TMI Meditaatio – taso 7

Olen suorittanut tätä tasoa melkein vuoden. Tasot 1-6 suoritin vähän yli puolessa vuodessa. Nollasta sataan kasvatti taitojani ja avasi mielessäni asioita, mutta tämä taso on syventänyt eniten. Koen pientä mielten yhdistymistä ja jatkuvaa rauhallisuuden tunnetta. Flowhon siirtyminen musiikilla tai ilman on helppoa ja elämän laatu on selvästi parantunut.

Tavoite: Vaivattomasti ylläpidettävä yksinomainen tarkkaavaisuus ja vahva mindfulness.

Esteet: Häiriötekijät ja turtumus palaavat, jos lakkaat näkemästä vaivaa. Joudut jatkamaan vaivannäköä kunnes yksinomainen tarkkaavaisuus ja mindfulness tulevat automaattisiksi, silloin vaivannäkö ei ole enää tarpeen. Tylsistyminen, levottomuus ja epäilys heräävät usein tässä vaiheessa. Myös oudot aistimukset ja tahdottomat kehonliikkeet voivat häiritä harjoitustasi.

Taidot: Kärsivällisesti ja uutterasti harjoittaminen tuo sinut vaivattomuuden kynnykselle. Se auttaa sinut kaiken tylsyyden ja epäilyksen sekä outojen aistimusten ja liikahdusten yli. Vaivannäön jättäminen tarkoituksella aika ajoin auttaa sinua tunnistamaan milloin vaivannäköä ja valppautta ei enää tarvita. Silloin voit työstää kontrollintarpeesta päästämistä.

Saavutus: Voit päästää irti kaikesta vaivannäöstä ja mieli säilyttää silti ennennäkemättömän vakauden ja selkeyden.

Taso seitsemän läpäisyyn on mennyt vuosi enkä ole ihan varma olenko sitä vieläkään suorittanut, vai olenko mennyt ohi jo kauan sitten. Taso kuusi kesti kauan ja suoritin sen viime syksynä, nyt vieläkin ehkä tasolla seitsemän, mutta aloin lukea kirjasta tasoa kahdeksan ja tekemään sen harjoituksia. Olen pitänyt meditaatiopäiväkirjaa, aloittanut vetämään meditaatioistuntoja töissä sekä toteuttanut automaattisen meditaatiobotin, joka vetää puolestani meditaation päivittäin kahdelta ja kolmelta.

Pääosin tason idea on ollut vain olla ja oman slangini mukaan ”astua virtaan”. Eli tarkoitus on keskittyä niin voimakkaasti, että kehon ulkoiset aistihavainnot häviävät. Minä en vain ole ihminen, joka voisi keskittyä niin vahvasti, etten kuulisi ympäröiviä asioitani. Meditaatomentorini Lumikaan ei ole ja hän on silti läpäissyt tason. Tärkeintä olisi pystyä säilyttämään keskittyminen meditaatiokohteeseen 20 minuuttia herpaantumatta. Yksi perusongelmiani on, että meditoin kerralla vain 20 minuuttia ja tällä tasolla pitäisi meditoida vähintään tunti päivässä.

Kun pyrin tuohon tunteeseen ja tein erilaisia kehonskannausharjoituksia, aloin päästä lähemmäksi tilaa, jotka kutsun virraksi. Virta on todella vahva ja syvällinen olo. Vähän samanlainen kuin tippuisi unessa. Se tuntuu kuitenkin hyvältä. Aina kun lähestyin sitä, innostuin ja tunne kaikkosi. Pikkuhiljaa aloin tunnistaa, että olemalla todellakin läsnä ja sanomalla itselleni ”tässä on hyvä olla”, aloin päästä lähemmäksi virtaa. Kuukausien kuluessa opin antaa sen tulla ja olla keskellä sitä, ilman että se kaikkoaisi.

Mindfulness jokapäiväsessä elämässä on syventynyt huomattavasti. Otin aina välillä meditointiin mukaan Loving & Kindness alkuun, että sain vähän vaihtelua. Koitin lukea kahdeksannen tason asioita alkuvuodesta, ei tuntunut oikealta hetkeltä. Nyt alkoi keskittyminen meditaatiokohteeseen sen verran vahvalta, että tason kahdeksan asiat olivat ajankohtaisia. Päätin, että nyt voin kokea suorittaneeni seitsemännen tason.

Kirjoitukseni ei ole ohje meditaatioon, vaan tiivistelmä ja omakohtaisia kokemuksia kyseisetä tasosta. Jos aiot harjoittaa meditaatiota, niin suosittelen The Mind Illuminated  e-kirjan ostamista ja lukemista läpi. Kirjassa neuropsykologi opastaa 10 tason kautta meditaatioon. Kirja on erittäin selkeä ja enemmän ohjekirja kuin hengellinen opas. Kaikki neuvot ovat hyviä ja auttavat elämän kaikilla osa-alueilla. Jokaisella tasolla on piirteet, haasteet ja tekniikat haasteiden saavuttamiseen. Jokaisella tasolla on hallinnan raja, mikä pitää ylittää, jotta voi siirtyä seuraavalle. Kirjoitan jokaisesta tasosta kirjoituksen oman etenemisen tahtiin.

10 tasoa suomenkielisessä Meditaatio-wikissä