Arjen VIA DOLOROSA – älypuhelimen vaihtaminen

Arjen VIA DOLOROSA - käynnykän vaihtaminen

Aiemmin se oli tietokoneen uudelleenasennus, nykyään paljon arkisempi asia – älypuhelimen käyttöönotto. Moni meistä jaksaa käyttää jumittavaa ja bugittavaa puhelinta, koska eivät viitsi asentaa kaikkea uusiksi. Mukamas se on niin kova työ. Ei se oikeasti ole. Se vain tuntuu siltä. Olemme niin mukavuudenhaluisia ja oikeasti kyse on muutoksen vaatimasta ajatustyöstä, jota ei jakseta tehdä.

Mitä useammin tekee jonkin ikävän homman, sen helpompi se on tehdä uudelleen. Nykypäivänä kaikki tiedot saa pilveen talteen: kuvat, numerot, tiedostot… Google, Dropbox, iCloud, OneDrive. Jopa kännykän sovellukset ja asetukset voi siirtää. Oikeasti kännykän vaihto ei ole kova homma, siinä pitää vain katsoa, että kaikki on tallessa ja sitten asetella uudessa puhelimessa sovellukset oikeisiin paikkoihin. Onko se tuo ikävä homma? Uudessa luurissa takaisin-nappi eri paikassa ja käyttöjärjestelmän valikot vähän eri kohdissa. Tämäkö on syy, miksi kituuttaa hitaalla ja kaatuilevalla puhelimella, josta näyttökin pysyy paikalla teipillä? Kyseinen tilanne voi olla symbolinen kuvaus arjestasi tai koko elämästäsi. Pienet asiat heijastavat isompia.

Vaihdoin vähän aikaan sitten tietokonetta – töissäkin laitettiin käyttis uusiksi. Ei tuntunut missään. Kännykkä hajosi puolisen vuotta sitten sain samanlaisen tilalle. Nyt ostin itselle eri merkin uuden mallin, uusi kännykkä oli räplätty kuntoon tunnissa niin että kaikki pelitti. Oikeastaan tärkein on laittaa salasanasovellus, mobiilipankki ja sähköpostit. Siinä samalla tulee puhelinnumerot ja kalenteri. Sitten sitä mukaan sovelluksia kuin tarvitsee, mutta minä laitoin kaikki valmiiksi. Vaikka siirryin Samsung -> OnePlus, niin suurin osa ohjelmien asetuksista (tunnus ja salasana) siirtyi Googlen varmuuskopioiden mukana.

Taustalla on ajatusmalli hylätystä muutosvastarinnasta. Ei muutos ole pahasta vaan hyvästä. Sitä voi harjoitella näillä pienillä asioilla kuten kännykkä. Vähän isompi meillä on edessä muutto, eikä vain muutto. Vaan pakkaamme tavarat puoleksi vuodeksi talteen ja hyppäämme 1,7v lapsen kanssa kaksi väliaikaisasuntoa ennen pääsyä uuteen valmistuvaan taloomme. Aiemmin olisin ollut kauhuissani tästä. Nyt se tuntuu jopa mukavalta – vaihtelulta. Asiaa toki helpottaa, että väliasuntoihin tuomme mukanamme vain vaatteet, telkun, läppärit ym. ja ne ovat valmiiksi kalustettuja.

Olen lukenut tutkimuksia, joissa nykynuorten sisälukutaito ei ole yhtä hyvä kuin ennen. Lukeminen on pinnallista ja katkeilevaa. Sitähän tämä onkin, kukaan ei lue kirjoja tai kokonaisia artikkeleita. Meillä kännykässä eri hälytykset ja ilmoitukset katkaisevat keskittymisen. Töissä ihmisillä sähköpostit ja muut häiriöt keskeyttävät itse työn. Tarve keskittyä korostuu entisestään. Varsinkin jos on epämukava työ, joka vaatii uuden opettelua tai vahoista tavoista poikkeavaa käytöstä. Toiset jopa kuittaavat asian ”en minä osaa” vaikka oikea vastaus on ”minä en viitsi”. Se on todella surullista, että tekeydytään mieluummin tyhmäksi kuin myönnetään se, ettei jakseta. Koska ongelman ratkaisemisen ensimmäinen vaihe on sen myöntäminen. Jos myönnämme väärän ongelman, emme voi asiaa koskaan korjata.

Suosittelen kaikkia tekemään rutiinista poikkeavia asioita ja kehittämään uusia rutiineja. Pienistä puroista kasvaa iso joki. Tekemällä jatkuvasti vähän eri tavoin kuin ennen, voi pitää itsensä mukautuvana. Tätä taitoa tarvitaan, kun tulee iso elämänmuutos. En tarkoita jatkuvasti varpaillaan olemista, vaan oikeasti taitoa pysähtyä ja keskittyä. Miettiä mistä on kyse, sulkea kaikki muu ulkopuolelle ja ratkaista asia. Kun ihminen saa jatkuvasti onnistumisen kokemuksen muuttuvien tilanteiden rauhallisesta ja onnistuksellisesta ratkaisemisesta, ei uudet vastoinkäymiset nosta enää pulssia. Stressi vähenee, vaikka hankalia tehtäviä listautuu.

Keskittymistä vaativat tehtävät kannattaa kirjoittaa ylös ja aikatauluttaa. Kun tuon aika on, keskittyä vain siihen ja hoitaa se rauhallisesti. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti ja nyt – kiireessä.

Pysähdy, keskity ja suorita. Valitsemalla vain kaksi kolmesta, en saavuta onnistumista ja sitä kautta hyvää oloa. Hyvä olo vähentää stressiä ja saa hymyilemään. Hymy tarttuu muihin ja luo kivan ilmapiirin.

Jos kännykkä tuottaa ongelmia, aja tehdasasetusten palautus – varmuuskopioinnin jälkeen. Rauhassa, illalla, vaikka lasillisen viiniä kera. Huomaa miten puhdistava voima voi olla pelkästään kännykän uusiksi laittamisella. Pian huomaat, että yleinen olotilasi on muuttunut, kun ensin järjestelit jonkin arkisen asian kuntoon. Käänteisesti, jos pidät arkisen asian vaikeana, sekaisena ja bugittavan. Siltä koko arkesi tuntuu – jatkuvasti.

Myös hyvään paistinpannuun kannattaa sijoittaa. Tiskikone on yllättävän hyvä sijoitus. Mutkaton arki on portti onnellisuuteen. Todellinen porttiteoria =)

 

Eikun tulta päin ja kohti uusia haasteita!