Kylmäaltistuksella paremmaksi johtajaksi

Kun oppii päästämään irti mielen vastustuksesta, pystyy nauttimaan asioista, jotka tuntuivat aiemmin epämiellyttävältä. Kun jatkaa harjoittelua, sitä huomaa näkevänsä asiat aivan toisella tavalla. Irtipäästämistä ei kuitenkaan saa tehdä suorittamalla, muuten kontrollista oikeasti ei päästetä irti, vaan korvataan entistä kovemmalla kontrollilla. Näiden erottaminen toisistaan on vaikeaa – varsinkin ylisuorittajalle.

Halusin päästää irti ja keskittyä rentouttamaan itseni

Olen talviuinut nelisen vuotta ja aloitin yli vuosi sitten säännölliset kylmäsuihkut aamuisin. Olen tehnyt sitä rentoutumisen vuoksi, mutta kylmäsuihkut pääasiassa terveydellisistä syistä. Tänään aamulla ajattelin, ettei kyllä nyt tunnu kovin kylmältä. Maa on varmasti vähintään 15 astetta lämmintä, niin ei vesi voi olla sen kylmempää. Halusin enemmän, kaipasin lisää keskittymistä ja hetkessä olemista eli mindfulnestia. Halusin päästää irti ja keskittyä rentouttamaan itseni.

Jääkylmään veteen meneminen on ihmiselle rentouttavaa, kun hän päästää irti mielen vastutuksesta ja antaa kylmän syleillä. Ensin sitä haukkoo henkeä ja tuntuu pahalta, mutta se menee ohi ja ajan myötä sitä ei tule lainkaan, kun pystyy menemään veteen rentona eikä jännitä sitä. Aivan varmasti itsekin alussa suoritin avantoon menemistä eli hammasta purren sinne vain kastautumaan ja sitten äkkiä saunaan. Kun katsoin vähän dokumentteja ja kuuntelin muita, ymmärsin tärkeimmän asian – rentouden.

Jos yrität vastustaa ja kontrolloida, et keskity käsillä olevaan asiaan.

Aamusuihkussa rutiinien jälkeen mieli helposti lähtee laukalle päivän askareisiin ja unohtuu nauttia suihkusta. Kylmäsuihku kaiken lopuksi on hyvä palauttamaan tähän hetkeen. Silloin ei voi miettiä työasioita tai mitään muutakaan, vaan kaikki kapasitteeti mielestä menee tähän hetkeen ja kehon rentona pitämiseen – muuten kylmäsuihku laittaa haukkomaan henkeä ja tuntuu oikeastaan pahalta. Sama sopii johtamiseen. Jos yrität vastustaa ja kontrolloida, sinulle tulee huono fiilis ja et keskity käsillä olevaan asiaan.

Meditaatiota harjoitellessani mentorini opetti minulle, että kivulla on kaksi osaa. Ensimmäinen on signaali, joka tulee aivoihin ja toinen on mielen oma vastustus. Kun poistaa mielen vastustuksen, ei kipu enää tunnu pahalta ja siitä voi itseasiassa nauttia – tai ainakin tarkastella puolueettomasti. Ehkä tämän takia pätkäpaaston aloittaminen oli helppoa, koska en antanut enää tunnearvoa nälän tunteelle ja tajusin, että sekin on vain signaali muiden joukossa. Sama vastustus tapahtuu talviuinnissa eli kylmäaltistuksessa. Lapsilla ei ole tätä opittua mallia, siksi he uivat mielellään kylmässä vedessä. Vasta iän myötä ihmiset alkavat karttaa kylmää vettä.

Kylmäaltistusta harjoittavat ihmiset ovat rennompia, koska harjoittelevat sitä jatkuvasti

Talviuintia ja johtamista voi kumpaakin suorittaa, eli puskea eteenpäin ja kovalla kontrollilla pakoittaa itsensä tekemään asian. Joskus sitä tarvitaan jopa alkuun, mutta tämän jälkeen kontrollista pitää alkaa luopua ja antaa tilaa rentoudelle. Kylmäaltistusta harjoittavat ihmiset ovat rennompia ja pystyvät rauhoittamaan hermostonsa, koska harjoittelevat sitä jatkuvasti. Jos haluat kehittyä johtajana, johdettavana tai tiimiläisenä, kannattaa sinun opetella päästämään irti mielen vastustuksella sinulle sopivalla harjoittelulla. Se kantaa hedelmää elämän kaikilla osa-aluiella.

Voit testata itsesi ilmaisella EgoSwot-testillämme