Epämukavuusalueelle meneminen ja uuden tekeminen tuntuu lähes poikkeuksetta ikävältä. Uuden ja tuntemattoman tekemistä spontaanisti tai impulsiivisesti sanotaan heittäytymiseksi. Ystävät välillä pyytävät toisiaan heittäytymään, kun toinen vastustelee. Heittäytymisen lopputuloksena valtava määrä energiaa purkautuu ihmisen sisällä ja negatiivisten aaltojen jälkeen seuraa pitkäkestoinen onni. Mistä tämä vastustelu johtuu ja mitä tapahtuu, kun ihminen heittäytyy?
Kaikki lapset pelkäävät pimeää, heitä ei ole tarvinnut opettaa siihen. Ihmisen mieli toimii siten, että kaikki tuntematon täytetään pelolla ja epäilyksillä (epäilys ja epäröinti). Se on osa meitä ja aivojamme, suojelumekanismi, joka saa ihmisen varomaan. Aikuisella iällä se johtaa siihen, että vastustellaan kaikkea uutta ja muutosvastarinta on esimerkki epäilystä ja vastustelusta. Jokaisen pitäisi päästää irti peloistaan kulkea eteenpäin, jotta voi nähdä asioiden todellisen luonteen ja nauttia elämästä.
Olen tänä vuonna kokenut monta muutosta ja herännyt loppuelämääni. Harrastuksissani (CrossFit ja nuorkauppakamari) jatkuvasti kehoitetaan menemään epämukavuusalueelle. Tarvitsin enemmän päästääkseni irti ja seurasin ystäväni Mikon neuvoa, ostin vesijetin ja heittäydyin mukaan ajamaan kilpaa SM-kisoissa. Tänä viikonloppuna oli harjoitusleiri, jossa ajettiin oikean radan kokoisella kilparadalla. Minulla ei ole kokemusta, ei viritettyä laitetta tai taitoja. Aluksi meinasi tulla itku, mutta sitten päästin irti vastustelusta.
Heittäytymisen alussa ihminen elää hurmoksessa ja uskoo asiaansa. Kun tulee aika kohdata uudet haasteet, hän kulkee kohti haasteita leuka pystyssä. Yksilön omat odotukset pettävät hänet, kaikki ei tunnukaan siltä kuin omissa kuvitelmissa. Tunne musertaa ja mieleen muistuu lapsuuden pimeyden pelon kailtainen ahditus. Pitäisikö juosta itkien karkuun – päin vastoin, silloin on aika pysähtyä ja miettiä, mistä tuo tunne tulee. Voimme itse katkaista ikävän tunteen ja elmän ohituskaistalla alkaa nauttimaan välittömästi. Meidän pitää vain olla tietoisia mitä mielessämme tapahtuu.
Meditaatiossa olen opetellut, miten kivussa on kaksi komponenttia, ruumis ja mieli. Kun mielen komponentin eli vastustelun ja pelon poistaa ja keskittyy fyysiseen kipuun, niin kipu häviää. Aivan samalla tavalla toimii mielemme tässä tilanteessa. Päästin irti odotuksistani. Päästin irti ikävästä olosta ja häpeästä. Päätin vain ajaa ja nauttia. Ja nautin täysin rinnoin koko viikonlopun.
Päästä irti ikävistä tunteista – vain sinä pidät niistä kiinni, ei kukaan muu.