Treenaa jatkuvasti #itseohjautuvuus

Itsensä johtaminen

Mukavuusalueella on hyvä olla, mutta silloin ei kehity. Kun tunnistat paikkoja, joissa sinun pitää kehittyä, kirjaa ne ylös. Voi olla helpompi vain kirjata ylös ja kun on sopiva hetki, pohtia tarkemmin miten kyseistä asiaa pitäisi kehittää. Harjoitustoimenpiteet on hyvä allokoida kalenteriin ja hakea neuvoja tai ohjaajaa opettelulle. Kukaan ei ole täydellinen ja aina on parannettavan varaa – sen huomaaminen ja härkää sarvista tarttuminen on työläintä.

Itseohjautuva organisaatio

Tiimin ja sen jäsenten täytyy muistaa tasapainotella mukavuusalueen ja epämukavuusalueen välillä. Kun kaikki on hyvän ja asiat rullaavat, voi olla vaikea ymmärtää jatkuvaa kehittymistarvetta. Jokaisen tiimin jäsenen on ansaittava tiimin luottamus ja oma asemansa tiimissä. Jos yhdelle lankeaa ikävät työt jatkuvasti, niin hän voi poistua tiimistä tai lakata tekemästä niitä. Jokaisen tyytyväisyyttä ja mielipidettä on kuunneltava tai tiimin dynamiikka hajoaa ja jokainen keskittyy omaan tekemiseensä.

Jaettu johtajuus on haastavaa, kun toimitaan pitkiä aikoja epämukavuusalueella ja epävarmassa ympäristössä. Kiire ja sekalainen silpputyö ei helpota. Jos tiimin jäsenen kipuraja on täynnä ja hän näkee mielekkäämmän työn muualla organisaatiossa tai sen ulkopuolella – hän tarttuu siihen. Uskollisuus kuulua tiimiin ja jakaa sen haasteet pohjautuvat yhteishenkeen ja tuntemukseen kuulua tiimiin. Tämän takia yhteishenkeä ja yhdessä vietettyä aikaa ei voi korostaa liikaa.

Kohti itseohjautuvuutta on johtajuutta käsittelevä 19 artikkelin sarja. Joka viikko käydään läpi yksi johtajuusvinkki kirjasta Apinajohtajan käsikirja. Vinkkejä on tarkoitus pohtia itsensä johtamisen sekä itseohjautuvan organisaation kannalta.