Henkilökohtainen johtaminen

Jaettu johtaminen ei olisi mahdollista ilman tietotekniikkaa. Perinteistä hierarkkista johtamista vaadittiin, jotta saatiin pyramidin muotoisesti tiputettua alaspäin tietoa ja ohjausta. Kun informaatioteknologia mahdollistaa satojen ja tuhansien ihmisen tietopohjaisen yhteistyön, esihenkilöiden tarve on muuttunut. Esihenkilön malli on muuttunut enemmän ohjaavaksi ja auttavaksi, tai tippunut kokonaan pois. Yhteisöohjautuvuus tarkoittaa sitä, että vastuuta ja päätöksentekoa annetaan työyhteisölle sen sijaan, että esihenkilö päättäisi kaikesta.

Miten saada viesti tuntumaan tuntumaan henkilökohtaiselta

Kontaktoin omassa organisaatiossani satoja ihmisiä ja massasähköposti ei ole henkilökohtainen eikä mielestäni edes vaihtoehto. Se on vanhan teknologian tuote ja sähköpostijohtaminen on eilispäivää. Jos laitan jokaiselle henkilökohtaisesti viestiä Teamsissa, niin se vie mahdottomasti aikaa. Halusin löytää vastauksen, miten saada viesti tuntumaan tuntumaan henkilökohtaiselta.

Rakensin Power Automatella itselleni työnkulun, joka lukeaa henkilöiden yhteystiedot antamastani listasta, lähettää minun nimissä henkilökohtaisen viestin Teamsissa ja kysyy jatkokysymyksiä. Kysymyksten perusteella henkilöt saavat enemmän tietoa ja heille annetaan käyttöoikeuksia ja lisäillään eri työkaluihin. Aiemmin nämä työt olisivat olleet minun tehtävä manuaalisesti. Rakensin aiemmin jo automaation, jolla ihmiset voivat liittyä itse erilaisiin yhteisöihin, mutta näidenkin tiedotus meni perinteisesti organisaation sosiaalisen median kautta – eli yksisuuntaisesti ja helposti ohi monelta.

Yhteisöohjautuvuudessa pitää mielen joustaa vanhoista malleista

Yhteisöohjautuvuus, palveleminen ja johtaminen vaatii avukseen tietotekniikkaa. Jos haluat olla nykyajan johtaja, sinun pitää tutustua työkaluihisi. En kehota ketään rakentamaan jatkuvia spämmibotteja, joilla häiritään ihmisten työaikaa, vaan pohtimaan paremmin henkilökohtaisuutta. Jos jokatapauksessa johtamisessa käytetään apuna tietotekniikka, eikö sen voisi tehdä uudella tavalla käyttäen nykyajan työkaluja. Yhteisöohjautuvuudessa pitää mielen joustaa vanhoista malleista johtamisessa, myös työkalujen käytössä.

Itseohjautuvista orgnisaatioista tunnetuin esimerkki Buurtzorg:ssa työskentelee puolisen sataa tuhatta ihmistä ja heidä johtaa noin viidenkymmenen ihmisen organisaatio. Kaikki perustuu organisaation sisäiseen intraan, johon toimitusjohtaja kirjoittaa ehdotuksia, joita työyhteisö auttaa muotoilemaan loppuun. Nyt meillä on käytössä tekoäly ja sen tuomat mahdollisuudet, emme tarvitse enää keskustelufoorumeja, kun voimme automatisoida paljon enemmän.

Lue lisää jaetusta johtamisesta

https://www.jaettujohtajuus.fi/