Anna itsellesi lupa hiljentyä jouluun

Osaatko sinä pysähtyä nauttimaan joulun pyhistä perheesi tai itsesi kanssa? Toisilla iso pyörä pyörii ja hiljaiset päivät tarkoittavat vain parempaa keskittymistä töihin. Jatkuva ylivirittyneisyys virtaa eikä ihminen edes ymmärrä tarvitsevansa stoppia. Normaalia rauhallisempi ja keskeytyksetön työpäivä tuntuu jo lähes lomalta. On helppoa valehdella itselleen, jottei tarvitse pysähtyä. Ymmärrätkö sinä, mistä tässä on kyse?

Syystä tai toisesta ihminen ei voi antaa itselleen lupaa rauhoittua. Jokin estää ihmistä antamasta anteeksi itselleen ja pitää hänet jatkuvassa liikkeessä. Useimmiten suoritusyhteiskunnassa kyse on sisältä kumpuava paha olo. Sen poissa pitäminen on niin rutiinia, ettei sitä edes osaa kyseenalaistaa. Jos näin on jatkunut kymmenen, kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta, voi toimintatavan tunnistaminen olla vaikeaa – vielä vaikeampaa ymmärtää, mitä sille voisi tehdä.

Kova työtahti ja rutiini on taas kerran vetänyt minut siihen, että toimin autopilotilla

Itsellä alkoi uudet työt ja sen lisäksi oman yrityksen toimeksianto. Olen tehnyt joulukuun todella kovaa töitä. HUomasin miettiväni, että minähän voisin tehdä vähän siellä ja täällä välissä töitä – kerätä tunteja talteen ja kasvattaa tulevaa laskutusta. Onneksi minulla on aamujoogani ja pysähdyin ja tunnistin mistä on kyse. Sisälläni on paha olla, jokin käsittelemätön ikävä tunne, jonka en ole antanut tulla ulos. Kyse voi olla ihan vain vartin masennuksesta, mutta kova työtahti ja rutiini on taas kerran vetänyt minut siihen, että toimin autopilotilla ja pidän tunteen ulkona ja suoritan.

Ei kyse ole näistä yksittäisistä asioista, vaan siitä tunteesta, joka saa meidät uskomaan näin

Jokaisella pitää olla oma keino pysähtyä. Tärkeintä on, että päästää irti kontrollista ja antaa ahdistuksen ja pahojen tunteiden tulla. Takaraivossa voi olla, että tämä projekti pitää saada maaliin, vielä nämä asiat tehdä. Kun niistä päästää irti, pian seuraa seuraava kohde. Ja sitä seuraava. Ja sitä seuraava. Yli kolmen vuoden aamujooga on antaninut minulle ikkunan omaan mieleeni ja uskon, että meidän kaikkien mielet toimivat samalla tavalla. Ei kyse ole näistä yksittäisistä asioista, vaan siitä tunteesta, joka saa meidät uskomaan näin.

Päästä irti, anna itsellesi anteeksi, anna itsellesi lupa nauttia joulusta itsesi tai läheisimpiesi kanssa. Paras joululahja on antaa lepoa vagushermolle sisällämme ja päästää irti. Sulkea kännykät ja tehdä jotain todella mukavaa ja syödä hyvin. Joulumielen tuo rauhallinen ja turvallinen olo. Kannattaa tehdä asioita, joista itselle tulee turvallinen, hyvä ja lämmin olo. Uskoisin, että joulunmieli nostaa tällöin aivan itsestään päätään.

Hyvää Joulua 2023