Uusi aika tuo uudet tekniikat. Moni itsestään selvä asia ei välttämättä ole tieteellisesti tosi tai todistettu ja näin ollen muoti-ilmiöt ja kansan tiedossa olevat hyvät tavat tulevat vasta perässä tieteen saralle. Onneksi tiede kuitenkin seuraa totuutta ja lääkkeitä vastaan puhujia löytyy myös tieteellisissä piireissä.
Olin eilen äidin kanssa bongaamassani seminaarissa, jonka aihe oli ”Mielenterveyshäiriöiden ehkäiseminen uudenlaisin menetelmin”. Seminaarin oli järjestänyt yhteistyössä Puro Pro sekä Majakan valo ja esiintyjänä on Markus J. Rantala Turun yliopistolta. Markus on biologi ja psykologi. Poikkitieteellisen taustansa vuoksi hänen näkökulmansa asioihin oli erittäin mielenkiintoinen. Jään odottamaan, kun joukkoon laitetaan vielä luonnontieteistä tietotekniikka, mihin se mahtaa johtaa.
Aion referoida lähes koko hänen esityksensä tähän miten minä asian muistan – tiedän, että on pitkää luettavaa, mutta mielestäni asia on ajankohtainen ja tärkeä, siksi en pyri tiivistämään kauheasti. Käytin ehkä vähän apuna äidin muistiinpanoja… =)
Markus kertoi keskittyvänsä esityksessä masennukseen, koska mielenterveyshäiriöitä on niin monta eikä kahdessa tunnissa ehditä käydä kuin pintaraapaisu tästäkin. Masennus on hänen mukaansa enemmänkin oire kuin itse tauti. On väärin koitta hoitaa masennusta päinvastoin pitää hoitaa masennuksen syitä. Pitää keskittyä välttämään masennusta laukaisevia tai sille altistavia elämäntapoja ja asioita. Hän aloitti esityksensä eläimistä – luonnollisesti kun biologi on.
Masennus voidaan diagnosoida oiretaulukon mukaan, tosin eläimiin sitä on vaikea soveltaa, koska näitä on vaikeampi haastatella. Kuitenkin yksilöiden toimintaa seuraamalla voidaan päätellä, onko tämä masentunut. Hän näytti erilaisia kuvia eläimistä ja kertoi miten vankeudessa eläimet menettävät elämänilonsa ja kiinnostuksen kaikkeen. Yleisön Markus sai nauramaan kertoessaan urospuolisista banaanikärpäsistä, jotka masentuvat naaraan pakeista ja juovat neljä kertaa enemmän alkoholia kuin ei pakkeja saaneet urokset. Hän kertoi jyrsijöistä ja miten mitataan ovatko ne masentuneita. Markus johti esityksen siihen, että eläimet ovat loppujen lopuksi aika inhimillisiä.
Kävimme läpi erilaisia tutkimuksia, miten mm. ilmansaasteet aiheuttavat masennusta ja oppimisvaikeuksia sekä muistinheikentymistä – altistumalla kuusi tuntia viitenä päivänä viikossa. Tässä kohtaa pitää muistuttaa, että Markus on lukenut tutkimustaan varten yli 500 tieteellistä julkaisua ja ison kasan kirjoja. Hän ei perusta yhtäkään väitettään yhden tutkimuksen vaan tutkimussarjan pohjalle. Kaikista väittämistään ja esimerkeistä hän näytti lähteet, mistä tulokset voi johtaa.
Kumppanin menetys aiheuttaa masennusta preeriamyyrillä. Näkökulma tähän kuitenkin oli erilainen. Myyrien elinkaari on niin lyhyt, tämän takia masennus on kehittynyt. Myyrän on turha enää etsiä uutta, vaan masentuneena sitä ei kiinnosta mitkään ja siitä tulee helpompi saalis petoeläimille. Hän esitteli myös, miten masennus kalankasvattamolla on ongelma, sillä kalat eivät kasva masentuessaan. Liika kalamäärä altaissa aiheuttaa kaloilla masennusta.
Vihdoin aloimme päästä ihmisiin ja tuli esiin väite, ettei moni lääkäri oikeastaan tiedä mihin psyykelääkkeiden teho perustuu. Esimerkiksi masennuksessa serotoniinin takaisinottajien teho ei todistettavasti lisää yhtään serotoniinin määrää. Tämän jälkeen Markus kertoi, miten alkukantaisissa oloissa elävillä heimoilla tai yhteiskunnasta eristäytyneillä Amisseilla ei esiinny masennusta juuri lainkaan. Hän johdatti meidät hienosti siihen, että meidän kehitys ja ympäristö on muuttunut niin nopeassa tahdissa, ettei ihmismieli ole ehtinyt kehitykseen mukaan. Meille luontaista on olla lähellä luontoa, ulkona ja ilman mediaa ja päätelaitteita.
