Miksi toimivan yrityksen pitäisi pohtia itseorganisoitumisen mallia? Mitä hyötyä uuden yrityksen perustamisessa itseorganisoituvassa mallissa on? Näitä kysymyksiä käytiin läpi yhdessä ystäväni kanssa ja sain selitettyä asia ymmärrettävästi esimerkin kautta. Voit kasvattaa yrityksen liikevoittoa samalla työntekijöiden hyvinvoinnin kanssa. Ratkaisuna ei ole tehostaminen vaan turhien roolien purkaminen ja työntekijöiden sitouttaminen yrityksen toimintaan.
Perinteisessä mallissa viisi ihmistä tekee työn, jolla maksetaan yhdeksän ihmisen palkka
Jos ajatellaan perinteistä palveluyritystä, jossa viisi työntekijää tekevät työt, josta laskutetaan. Tämän tueksi löytyy kaksi työntekijää asiakaspalvelussa ja kaksi työnjohtajaa. Perinteisessä mallissa viisi ihmistä tekee työn, jolla maksetaan yhdeksän ihmisen palkka. Itseorganisoituvassa mallissa voidaan korottaa työntekijöiden palkkaa 500€/kk ja silti jäädään neljänneksen pienempään palkkakuluun kuussa. Näet laskelman alla olevassa taulukossa. Tietenkin töiden jakaminen laskee työntehoa, lasketaan seuraavaksi se.
Alla olevassa taulussa on laskettu, että työntekijä tuottaa kolminkertaisen laskutuksen verrattuna palkkaansa. Perinteisessä mallissa liikevoittoa kertyy melkein puolet laskutuksesta. Itseorganisoituvassa yrityksessä työntekijä tekisi keskimäärin 65% kuormaa. Se tarkoittaa, että asiakaspalvelijoiden ja työnjohtajien roolit ovat pilkottu tehtäviksi, jotka ovat jaettu työntekijöiden kesken. Tällöin viiden työntekijän firma tuottaa vajaa puolet pienempää tulosta kuukaudessa.
Kolmena päivänä tehdään töitä ja kahtena kaikkea muuta
Nyt kuitenkin meillä on yritys, jossa homma pyörii tuloksellisesti yksinään. Jokaisella on aikaa tehdä työnsä, muut roolit ja luultavasti aikaa vähän kehittää itseään. Käytännössä normaalissa arjessa kolmena päivänä tehdään töitä ja kahtena kaikkea muuta. Kuulostaa aika rennolta ja kivalta työltä. Puhumattakaan, että sairaustapausten tai vaihtuvuuden aikana, tiimi itsessään osaa paikata itseään ja kouluttaa uuden henkilön. Sitten kun kasvatetaan työntekijöiden määrä takaisin tuohon yhdeksään (alla oleva taulukko), niin liikevoitto tuplaantuu perinteiseen yritykseen verrattuna.
Kun kasvatetaan työntekijöiden määrä takaisin yhdeksään, niin liikevoitto tuplaantuu
Itseorganisoivan yrityksen rakentaminen ei ole helppoa ja tuollainen yritys ei ole koskaan valmis. Se on jatkuvassa muutoksessa ja sitä pitää ohjata henkilö, jolle tämä prosessi on tuttu. Kun puolen vuoden tai vuoden päästä henkilöstö tottuu tähän, alkaa se toimia itsenäisesti. Yrityksen tarkoitus ei ole olla rahasampo ja tuottaa yrittäjälle. Halusin tuoda esiin tämän rahanäkökulman, jotta yrittäjät ymmärtävät taloudellisen hyödyn. Jos yrityksen johto ja omistajat eivät sitoudu itseorganisoituvaan malliin ja anna valtaa henkilöstölle, ei malli voi koskaan toteutua. Toinen tärkeä osuus on kysyä työntekijöiltä, että kiinnostaako heitä tämä malli.
Vasta sen jälkeen voidaan lähteä pohtimaan, miten toteuttaa itseorganisoituva yritys.
Katso lisää aiheesta alla olevasta videosta
Kaipaatko apua itseohjautuvuuden tuomisessa työhösi?
Jos kaipaat neuvoja, ota suoraan yhteyttä, yhteystiedot sivun alalaidassa. Lisätietoja yrityksen kotisivuilla www.karlex.fi