Blogi

Vapaalla vai (kaula)pannassa?

Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa ja vauhti vain kiihtyy. Ihmisten jaksaminen työelämässä nostetaan yhä useammin esille, koska ihmiset uupuvat yhä enemmän. Jokainen on vastuussa itsestään, esihenkilö alaisistaan, mutta pysyykö kukaan nopeudessa mukana? Itsekin kehitän työkaluja, joilla voidaan liikkumisten ja luonnossa kulkemisen aikana, tehdä töitä äänikomennoilla. Onko tarkoitus tukkia jokaisen ihmisen pienetkin…

lue lisää

Informaation merkitys johtamisessa

Kommunikaatio on taitolaji eikä ketään saa uuvuttaa liialla informaatiotulvalla. Jos taas kommunikaatio jätetään tekemättä, saadaan nopeasti aikaan tiimin sisällä turhautumista ja motivaation puutetta. Jokaista tiimiä tai projektia johtaa yksi tai useampi henkilö ja muut seuraavat. Kommunikaation kannalta ei ole olennaista, onko henkilöllä johtajuus ansaittu tittelin ja hierarkian avulla vai ei….

lue lisää

Ihmisten korvaaminen koneilla on alkanut

Sain ensimmäisen demoni valmiiksi, jossa automatisoin asiakaspalvelun toiminnan tekoälyn avulla. Paljon puhuttu tilanne, jossa tekoäly korvaa ihmisten ammatteja, on nyt minun ulottuvillani. Tarkoitukseni ei tosiaankaan ole tehdä kenestäkään toimetonta, vaan kehittää maailmaa eteenpäin. Suomessa on lama käynnissä ja kulukuri on iskenyt yrityksiin. Säästöjä ja tehokkuuden parannusta voi kuitenkin tehdä vaarantamatta…

lue lisää

Johtamistaidot korostuvat tekoälyn myötä

Yhteisöohjautuvuuden ja valmentavan johtajuuden myötä organisaatioista tulee matalampia eli esihenkilöitä ja hierarkiaa on vähemmän. Tämä kuitenkin korostaa ihmisten tarvetta johtamistaidoille, kun jokainen meistä voi ottaa johtajuuden eri tilanteissa ja johtaa ryhmää, tilannetta tai projektia ilman erillistä sovittua titteliä. Teknologian kehityksen myötä me saamme pian jokainen oman assarin, kun tekoäly on…

lue lisää

Henkilökohtainen johtaminen

Jaettu johtaminen ei olisi mahdollista ilman tietotekniikkaa. Perinteistä hierarkkista johtamista vaadittiin, jotta saatiin pyramidin muotoisesti tiputettua alaspäin tietoa ja ohjausta. Kun informaatioteknologia mahdollistaa satojen ja tuhansien ihmisen tietopohjaisen yhteistyön, esihenkilöiden tarve on muuttunut. Esihenkilön malli on muuttunut enemmän ohjaavaksi ja auttavaksi, tai tippunut kokonaan pois. Yhteisöohjautuvuus tarkoittaa sitä, että vastuuta…

lue lisää

Kenen vastuulla on kehittää toimintaa?

Julkaistu HR Viesti 3/2023 Ihmiset kuormittuvat työelämässä ja puhutaan uupumuksesta. Neuvoja myönteisyydestä ja peloista tulee esille useissa työyhteisöissä, mutta kenen vastuulla on kehittää toimintaa siten, etteivät työntekijät uupuisi työssä. Vastuu on perinteisesti ollut esihenkilöllä, mutta jaetun johtajuuden myötä on alettu puhumaan työntekijätaidoista. Jokaisen työntekijän ja tiimin jäsenen tulisi ottaa vastuu…

lue lisää

Valmentavaksi johtajaksi tekoäly

Valmentava johtaja ohjaa ja palvelee alaisiaan. Työntekijöillä ja asiantuntijoilla on paras käsitys työstä, jolloin he tekevät työtä koskevat päätökset. Esihenkilön vastuulle jää fasilitoida, kysyä ja kannustaa. Sain itse roolin johtaa asiantuntijaverkostoa, jakaa puheenvuoroja ja esityksiä. Opettelin samalla Microsoftin tekoälyn Copilotin ominaisuuksia ja pikkuhiljaa mieleeni hiipi ajatus. Miksei tekoäly voisi hoitaa…

lue lisää

Kylmäaltistuksella paremmaksi johtajaksi

Kun oppii päästämään irti mielen vastustuksesta, pystyy nauttimaan asioista, jotka tuntuivat aiemmin epämiellyttävältä. Kun jatkaa harjoittelua, sitä huomaa näkevänsä asiat aivan toisella tavalla. Irtipäästämistä ei kuitenkaan saa tehdä suorittamalla, muuten kontrollista oikeasti ei päästetä irti, vaan korvataan entistä kovemmalla kontrollilla. Näiden erottaminen toisistaan on vaikeaa – varsinkin ylisuorittajalle. Halusin päästää…

lue lisää

Milloin halipula osaksi DEI:tä?

Työelämä on ottanut suuria harppauksia, kun johtajuuskulttuurissa korostetaan yksilöä ja sen tarpeita. DEI tulee sanoista Diversity (suom. monimuotoisuus), Equity (suom. yhdenvertaisuus) ja Inclusion (suom. inkluusio). Käytännössä tarkoittaa taitoja ottaa huomioon erilaisia yksilöitä, heidän tarpeita ja katsoa, ettei kukaan syrjäydy. Missä menee raja ymmärtämisessä? Milloin yksilön tarpeiden ymmärtäminen haittaa työntekoa ja…

lue lisää

Kuka johtaa, jos muut ovat sinulle velkaa?

Olen pyöritellyt mielessäni pari kuukautta uuden kirjan aihetta, joka on verkoston johtaminen. Työt tehdään yleensä verkostoissa, vaikka organisaatioissa olisikin hierarkiaa. Ihmiset ottavat yhteyttä tuttuihin henkilöihin ja pyytävät palveluksia niiltä, joille ovat tehneet palveluksia tai pyytäneet aiemmin. Jos haluat johtaa verkostoa, niin kannattaa palvella sitä mahdollisimman hyvin. Kuka sinun mielestäsi voi…

lue lisää