Johtamistaidot korostuvat tekoälyn myötä

Yhteisöohjautuvuuden ja valmentavan johtajuuden myötä organisaatioista tulee matalampia eli esihenkilöitä ja hierarkiaa on vähemmän. Tämä kuitenkin korostaa ihmisten tarvetta johtamistaidoille, kun jokainen meistä voi ottaa johtajuuden eri tilanteissa ja johtaa ryhmää, tilannetta tai projektia ilman erillistä sovittua titteliä. Teknologian kehityksen myötä me saamme pian jokainen oman assarin, kun tekoäly on sillä tasolla, että voimme antaa sille äänikomentoja ja ulkoistaa töitämme.

Olen seurannut Microsoft 365 Copilotin julkaisuputkea ja kuuntelin Karoliina Kettukarin esiintyvän aihetta käsittelevässä podcastissa. Pian meillä on käytössämme henkilökohtainen assistentti. Tälle voi ulkoistaa paljon erilaisia hommia niin esitysmateriaalien kuin dokumenttien luonnista. Itseä kiinnostaa erityisesti äänikomennot ja matka-aikojen hyödyntäminen. Ajaessa autolla tai vaikka koiran kanssa lenkillä voisi tehdä töitä. Se muuttaa täysin työn luonteen. Pitkä päivä toimistossa voisi olla mukava puolikas päivä kansallispuistossa koiran kanssa.

Meidän tulee kuitenkin muistaa johtaa itseämme, pitää taukoja ja varmistaa kognitiivinen ergonomia

Multitaskaus on todella kuormittavaa. En tarkoita missään nimessä, että meidän pitäisi jokainen päivän siirtymä ottaa haltuun ja tehdä töitä, vaan voimme muuttaa työn luonnetta sellaiseksi, että voimme nauttia liikunnasta ja hyödyntää siirtymiä. Näiden yhteydessä meidän tulee kuitenkin muistaa johtaa itseämme, pitää taukoja ja varmistaa kognitiivinen ergonomia eli se, ettemme kuormita itseämme liikaa.

Johtaessamme itseämme, voimme johtaa pientä armeijaa tekoälyä. Tällöin ihminen toimii orkerstraattorina eli varsinaisena älynä ja keskiönä työlle. Jokaisella meillä tulee olemaan oma pieni tiimi, jota johdamme, seuraamme ja ohjaamme kohti halutua lopputulosta. Käytännössä työ tehostuu huomattavasti, jolloin voimme mahdollisesti lyhentää työpäiviä ja käyttää aikaa enemmän harrastuksiin. En suoranaisesti halua huutaa mitään lyhyempää työviikkoa tai päivää, ennen kuin näen tulokset. Näin se kuitenkin olisi mahdollista, jos ihmiset opettelevat käyttämään uusia työkaluja

Kuuntele Karoliinan pohdinnat Copilotista https://runasradio.com/Shows/Show/895