Ole kärsivällinen #itseohjautuvuus

Itsensä johtaminen

Muuttuvassa maailmassa vuodessa tai kymmenessä mennään tosi paljon eteenpäin. Kaikki muut eivät välttämättä ole samalla tasolla kuin sinä, tai edes ikinä tulekaan olemaan samassa asemassa itsesi kanssa. Muista olla kärsivällinen, kun sovitat yhteen itsesi ja muiden toimintamalleja. Anna aikaa ja jaksa sparrata sekä itseäsi, että toista, jotta pääsette toimivaan yhteistyöhön. Vaikka toisen tapa voi tuntua tehottomalta, synergian tuloksena sinäkin voit yllättyä ja muuttaa toimintatapojasi.

Itseohjautuva organisaatio

Johtajan tärkein tehtävä on saada muut loistamaan ja sparrata toisia. Itseohjautuvassa organisaatiossa tämä on tärkeä rooli, mutta sen jakaminen käytännössä voi olla haasteellista. Johtajan asema ja kollegan kunnioitus pitää ansaita ennen kuin toinen ottaa vastaan sparrausapua. Jos tiimin jäsenten keskinäiset välit eivät ole kunnossa, sparrausapu voi vaikuttaa arvostelulta ja sitä ei oteta vastaan.

Itseohjautuvassa tiimissä on paljon erilaisia taitoja ja persoonia. On hyvä muistaa sanonta: ”if you want to go fast, go alone – if you want to go far, go together”. Ketterinkin tiimi vaatii aikaa muodostua ja oppia tuntemaan toisensa. Kärsivällisyys on erittäin tärkeä, kun tiimi muodostuu ja jokainen löytää roolinsa. Tiimi on kuitenkin se, mistä yksilö ammentaa voimaa ja tiimi kannustaa yksilöä ylittämään itsensä.

Kohti itseohjautuvuutta on johtajuutta käsittelevä 19 artikkelin sarja. Joka viikko käydään läpi yksi johtajuusvinkki kirjasta Apinajohtajan käsikirja. Vinkkejä on tarkoitus pohtia itsensä johtamisen sekä itseohjautuvan organisaation kannalta.