Ilmaise tukevasi #itseohjautuvuus

Muiden kanssa kommunikointi on todella tärkeää. Johtajan tulee osoittaa, että hän huomaa asioita ja ottaa niihin kantaa. Suomessa annetaan liian vähän palautetta, kirjan ohje ”kerro mitä teki” ja perään ”hyvä” on loistava keino antaa pikainen positiivinen palaute – useimmiten enempää ei tarvita motivoimiseen. Tämän lisäksi henkilökohtaisuus ihmisten välillä antaa kivan piristysruiskeen päivään.

Itsensä johtaminen

Henkilökohtaisuus on liima ihmisten välillä. On todella tärkeää päivittäin huomata muiden tekeminen ja antaa siitä palautetta muille. Osoitat sillä olevasi kartalla muiden elämästä ja välittäväsi heistä. Näin tuot esille itseäsi ja olemassaoloasi. Luottamus ja joustavuus rakentuvat ihmisten välisille suhteille – ne suhteet pitää rakentaa ja niitä pitää huoltaa jatkuvasti.

Jos et luonnostasi tule kysyneeksi kollegoilta, mikä heille on tärkeää tai mitä kuuluu, allokoi se vaikka kalenteriisi. Sinun tulee myös kertoa itsestäsi ja mikä sinulle on tärkeää. Mieti onko kyseessä perhe, lemmikki, harrastus tai jokin muu asia. Sinun tulee muistaa kysellä muiden kuulumisia ja palata niihin aika ajoin. Huomaat pian, että tavasta tulee luontainen ja se tuntuu hyvältä – vaikka aluksi se ei olisi ollut tapasi.

Itseohjautuva organisaatio

Esimiehettömässä organisaatiossa jokaisen tulee ymmärtää henkilökohtaisten suhteiden tärkeys. Kollegasi ovat verkostosi ja tukesi. Tiimien muodostuminen menee toki asiakkaiden, projektien tai kokonaisuuksien ympärille, mutta loppujen lopuksi tiimissä on kyse ihmissuhteista. Tiimin on hyvä tehdä asioita yhdessä työn ulkopuolella ja tutustua toisiinsa. Tällöin vaikeat asiat ja haastavat tilanteet eivät kuormita, koska ihmisten kesken on luottamus toisiinsa.

Tiimin täytyy jakaa johtajuus ja huomioida jokainen tiimin jäsen. Kun esimies ei kysele ja yhdistä, pitää jokaisen tiimissä muistaa ottaa huomioon kollegat. Itseohjautuvassa organisaatiossa huomioita, ruusuja ja risuja saa jokaiselta – ja jokaisen tulee niitä myös antaa. Kun itseohjautuvan organisaation kulttuuri on avoin, suora ja rehellinen, on uuden työntekijän helppo päästä mukaan ja oppia tavoille.

Palautteen antamisen kulttuurin luomiseen ei tarvita ihmeitä – muutama esimerkkiä näyttävä ja avoimesti puhuva työntekijä riittää. Loppu hoituu itsestään.

Kohti itseohjautuvuutta on johtajuutta käsittelevä 19 artikkelin sarja. Joka viikko käydään läpi yksi johtauusvinkki kirjasta Apinajohtajan käsikirja. Vinkkejä ei ole tarkoitus ottaa sellaisenaan vaan pohtia itsensä johtamisen sekä itseohjautuvan organisaation kannalta.