Ympäristön ja elintapojen tuottama matala-aktiivinen tulehdus rappeuttaa kehoamme ja mieltämme. Se on yhteydessä masennukseen, maanis-depressiivisyyteen ja skitsofreniaan. Perinteiset tulehduskipulääkkeet kuten Burana ei poista tätä matala-aktiivista tulehdusta, mutta pidempivaikutteisia on. Se ei kuitenkaan ole ratkaisu poistaa oireita vaan poistaa syyt oireille. Kyseessä on aiemmin mainitut altistavat tekijät sekä laukaisevat tekijät.
Yksi yleisimpiä esimerkkejä on krooninen stressi, se aiheuttaa tätä matala-aktiivista tulehdusta. Nyt tulee homman juju. Mutta mitä se stressi aiheuttaa tätä tulehdusta? Stressi saa meidän suolien seinämät vuotamaan, jolloin bakteerit pääsevät verenkiertoon. Suolen seinämät eivät enää suojaa tarpeeksi vaan bakteerit pääsevät ympäri kehoa ja aiheuttavat tulehdusreaktion koko kehoon. Myös jättämällä kuidut pois ruokavaliosta on sama vaikutus.
Kroonista stressiä tulee välttää. Joskus elintavat tai työympäristö aiheuttaa sitä ihan perusolemuksellaan. Esimerkiksi vuorotyö aiheuttaa kroonista stressiä, koskia elimistön biologinen kello menee sekaisin. Samaa on todettu myös lentokapteeneilla, jotka ovat jatkuvasti aikaeron rasitteen vaikutuksessa. Tämä usein aiheuttaa masennusta tai vähintään sen oireita. Miksi?
Kun keho on tulehduksen alla, ei suolisto enää tuota serotoniinia. Tämä johtaa siihen yleisiin mielenterveyshäiriöihin kuten masennus. Mikään ei tunnu enää hyvältä, kun aivoista puuttuu välittäjäaineita. Kyseessä on oravanpyörä mikä ei lääkkeitä syömällä parane vaan tekemällä muutoksia elintapoihin.
Markus esitteli yleisiä keinoja välttää kroonista stressiä, näitä ovat mm.
- ruokavalio, syö terveellisesti
- vältä lisätyn sokerin määrää, esimerkiksi ketsupissa on aivan älyttömästi sokeria
- syö paljon marjoja / siemeniä / oliiviöljyä
- vältä alkoholia ja muita päihteitä, ne heikentävät suolen seinämiä
Urheilu ja liikkuminen vähentää stressiä, mutta selostus miksi – oli mielenkiintoinen. Kehossa stressi on ”pakene tai taistele”-tila, liikkumalla rajusti keho vapautuu stressitilasta jälkeenpäin ja alkaa toimia normaalisti. Urheilu on hyvä keino tasapainottaa elämää työn ja arjen välillä. Pitää kuitenkin varoa, ettei liiasta urheilusta ala tulla stressiä. Luonnonvalinta ei ole tehnyt urheilusta kuitenkaan ihmiselle normaalia. Esi-isiemme elämässä raskaan metsästyspäivän jälkeen luonnonvalinta suosi niitä, jotka jäivät lepäämään – eivätkä esimerkiksi lähtenee enää lenkille. Paras tapa on liikkua luonnossa, tuolloin ihminen todella lataa akkujansa.
Tutkimusten mukaan ihmiset voivat paljon paremmin ympäristössä, jossa on vihreää eli kasvustoa. Nykyään kaupunkeja aletaan rehevöittämään ja tuoda kasveja betonin keskelle. Vihreässä ympäristössä elävät sanovat nauttivansa 35% paremmin parisuhteestaan. Moni tuntuu olevan enemmän tyytyväinen elämäänsä ympäristössä, jossa on kasvustoa. Sairaalassa, jossa on ikkuna luontoon, ihmiset paranevat nopeammin, kuin ympäristössä, jossa ikkunasta näkyy vain betonia. Luonnon pelkkä näkeminen lievittää stressiä. Toimiston tapetoiminen kuin olisi luonnon keskellä toimii myös. Myös kirkasvalo vähentää stressiä imitoidessaan aurinkoa.
