TMI Meditaatio – taso 5

Oma kokemus: Aluksi taistelin nukahtamista vastaan ja skannailin ruumiinosiani mielelläni. Nyt olenkin mindfulness-kone, joka liitelee ajassa ja avaruudessa tuntien kehontuulen lähes jatkuvasti. Oloni on lähes koko ajan rauhallinen ja tunnen jatkuvaa fyysistä hyvää oloa. 

Tavoite: Hienovaraisesta turtumuksesta ylipääseminen ja mindfllnessin voiman kasvattaminen. 
Esteet: Hienovarainen turtumus on hankala tunnistaa, se luo illuusion vakaasta tarkkaavaisuudesta ja on viettelevän miellyttävä. 
Taidot: Yhä vahvemman ja jatkuvamman introspektiivisen taustahuomion kehittäminen, jotta hienovarainen turtumus voidaan havaita ja korjata. Uusien kehonskannaustekniikoiden opetteleminen mindfulnessin voiman kasvattamiseksi. 
Saavutus: Kykenet ylläpitämään ja jopa kasvattamaan mindfulnessin voimaa jokaisen meditaatiosession aikana. 

Olin innostunut TMI-kirjan 4. oheiskappaleesta ja aistimaailmasta, jonka perusteella kirjoitin ajan kokemisesta kirjoituksen. Olin kokeillut meditaatiota muutamia kertoja tilassa, jossa on paljon häiriöitä esimerkiksi autossa (kyydissä). Nyt oli aika aloittaa kehonskannaukset, jotka kirjan mukaan syövät paljon energiaa. Edellisellä tasolla taisteltiin turtumusta vastaan. 

Kun aloin lukea tasoa 5, niin aloin ihmetellä miten tekstistä hyppäsi esille selkeästi tarkkaavaisuus (attention) ja taustahuomio (awareness). En ollut aivan varma, että alkoiko kirjailija nyt käyttämään tarkemmin näitä termejä, vai oliko oma ymmärrykseni kasvanut sille tasolle, että aloin oikeasti ymmärtämään MITEN oikean ja vasemman aivopuoliskon yhteistyötä treenataan. 

Alussa kehonskannaus kulutti älyttömästi energiaa, meinasi uni tulla pienestäkin skannauksesta. Aivan kuten kirjassa kerrottiin. Asteittain nostin sitä ja taitoni kasvoi nopeasti. Taistelin paljon väsymyksen ja meditaation haasteellisuuden kanssa. Kehonskannaukset kuitenkin ovat kiva vaihe, sillä niillä voi kuluttaa hyvin aikaa erilaisissa tilanteissa esim. nukuttaessa lasta, ottaessa aurinkoa tai vaikka bussissa. 

Kehonskannaus vapauttaa energiaa ja tunnelukkoja – en oikein uskonut tähän. Puolessa välissä tasoa meditaation loppuvaiheilla tuntui kuin olisin räjähtänyt onnesta hyvänolon tunteen suhteen. Kehoni tärisi hyvästä olosta, se oli todella hämmentävää.  Edellispäivänä seisoin CrossFit salini pihalla ennen treeniä. Suljin silmäni, sillä oli niin hyvä olo ja kevyt sisäinen tuli hiveli ihoani. Tuntui, kuin olisin voinut irrottautua ajasta ja paikasta. 

Tänään juttelin meditaatiomentorini Lumin kanssa. Minun piti jatkaa kirjaa eteenpäin, mutta 5 tasosta olikin vain conclusion jäljellä. Mietin, että kyllä skannaukset menevät tosi hyvin, eikä väsymys/turtumus edes iske. Olen siirtynyt jo skannailemaan selkarankaani, hieroni niskaani eilen aamulla ja tänään skannasin chakrani (ei ole kirjassa oppia tähän). Lumin mukaan kuudennelle tasolle voi siirtyä, kun kehontuulen aistii selkeästi ympäri kehoa. Mitä helvettiä, mitä seuraavaksi tapahtuu? 

Kirjoitukseni ei ole ohje meditaatioon, vaan tiivistelmä ja omakohtaisia kokemuksia kyseisetä tasosta. Jos aiot harjoittaa meditaatiota, niin suosittelen The Mind Illuminated  e-kirjan ostamista ja lukemista läpi. Kirjassa neuropsykologi opastaa 10 tason kautta meditaatioon. Kirja on erittäin selkeä ja enemmän ohjekirja kuin hengellinen opas. Kaikki neuvot ovat hyviä ja auttavat elämän kaikilla osa-alueilla. Jokaisella tasolla on piirteet, haasteet ja tekniikat haasteiden saavuttamiseen. Jokaisella tasolla on hallinnan raja, mikä pitää ylittää, jotta voi siirtyä seuraavalle. Kirjoitan jokaisesta tasosta kirjoituksen oman etenemisen tahtiin. 

10 tasoa suomenkielisessä Meditaatio-wikissä