puhkesi vaikea kihti. Selvitin enemmän asioita ja DNA-testin myötä tajusin, että minulla on luolamiesgeeni ja pätkäpaasto sopii keholleni enemmän kuin hyvin!
Miten parantaa stressinsietoa?
Vuonna 2020 ajauduin avioeroon ja sen jälkeen uupumukseen. Läheltä katsottuna oli vaikea sanoa, mikä johtui mistäkin ja myöhemmin voisin sanoa, että kasvoimme erilleen ex-vaimoni kanssa. Prosessin myötä päätin olla käyttämättä alkoholia ja lapsettomina viikonloppuin prosessoida aihetta. Tutustuin päihteettömiin juhliin (Natural High Healing, Elos Fest, Ecstatic Dance) ja rakensin itselleni yli kolme vuotta kestäneen useamman tunnin aamurutiinin. Käyn edelleen Turussa perjantaitansseissa eli vapaassa tanssissa kohtaamassa itseäni aamujoogan lisäksi. Kyytipoikana tuli löydettyä oma myötätunto ja elämänilo. Aloitin myös avantouinnin, joka sekin auttaa stressin pysäyttämisessä. En halua elää jatkuvassa ylivireystilassa, jossa Vagus-hermo kurittaa mieltäni kehoni kautta hormonien avulla. ADHD:n oireita voi lievittää monin eri keinoin ja silti nauttia elämästä ja pulppuvasta energiasta!
Kyytipoikana tuli löydettyä oma myötätunto ja elämänilo
Olin jo vuosia aiemmin tutustunut meditaatioon ja mindfulnesiin, mutta niistä puuttui kehollisuus. Minä tarvitsen kehon tuntemuksia, koska ADHD-henkilö tuntee kaiken täysillä. Kun teen rauhoittavia harjoituksia, joissa on keho mukana, rauhoittaa sen mielen samalla. Pikkuhiljaa pystyin ottamaan alkoholin takaisin elämääni, ei tarvinnut enää olla niin ehdoton, kun olin saanut oman kehon vireystaajuutta alemmaksi. Ei tarvinnut myöskään ajaa kilpaa vesijetillä, vaan sup-lauta kävi ihan hyvin ja elämästä pystyy saamaan irti enemmän vähemmällä.
Miten kokea olevansa perillä?
Moni meistä elää sitku-elämää eli ”olen onnellinen sitten kun”. Onnellisuus on tässä ja nyt. Joka-aamuinen joogani muistuttaa minua siitä. Olen täysin vapaa ja onnellinen vain aamujoogassani. Päivän mittaan kasaantuvat asiat vievät minut kauemmas onnellisuudesta ja rauhallisuudesta, mutta lataamalla itseeni rauhallisuutta aamuisin, kestän päivän mittaan tulevat stressimyrskyt. Useamman vuoden rauhoittumisen (ja ikääntymisen) myötä aloin ymmärtää, miten kuormitun päivittäin jatkuvasti. Joko tunteiden myötä, mutta myös multitaskaamisen takia.
Huomasin pikkuhiljaa, etten pysty keskittymään tarpeeksi. Olen aina ollut hyperaktiviinen ja oli aika mennä ADHD-testeihin. Vuonna 2019 työpsykologi tästä jo puhui, mutten ollut silloin ajatellut asiaa. Seuraavaksi ajattelin kokeilla ADHD-lääkkeitä, voisiko niillä poistaa turhaa kuormittumista työpäivien aikana. En kuitenkaan antaudu sitku-tunteen vietäväksi. Kun ajattelen elämääni pari vuotta taaksepäin, koin olevani onnellisempi. Varmasti sama tunne valtaa minut lääkkeiden aloittamisen jälkeen. Yritän keskittyä jokaiseen päivään kerrallaan ja nauttia tästä hetkestä.
Elä tänään kuin kuolisit huomenna, suunnittele huomista kuin eläisit ikuisesti
Supersankari minussa pystyy ajattelemaan seitsemää asiaa yhtä aikaa, pitämään monia lankoja käsissään ja keskittymiskyvyn puutteen takia on kehittänyt kompensoivia toimintoja, joiden takia olen erityisasiantuntija tehtävienhallinnassa ja ketterissä menetelmissä.
En pystyisi olemaan niin tuottava, ilman sisäistä voimaani. Voin ammentaa voimaa kuin tulta, muistaen kuitenkin, että tulen paikka on renkinä. Nyt on aika rajoittaa hieman voimaa, ettei tuli polta minua taas loppuun.