Vapaalla vai (kaula)pannassa?

Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa ja vauhti vain kiihtyy. Ihmisten jaksaminen työelämässä nostetaan yhä useammin esille, koska ihmiset uupuvat yhä enemmän. Jokainen on vastuussa itsestään, esihenkilö alaisistaan, mutta pysyykö kukaan nopeudessa mukana? Itsekin kehitän työkaluja, joilla voidaan liikkumisten ja luonnossa kulkemisen aikana, tehdä töitä äänikomennoilla. Onko tarkoitus tukkia jokaisen ihmisen pienetkin vapaat hetket? Ei ole, vaan päinvastoin antaa ihmisille enemmän mahdollisuuksia tehdä töitä rennommin.

Tein toisen demon, jossa mobiiliaplikaatiolla voi tehdä työhön liittyviä muistiinpanoja, kun kädet eivät ole vapaana. Voit katsoa demon teknisen kirjoituksen tästä. Esimerkkinä on lenkki koiran kanssa ulkona tai ajaessa autolla. Haluan opettaa ihmisiä ajattelemaan työntekoa eri tavoin. Sen sijaan, että istut pitkän päivän toimistossa, mitä jos kesken päivän lähdetkin lenkille ja samalla suunnittelet ja teet muistiinpanoja. Pilkkomalla työpäiviä ja tekemällä asioita eri tavoin, voidaan pitää mieli virkeänä, saada työt tehtyä ja välttää uupumista.

Emme huomaa multitaskauksen kuormaa, vasta kun on liian myöhäistä

Multitaskaus näyttelee suurta osaa uupumisessa. Emme huomaa ajoissa multitaskauksen mielelle aiheuttamaa kuormaa. Huomaamme kuormittumisen vasta kun on liian myöhäistä. Kun päässä alkaa tuntua kiristys, kannattaa pysähtyä siinä mitä tekee. Useimmiten emme huomaa tekevämme montaa asiaa yhtä aikaa. Toisille en voi suositella ulkona kävelemisen yhdistämistä töiden suunnitteluun ja muistiinpanojen tekemiseen. Näille ihmisille rauhallinen toimisto toimii paremmin, kuin liikkumiseen yhdistetty suunnitelutyö.

Uupumus rakentuu viikkojen ja kuukausien aikana omien työtapojemme johdosta. Se ei ole äkillinen asia, joka tulee hetken rypistuksestä – eikä myös mene hetkessä ohi. Jos lepäämme hetken, piristymme, mutta löydämme itsemme taas samasta pisteesä todella nopeasti. Ainut oikea keino on lähteä purkamaan pikkuhiljaa tapaamme tehdä töitä. Jos käytämme viimeisetkin taukomme luomallallani aplikaatiolla tehdäksemme enemmän töitä, törmäämme uupumukseen ja ylirasitukseen. Aplikaation tavoitteena on rakentaa itselle pikkuhiljaa työskentelytapa, joka vapauttaa mielen kuormitusta ja palvelee työntekoa.

Levännyt mieli on luovempi ja keksii parempia ratkaisuja

Vapaa-ajasta kannattaa pitää kiinni, jos työ on muutoin erittäin intensiivistä. Ainoastaan, jos voit vaihtaa intsensiivistä työaikaa vähemmän intensiiviseen, mutta olla tuottelias ja antaa mielen levätä, kannattaa pohtia uudenlaisia ratkaisuja. Näkökulma on se, että levännyt mieli on luovempi ja keksii parempia ratkaisuja. Kokonaisukuvassa rennompi työtahti kehittää paremia ratkaisuja ja päätöksiä, jolloin tuottavuus nousee, kun hidastaa vähän tahtia, käyttää uudenlaisia työkaluja ja rakentaa itselleen paremman työskentely-ympäristön.

 

Voit tilata alta itsellesi ilmaisen keskittymisen valmennuksen