Ole oma itsesi #itseohjautuvuus

Aina ei ole helppo olla oma itsensä, kun jännittää. Väsyneenä ja ärtyneenä se on helpompaa kuin mikään muu. Roolin vetäminen ei kannata, sillä olet kuitenkin mitä olet. Kertomalla rehellisesti muille kuka olet ja mitkä ovat tapasi, valmistat heitä tulevaan. Tällöin mahdolliset tvistit persoonallisuudessasi eivät ärsytä, sillä olet jo kertonut niistä. Ihmiset kestävät lähes mitä vain, kunhan niistä tiedotetaan etukäteen =)

Itsensä johtaminen

Sinun tulee olla rehellinen itsellesi. Voit kirjata ylös hyviä ja huonoja tilanteita, jos pelkäät, että muisti tekee tepposet varsinkin huonojen hetkien suhteen. Voit kirjata ylös tuntemuksia ja katsoa viikon jälkeen, miten viikko on mennyt. Voit purkaa huonot hetket ja miettiä, olisitko voinut tehdä jotain toisin. Ei kuitenkaan itseään soimaten – itsensä piiskaamisesta ei ole hyötyä. Oppimisten kannalta, mitä ensi kerralla toisin – ja ensi kerralla sitten teet toisin.

Itsensä kunnioittaminen on tärkeää. Jos menet paikalle pyydelleen anteeksi itseäsi ja olemassa oloasi, muutkin alkavat vähätellä sinua. Opi rohkeasti kertomaan kuka olet ja miten toimit. Siihen perään kannattaa lisätä, että ”uskon yhteistyömme sujuvan hyvin”. Jos tapasi on vähän hajamielinen tai tulet välillä myöhässä, sen voi avoimesti sanoa. Itse olen oppinut kertomaan omasta järjestelmällisyydestäni. Kun se ei tule muille yllätyksenä, he hyväksyvät minut omana itsenäni.

Itseohjautuva organisaatio

Itseohjautuvan organisaation perusta on ihmiset. Siellä ei pärjää vetämällä roolia vaan se koostuu yksilöistä. Yksilöt muodostavat tiimit, jotka ohjaavat itse itseään. Tiimissä tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä. Oletettavasti hallitsevat persoonat hakeutuvat eri tiimeihin, sillä heillä tulee helposti kilpailua johtoasemasta. Tiimissä voi kuitenkin olla erilaisia hallitsevia ihmisiä muutamia. Hyvä työkalu tunnistaa tiimin jäsenten persoonallisuus on www.egoswot.com

Luottamus tiimin jäsenten ja kaikkien työntekijöiden välillä on elinehto. Ilman sitä organisaatio ei toimi dynaamisesti yhteen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Ilman luottamusta kukaan ei uskalla tehdä itsenäisesti päätöksiä ja asioita. Ilman luottamusta muut eivät anna toisilleen valtaa mennä ja tehdä. Ilman luottamusta yhteistyö ei suju, kun aletaan vahtimaan muita ja keskitytään vääriin asioihin. Luottamusta ei voi korostaa liikaa – vain luottamalla voidaan puhua suoraan, antaa palautetta ja kehittyä.

Kohti itseohjautuvuutta on johtajuutta käsittelevä 19 artikkelin sarja. Joka viikko käydään läpi yksi johtauusvinkki kirjasta Apinajohtajan käsikirja. Vinkkejä ei ole tarkoitus ottaa sellaisenaan vaan pohtia itsensä johtamisen sekä itseohjautuvan organisaation kannalta.