Kävimme myös läpi, miten sosiaalinen tuki vaikuttaa stressiin. Raskauden jälkeiseen masennukseen lääkkeet eivät välttämättä pure, koska silloin ei ole kyse tulehduksesta. Ei ole normaalia, että nainen hoitaa yksin lasta yksiössä. Kautta aikojen on ollut suurperheitä ja lasta on hoitanut vanhemmat, isovanhemmat ja koko yhteisö, jossa ihminen eli. Ihmiseen on kovakoodattu taipumus masentua ja olla välittämättä jälkeläisestä, mikäli hän kokee, ettei voi hoitaa jälkeläistään. Näissä tapauksissa äidin tuominen yhteisöön ja elämän sosiaalisen ympäristön rikastuttaminen hoitaa masennusta. Markus käytti esimerkkinä marsua, joka syö jälkeläisensä, jos kokee ettei voi hoitaa niitä. Se toimii myös merkkinä muille yhteisön asukeille, että nyt tarvitaan apua. Ihmiset onneksi eivät toimi tässä suhteessa samoin.
Esille nousi myös voimakas uskonnollisuus. Kuitenkin oli havaittavissa, ettei yksin kotona uskova välttynyt masennukselta vaan masennusta ehkäisi yhteisö, jossa uskovainen elää. Riski sairastua masennukseen uskovassa yhteisössä vain 10%. Myöskin yhteisössä elävä parantuu masennuksesta paljon nopeammin kuin ei yhteisössä elävä.
Markus oli lukenut myös mikä psykoterapian eri muodoista hoitaa tehokkaimmin. Lopputulos oli kaikissa lähes sama. Ryhmäterapiassa ehkä hieman huonommin. Käytännössä kuitenkin kaikissa yhteys oli sama. Yksilö pääsee puhumaan jonkun kanssa, joka on kiinnostunut yksilön asioista. Yksilö saa käydä läpi vaikeita asioita ja tuntee yhteenkuuluvuutta. Tämä kokemus laskee kehon matala-aktiivista stressiä ja sitä kautta vaikuttaa mielialaan, kun serotoniinin tuotanto taas nousee.
Yksinäisyys on erittäin haitallista. Se aiheuttaa masennusta. Tähän ei varmaan tarvitse kirjoittaa enempää.
Viimeisenä asiana kävimme miten media aiheuttaa masennusta. Tutkimuksissa videopelien pelaaminen tai elokuvien katsominen ei haittaa, mutta television katselu. Syynä tähän on, että ihminen näkyy yhden illan aikana enemmän ihmisiä kuin esi-isämme koko elämänsä aikana. Meidän mielemme ei ole tehty tätä varten. Ihminen reagoi tiedostamattomasti näihin asioihin. Media muokkaa kuviamme mielessämme. Mielemme ei tiedä, että mediassa näytetyt henkilöt ovat fiktiota. Useimmiten mediassa on kauniita ja parempia ihmisiä, joka luo yksilölle olon huonoudesta ja riittämättömyydestä. Se aiheuttaa masennusta – no älä!
Kuulin jossain välissä myös, että sosiaalinen media aiheuttaa myös masennusta. En enää muista miksi, mutta jotenkin se liittyi siihen, ettei se kuitenkaan vastaa normaalia ihmisen kommunikaatiota ja kanssakäymistä.
Tarinan opetus – elä kuin ennen – syö terveellisetsi – liiku
Oli todella mielenkiintoinen seminaari ja jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa. Minua kiinnosti niin paljon, että aloin harkita Markuksen pyytämistä johonkin nuorkauppakamarimme tilaisuuteen puhumaan. Hänellä on kuuleman paljon erilaisia mielenkiintoisia aiheita – ei vain mielenterveyteen liittyvä.
Tässä tulee mieleen itämainen lääketiede, joka hoitaa koko ruumista vain yhtenä kokonaisuutena. Se ei pyri erottelemaan mieltä ja kehoa, hoitamaan vain oireita, vaan hoitaa kokonaisuutta. Kaikki mitä Markus esitteli, viittaa juuri tähän. Kokonaisuus ratkaisee. Kuten alussa totesin, nämä asiat ovat olleet kyllä tiedossamme ja näköjään tiedossa toisella puolella maapallo ikuisuuksia. Länsimaiset tavat aiheuttavat masennusta ja terveyshaittoja. Me tarvitsemme tieteellisiä todisteita ja tutkimuksia, jotta uskomme tämän. No nyt niitä alkaa olla.
Koska aloitamme elämänmuutoksen?