Kuuntele silmilläsi #itseohjautuvuus

Kehonkieli on erittäin oleellinen osa kommunikaatiotamme. Toiset väittävät, että kehonkielellä välittyy lähes 90% viesteistä ja sanallisella kommunikaatiolla loput. Moni palaveri hoituu nykyään ilman katsekontaktia pelkällä äänellä, jolloin suuri osa kommunikaatiosta jää puuttumaan. Virtuaalisten kokousten johtaminen on oma taiteenlajinsa, mutta kun näet muut, keskity heihin ja heidän kehonkeileensä.

Itsensä johtaminen

Jos olet huonolla tuulella tai huomaamattasi viestität kehollasi muuta kuin sanot, kollegasi ja alaisesi eivät ymmärrä sinua. Kehonkielen viestit useimmiten tulkitaan, vaikka sanallinen viesti olisi muuta. Itsensä johtaminen on omien tunteiden tunnistamista ja hallintaa. Itsensä johtamista tarvitaan siinä, miten käyttäytyy ja kohtelee muita. Käytökselläsi osoitat muille mikä kulttuuri työympäristössä vallitsee – saako kiireisenä olla epäkohtelias ja töykeä?

Käsien ristiminen on hyvä esimerkki siitä, että olet eri mieltä – se paljastaa sinut (tai sinua paleltaa, laita vaatetta päälle). Jos jalkateräsi osoittavat toiseen suuntaan puhuessasi henkilölle, viestität, että haluat olla jossain muualla / sinulla on kiire. Kun puhut muille, pysähdy ja keskity tilanteeseen. Vaikka sinulla olisi kuinka kiire, voit ilmaista asian aina kahdella tavalla:

  • ”kauhea kiire, MITÄ ASIAA?!”
  • ”Moi, minulla on muutama minuutti aikaa. Miten voin auttaa?”

Itseohjautuva organisaatio

Muiden kehonkielen seuranta on erittäin tärkeää, sillä jokainen projekti ja työtehtävä kasaa ympärilleen uuden tiimin. Jos et tunne muita, niin sinun pitää oppia tuntemaan muut. Miten antaa palautetta, miten pyytää, miten kehua ja milloin olla hiljaa. Muiden kehonkielen tulkinta auttaa oppimaan nämä asiat ja tulkitsemaan ryhmän sanattomia sääntöjä.

Jokainen on vastuussa palautteen antamisesta itseohjautuvassa organisaatiossa. Kollegaa on aina hyvä kiittää hyvästä työsuorituksesta ja kehua, kun jokin menee oikein. Kehonkielen seuraamisen johdosta opit minkälaisista kehuista toinen pitää. Joku haluaa raikuvat aplodit muiden edessä, toinen taas ahdistuu niistä.

Kohti itseohjautuvuutta on johtajuutta käsittelevä 19 artikkelin sarja. Joka viikko käydään läpi yksi johtauusvinkki kirjasta Apinajohtajan käsikirja. Vinkkejä ei ole tarkoitus ottaa sellaisenaan vaan toimia pohtia itsensä johtamisen sekä itseohjautuvan organisaation kannalta.