Itsensä johtamisen keinoja

Itseohjautuvuudella tarkoitetaan ihmisen kykyä toimia ilman ulkopuolisen ohjauksen ja kontrollin tarvetta – siis kykyä johtaa itseään. Itsensä johtaminen on toimintaa ja itseohjautuvuus on mitattava ominaisuus. Suosittelen aloittamaan itsensä johtamisen harjoittelun jokapäiväisistä arkisista asioista. Kun aloittaa pienestä, niin opin tuominen isoihin ja merkittäviin asioihin on helpompaa.

Minulla on ollut aina hyvä itsekuri, mutta välillä itsekuri on jäänyt itsekritiikin varjoon. Vasta meditaation harjoittelu antoi minulle käsityksen itseni, tunteideni ja ajatusteni hallinnasta. Pätkäpaaston aloitus puolitoista vuotta sitten opetti lisää itsekurista ja hallinnasta – samoin avantouinnin aloittaminen viime syksynä. Ja nyt viidettä viikkoa jatkuva joka aamuinen reilun puolen tunnin jooga on opettanut, miten päästää irti hallinnasta. Kumpaakin taitoa tarvitaan, kontrollointia sekä irti päästämistä.

Kun johdamme itseämme, meidän tulee tuntea itsemme, tunteemme ja toimintatapamme. Ei kannata pakottaa itseämme tekemään toisin, jos et ole ensin tarkkaillut miten toimit. Epämukavuusalueelle meneminen on terveellistä, mutta väkisin pahalta tuntuvan asian tekeminen ei ole. Meditaation harjoittelu oli todella työlästä aluksi, onneksi löysin TMI-meditaation, jossa oli selkeät ohjeet ja tasot. Pikkuhiljaa muutaman minuutin päivittäinen meditaatio piteni, onnistumisen kokemukset ja hyvä olo kasvoi.

Kaikki arkeen liittyvät keinot hallita ja rentouttaa itseään ovat suoraan työkaluja työelämään

Kun alkaa kohtaamaan pelkojansa ja tekemään asioita, joita ei normaalisti tekisi – aiheuttaa sisällään muutoksen. Kaikki arkeen liittyvät keinot hallita ja rentouttaa itseään ovat suoraan työkaluja työelämään. On järjetöntä ajatella, että voisi olla aivan erilainen töissä kuin vapaalla. Toki meillä on työrooli ja emme tuo kaikkea yksityiselämästä töihin, mutta oma sisin täytyy kuitenkin olla kunnossa. Olemme mielen ja kehon kokonaisuus, joka voi hyvin vain olemalla rehellinen itselleen.

Urheilu ja vapaa-ajan toimet määrittelevät sisimmän olemuksemme. Kun voimme sopivissa määrin johtaa itseämme vapaa-ajalla, voimme tehdä sitä tehokkaasti ja hyvin voiden työelämässä. Harjoittelemalla itsensä johtamista vapaa-ajalla tutuissa kuvioissa, auttaa itsensä johtamista vaikeissa ja merkittävissä paikoissa. Kannattaa aloittaa jokin itseään haastava harrastus. Hyödyt ovat aina suuremmat, kuin vain opeteltu asia itsessään.

Pidän itsensä johtamisen koulutuksen Suomen Nuorkauppakamareille syyskuun lopulla. Olen kerännyt aineistoa koulutusta varten ja aloin nyt tekemään esitysmateriaalia. Päätin kirjoittaa jokaisesta kokonaisuudesta oman artikkelin. Seuraamalla tätä artikkelisarjaa, voit oppia johtamaan itseäsi paremmin ja ymmärrät mistä taidoista on kyse itseohjautuvuudessa.

Jos aihe kiinnostaa, osallistu ilmaisiin #itseorganisoituvuus-meetuppeihin ja liity keskusteluun.

Miten käytännössä ollaan itseorganisoituva tiimi? Olen tehnyt aiheesta verkkokurssin. Tutustu kurssiin ja katso ilmainen johdanto!