TMI Meditaatio – taso 4

Oma kokemus: Olen mennyt niin hurjalla vauhdilla eteenpäin, että olikin aika jo vähän taantua. Takaiskusta ei saa masentua vaan ilolla ajatella, että saan keskittyä tähän tasoon vähän kauemmin. Tarkoituksena ei ole päämäärä vaan matka. Mieli mukavasti saa kaiken tuntumaan siltä, että jokainen asia tulee juuri oikeaan aikaan elämääni – tämä johtuu siitä, että luen kirjaa asia kerrallaan eteenpäin, enkä pyri ahmimaan liikaa tietoa kerralla.

Päämäärä: Päihitä karkeat häiriötekijät ja vahva turtumus.
Esteet: Häiriötekijät, kipu ja epämukavuus, älylliset oivallukset, tunnelatautuneet ilmestykset ja muistot. 
Taidot: Jatkuvan introspektiivisen taustahuomionn kehittäminen sallii korjausliikkeiden tekemisen ennen kuin hienovaraiset häiriötekijät muuttuvat karkeiksi häiriötekijöiksi ja ennen kuin hienovarainen turtumus muuttuu vahvaksi turtumukseksi. Kivun kanssa työskentelemisen opettelu. Mielen puhdistaminen menneistä traumoista epäterveestä ehdollistumisesta.
Hallinta: Karkeat häiriötekijät eivät enää työnnä hengitystä taustalle, eivätkä hengityksen aistimukset haalistu tai vääristy vahvan turtumuksen seurauksena.

Tason neljä alussa meditoisessa mielessäni kävi todellinen myrsky. Asioita, ajatuksia ja tunteita velloi valtoimenaan ja niiden keskellä navigointi oli kuin etsisi lyhtyä keskellä syysmyrskyä märässä metsässä. Kuitenkin kun lyhtyyn sai katsekontaktin, eli sain aktivoitua mediataatiokohteen eli nenänpään, niin yhteys siihen säilyi.

Joka kerta kun meditoin, niin tuli uusia haasteita ja uusia ongelmia. Kun sitten taas etenin kirjassa, niin kirja kertoi juuri siitä mitä olin kokenut. On todella mielenkiintoista edetä kirjaa pikkuhiljaa ja treenata jokainen tekniikka erikseen. Jatkan yleensä kirjaa vasta, kun pääsen yhden asian käytyä läpi ja harjoiteltua. Luottamus kirjailijaan kasvaa, sillä tietämättä uusista haasteista, ne oli lueteltu lähes heti kun jatkoin kirjan lukemista.

Kirjailija kehottaa lempeästä palautumisesta luomaan valppauden, joka palauttaa keskittymisen aina automaattisesti. Tästä seuraa jatkuva keskittyminen ja havainnointi. Olin hyvässä vauhdissa meditoinnin kanssa, perustat on selätetty ja on aika todelliseen aivotreeniin. Aloin hallita myös minuuttien hahmottamista. Keskittymättä ajan kulkuun, osasin sanoa oliko mennyt 8 tai 13 minuuttia, jos hetkeksi raotin silmiäni tarkistaakseni. Mutta…

Flunssa ja kuume iski minuun, vaikka palasin sairaslomalta niin yskä ja äänen käheys jatkui vielä pari viikkoa. Tänä aikana meditaatio oli katkolla erinäisinä päivinä ja se oli hankalaa. Kadotin tuon mielen myrskyn ja ajauduin taaksepäin. Keskityn ehkä liian vahvasti, jolloin alitajunnasta ei enää nouse ajatuksia. Joudun vähän pakittamaan ja käymään asioita uudestaan läpi. Ajantaju hävinnyt myös sairaana olon jälkeen.

Nyt tunnistan kun väsymys tai turtumus iskee, osaan herättää tai piristää itseni. Kaipaisin kuitenkin tarkempaa introspektiivistä taustahuomiota, koska en voi uskoa sisäistäneeni sitä jo valmiiksi. En koe vielä hallitsevani tasoa 4. Minun pitää saada edes osa myrskyä takaisin, jotta voin pitää lyhtyä silmällä. Tunnen hassusti meditaatiokohteen, kuin pitäisin myrskylyhdystä kiinni oikealla kädellä edessäni.

Sairauden aikana opettelin kivun hallintaa. Se oli todella mielenkiintoista, kun poistaa mielen vastustelun ja keskittyy kipuun, niin kipu häviää. Flunssassa oli vain ongelmana, että kipu ei ollut yhdessä paikassa, kun päänsäryn sai pois, niin nenää jomotti, kun siihen keskittyi, niin päänsärky palasi ja lihakset särkivät. Pitäisi tehdä koko kehosta meditaatio kohde, mutta olin liian väsynyt siihen. Oli kuitenkin mielenkiintoista jahdata kipua pitkin kehoa.

Kirjoitukseni ei ole ohje meditaatioon, vaan tiivistelmä ja omakohtaisia kokemuksia kyseisetä tasosta. Jos aiot harjoittaa meditaatiota, niin suosittelen The Mind Illuminated  e-kirjan ostamista ja lukemista läpi. Kirjassa neuropsykologi opastaa 10 tason kautta meditaatioon. Kirja on erittäin selkeä ja enemmän manuaali kuin hengellinen opas. Kaikki neuvot ovat hyviä ja auttavat elämän kaikilla osa-alueilla. Jokaisella tasolla on piirteet, haasteet ja tekniikat haasteiden saavuttamiseen. Jokaisella tasolla on hallinnan raja, mikä pitää ylittää, jotta voi siirtyä seuraavalle. Kirjoitan jokaisesta tasosta kirjoituksen oman etenemisen tahtiin.

10 tasoa suomenkielisessä Meditaatio-wikissä

Meditaation 10 tasoa visuaalisesti