Ihmisten korvaaminen koneilla on alkanut

Sain ensimmäisen demoni valmiiksi, jossa automatisoin asiakaspalvelun toiminnan tekoälyn avulla. Paljon puhuttu tilanne, jossa tekoäly korvaa ihmisten ammatteja, on nyt minun ulottuvillani. Tarkoitukseni ei tosiaankaan ole tehdä kenestäkään toimetonta, vaan kehittää maailmaa eteenpäin. Suomessa on lama käynnissä ja kulukuri on iskenyt yrityksiin. Säästöjä ja tehokkuuden parannusta voi kuitenkin tehdä vaarantamatta hyvinvointia. Pitää uskaltaa muuttaa nykyistä toimintaa.

Microsoftin Power Platformilla kuka tahansa Microsoft 365 sähköpostia käyttävä henkilö voi rakentaa itselleen järjestelmän, jossa tekoäly (AI Builder -tuote) kategorisoi ja ottaa ulos aiheita sähköpostiviesteistä. Tämän jälkeen voit yhdistää työnkulkusi vaikka ulkoiseen järjestelmään. Kerron miten tämä tehdään teknisessä blogikirjoituksessani. Haluan tuoda esille, ettei tarvitse olla teknologianero, ottaakseen käyttöön automatisoidut järjestelmät ja tekoälyn. Lähes jokainen on käynyt kokeilemassa ChatGPT:tä ja toiset ovat löytäneet Bingin Edge-selaimesta tai kännykkäapista. Erityisten alojen osaajat hyödyntävät tekoälyä, mutta Power Platformin avulla jokainen kansalaiskehittäjä voi nopeuttaa omaa työtään.

Tekoälyllä ei korvata ihmisiä, vaan toistettavat ja yksinkertaiset tehtävät

Viimeisen viiden vuoden aikana on ollut pinnalla ammatteja, joihin kannattaa kouluttautua, jottei tekoäly korvaisi ihmisen työtä. Se on totta, näitä on useita, mutta jokainen meistä voi myös kehittää itseään ja ottaa käyttöön omassa työsässään tehostamisen keinoja. Jos asiakaspalvelija ei enää vastaile sähköposteihin, täytyy niitä kuitenkin valvoa ja pohtia mitä tehdään sähköposteille, joita tekoäly ei osaa kategorisoida. Asiakaspalvelija voi siirtyä organisaatiossa osastolle, jonne uusi automaatio ohjaa tehtävät. Koneilla ei korvattu aikoinaan ihmisiä, vaan raskaat ja toistettavat työt. Tekoälyllä ei korvata ihmisiä, vaan toistettavat ja yksinkertaiset tehtävät.

Voimme palauttaa itsellemme työrauhan ja paremman työympäristön

Jokaiselle meille jää vastuu omasta ammatillisesta kehityksestä. Maailma ei ole enää samanlainen, jossa voidaan olla samassa työpaikassa hamaan tappiin asti. Tämä on huomattu jo viimeisen kymmenen vuoden aikana, eikä syynä tähän ole tekoäly vaan ihmiskunnan ja teknologian jatkuva kehitys. Kehityksen myötä elämme informaatiotulvassa, aiheutamme itsellemme keskittymishäiriöitä ja uuvumme nopeammin kuin ennen. Opettelemalla uusia teknologioita ja ottamalla ne käyttöön, voimme palauttaa itsellemme työrauhan ja paremman työympäristön.

Teollistumisen aikakaudella huomattiin nopeasti, miten työkoneet itseasiassa auttoivat ihmisiä ja vähensivät fyysistä rasitusta – jotta voisimme sitten mennä työpäivän jälkeen kuntosaleille pitämään huolta fyysisestä kunnostamme =) Nyt toivon, että tekoälyn aikakaudella voimme alkaa rakentamaan itsellemme työkaluja, joiden avulla voimme taas keskittyä paremmin työtehtäviimme ja antaa teknologian hoitaa pahimman informaationtulvan.

Miten sinä voisit parantaa omia työolosuhteitasi tekoälyn avulla?

 

Seuraa