Harjoitellaan yhteisöohjautuvuutta

Julkaistu Kaarina-lehdessä 13.4.2022

Nuorkauppakamaritoiminta, jossa alle 40-vuotiaat kehittävät vapaaehtoisesti itseään ja johtamista yhdessä, on hyvää harjoittelua yhteisöohjautuvuuteen.

Itseohjautuvuus on nostettu esiin viime aikoina sekä työelämän että vapaa-ajan yhteisöissä, vaikka oikeasti tarkoitetaan yhteisöohjautuvuutta. Yhteisöohjautuvuus tarkoittaa tiimin tai organisaation kykyä toimia ilman ulkoista ohjausta. Äärimmäisyyksissä tämä tarkoittaa esihenkilöttömyyttä, mutta yhteisöohjautuvuus voi tarkoittaa myös johtamisen jakamista muille.

Nuorkauppakamarissa vaihtuvat vuosittain tekijät, se on säännöissä asti. Tämän ansiosta kukaan ei pääse jämähtämään virkaan tai titteliin, vaan tehtävät kiertävät. Aktiiviset henkilöt sekä ahkerat tekijät ansaitsevat hiljaisen johtajan roolin, ja näin muodostuu verkosto. Kun tehdään projekteja ja tehtäviä, työ tehdään oikeasti verkostoissa eikä niinkään hierarkian tai tittelin mukaan.

Yhdistystoiminta sekä monien yritysten ja muiden organisaatioiden toiminta on yhteisöllistä, eli toiminta on yhteisöohjautuvaa. Ulospäin tittelit ja virat eivät anna tätä ymmärtää. Yhteisöohjautuvuuden tarkoitus on saada organisaation rakenne kuvaamaan paremmin sitä, miten työ todellisuudessa tehdään, ei aiheuttaa lisää stressiä työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Yhteisöohjautuvuus tarkoittaa myötätunnon harjoittamista, sillä silloin ei voida piiloutua roolien ja vastuiden taakse. Muiden ihmisten kanssa kommunikoidaan jatkuvasti, ja heidän tunteensa täytyy ottaa huomioon. Moni meistä on ylisuorittajia, ainakin minä. Minulle on ollut erittäin tärkeää oppia harjoittelemaan myötätuntoa ja yhteisöohjautuvuutta vapaaehtoisessa toiminnassa. Nyt voin valmentaa siitä työelämässä.


Karl-Johan Spiik
Yrittäjävalmentaja, Karlex Oy
Airiston Nuorkauppakamarin aktiivi

Haluatko mitata oman, tiimisi tai organisaatiosi yhteisöohjautuvuuden? Tee ilmaisia testejä osoitteessa www.yhteisöohjautuvuus.fi