Lukitset kotioven lähtiessäsi kotoa. Teet samoin autollesi. Mietit tarkkaan kaupungissa mihin pysäköit polkupyöräsi. Ruuvaat kotiisi palovaroittimet. Suojaat perheesi erilaisilta menetyksiltä. Maksat vakuutuksista maltaita. Ihminen näkee paljon vaivaa, jotta välttyisi henkilövahingoilta, omaisuuden menetyksiltä ja mielipahalta. Mutta yhtä turvallisuuden asiaa hän laiminlyö jatkuvasti. Se on varmuuskopiot.
Kävipä lähellä tapaus, jossa kännykkä tuhoutui ja sen sisältöä ei pysty palauttamaan. Kaikki tietommehan on nykyään pilvessä. Kalenterimerkinnät ja puhelinnumerot ovat tallessa Googlessa, iCloudissa tai jossain vastaavassa palvelussa. Miten kävi valokuvien, onko niiden varmuuskopiointi kunnossa? Kaikkea saa tässä maailmassa rahalla. Rahaa saa tekemällä työtä ja useimmilla on sitä säästössä. Mitä emme takaisin, se on aikaa ja muistoja. Kirjoitin edellisessä postauksessa terveydestä. Nyt puhun muistoista. Valokuvat ovat keinoja palauttaa muistoja elävästi mieleen. Menneestä tapahtumasta otettuja valokuvia ei saa takaisin. Ei vaikka kuinka itkisi – älä itke vaan toimi!
Varmuuskopioita kannattaa ottaa kaikesta tärkeästä datasta. Se on erittäin helppoa. Se vaatii vähän työtä. Käy ostamassa ulkoinen kovalevy, varmuuskopioi sinne vaikkapa neljä kertaa vuodessa tärkeät tiedostot kotikoneelta. Ja tärkein: säilytä sitä toisessa sijainnissa kuin tietokonettasi. Jos esimerkiksi talo sattuisi palamaan. Ne varmuuskopiot siinä työpöydän laatikossa sulaa samalla kuin se kone siinä pöydän päällä. Vie se töihin, ystävän luokse tai muuhun sijaintiin, jossa käyt usein. Näin sinulla on aina varmuuskopiot tärkeistä tiedostoista.
Valokuvat ovat itselleni korvaamattomia. Minulla on niitä pian 200 000. Aloitin vuonna 2003 kun sain digikameran. Tokihan on niitä vielä vanhempia kehitettyjä, mutta niitä on niin vaikea selata. Valokuvista ja varsinkin lasten valokuvista ja videoista kannattaa pitää huolta. Ne kannattaa arkistoida, vaikka kuukausittain. Sekä Windowsista että Macintoshista saa kätevästi kansio näkymässä Tiedot-näkymän, josta näkee valokuvien ja videoiden päiväyksen. Lajittele näkymä sen mukaan ja kopioi kansioihin. Näin pystyt helposti etsimään kuvia vuosien takaa. Itse vielä numeroin nuo kansiot. Eli kun aloitin ”1. Tammikuu 2003”, niin nyt mennään jossain ”14N. Helmikuu 2016”. Tällöin kansiot ovat aina oikeassa järjestyksessä. Toinen vaihtoehto on laittaa 2014-02 eli YYYY-MM -muotoon. Tykkään omasta, se on jotenkin luettavampi. Makuasia.
Nykyään on myös äärettömän helppoa laittaa valokuvat menemään talteen pilvipalveluihin. Dropbox, Google, iCloud ja moni muu tarjoaa palvelua. Useissa on kuitenkin jokin rajoitus ja kun se menee täyteen, niin se ei enää varmuuskopioi kuvia ja videoita. Usein myös oletusasetuksissa se ei kopioi kuvia täydessä koossa. Nämä kannattaa laittaa kerralla kuntoon. Mikäli haluat kolmannen varmistuksen niin esimerkiksi Android kännykässä laita menemään Googlen Driveen täydellä laadulla. Aina kun tulee täyteen, varmuuskopioi kännykkä tietokoneelle sekä ulkoiselle kovalevylle. Vie kovalevy toiseen osoitteeseen ja tyhjennä Googlen Driven kuvapuoli . Näin ollen valokuvat ovat aina kotona katsottavissa sekä tallessa muualla. Sen lisäksi viimeisimmät valokuvat ovat kännykässä (ja kenties kotikoneella aina välillä otettaessa) sekä pilvipalvelussa.
Tässä nyt tulee vielä yksi asia vastaan. Kopioiko kännykkäsi kuvat vasta kun tulet kotiin ja liität puhelimen wlaniin vai tekeekö se sen heti kun otat kuvan. Itsellä on päällä se, että kuva ja video varmuuskopioituu täysilaatuisena heti kuvauksen jälkeen. Se syö akkua, varsinkin paikoissa joissa on huono verkko. Tämä on tietoinen valinta. Koska noissa paikoissa esim. laskettelumäessä, mökillä tai muualla on suurempi riski kännykän rikkoutua. Nuo paikat ovat yleensä paikkoja, joissa olet lomalla. Tämä tarkoittaa, että olet panostanut ehkä rahallisesti siihen reissun. Näin olleen nuo valokuvat ovat ehkä vielä arvokkaampia kuin arkiset kuvat, joita sinulla on useampia samoista paikoista. Laita varmuuskopiot menemään heti ja kanna mukanasi virtapankkia, jolla lataa kännykän. Se on vaivalloista, mutta vaivan arvoista. Ulkomailla tätä mahdollisuutta ei ole, kirjaudu hotellin tai majoituksen wlaniin aina iltaisin, niin kännykkä laittaa talteen päivän aikana otetut kuvat.
Itseä alkoi ainakin ärsyttämään tuo neljä kertaa vuodessa (oikeasti olen tehnyt sen vasta kerran vuodessa, koska sinne mahtui vuoden kuvat) tehtävä Google Photos tyhjennys. Googlelta sai hyvän tarjoukesn 100Gb / 2,5 € / kk. Google sekä muut tarjoavat myös 1Tb/ 10 € / kk, mutta en halunnut maksaa niin paljoa. Näinollen minulla on tästä lähin kaikki valokuvani kahdessa fyysisessä paikassa sekä pilvessä. Mikä tarkoittaa myös sitä, että voin kännykällä katsoa kaikkia kuviani esim. edellisistä puhelimista missä tahansa.
Onhan kaikilla kännyköissä ja iPadeissä sun muissa laitteissa salasanan tai pinkoodin kysely päällä? Olisi tosi ikävää kun joku ilkihaluinen pääsisi käsiksi laitteeseesi ja poistaisi kaikki kuvasi pilvestä tai jakaisi niitä. Tämä on myös toinen syy miksi ei kannatta säilöä tärkeintä data ainoastaan pilveen. Toinen syy on se, ettei pilveen voi aina luottaa. Jos jostain syystä sieltä häviää tiedostoja. Voit saada rahallisen korvauksen, mutta ei se tuo kuvia takaisin.
Kannattaa siis miettiä minkä arvoisia ovat valokuvasi elämäsi iloisista hetkistä ja perheenjäsenistäsi. Loppujen lopuksi esittelemäni malli vaatii aika vähän työtä. Kännykällä näppäilyä 5 min, Googlen automaattinen maksu luottokortilta (mikäli haluaa sen 100 Gb eikä tyhjeentää sitä aika ajoin) sekä neljästi vuodessa ulkoisen kovalevyn raahaaminen kotiin ja siellä vartin varmuuskopiointi sessio ensin kännykästä koneelle ja siitä sitten vielä ulkoiselle kovalevylle. Näin rakkaat kuvasi on tallennettu turvallisesti. Jos kone tai ulkoinen kovalevy alkaa raksuttaa äänekkäästi, käy ostamassa uusi. Se luultavasti hajoaa pian.
DVD yms levyille polttaminen on yksi vaihtoehto myös. Niiden arkistointi ja naarmuuntuminen on kuitenkin oletettavissa. Eikä meillä monella ole enää kotona laitteita, mihin noita lättyjä tunkea. Ei ole asemia koneissa tai soittimissa. Kovalevyt voivat toki hajota, mutta sitä vartenhan on varmuuskopio myös kotikoneella ja toisinpäin. Kaikki kahdennettuna ja heti kun toinen hajoaa, hoida uusi vastaava.
Tuntuuko monimutkaiselta ja vaivalloiselta? Ei se ole. Se tuntuu siltä vain siksi, että tämä on aivan uusi tapa ja tilanne aivoillesi. Mukautuminen uuteen tilanteeseen ja tapaan tuntuu epämukavalta, koska se vaatii oppimista ja vanhojen tapojen muuttamista sopeutuaksesi uuteen tapaan. Tämä on nimeltään akkomodaatio. Mikäli taas ajattelit, että hei – tuossahan on sopiva malli, miten alan tekemään. Tällöin kyseessä on assimilaatio, jolloin vain sulautat tämän tiedon olemassa olevaan ajatusmalliisi. Eli olet siis jo pilvimaailmassa ja teknologian kehityksen perässä elävä yksilö.
Jos jaksoit lukea tänne asti, onneksi olkoon. Olet askeleen lähempänä vastuullista tietoa säilövää yksilöä!