TMI Meditaatio – taso 1

TMI Meditaatio – taso 1

The Mind Illuminated kirjassa neuropsykologi opastaa 10 tason kautta meditaatioon. Kirja on erittäin selkeä ja enemmän manuaali kuin hengellinen opas. Kaikki neuvot ovat hyviä ja auttavat elämän kaikilla osa-alueilla. Jokaisella tasolla on piirteet, haasteet ja tekniikat haasteiden saavuttamiseen. Jokaisella tasolla on hallinnan raja, mikä pitää ylittää, jotta voi siirtyä seuraavalle. Kirjoitan jokaisesta tasosta kirjoituksen oman etenemisen tahtiin.

Päämäärä: Kehittää säännöllinen meditaatiokäytäntö
Esteet: Vastustus, viivyttely, väsymys, kärsimättömyys, ikävystyminen, motivaation puute
Taidot: Päivittäisen rytmin luonti, käytännön tavoitteiden asettaminen, vahvan motivaation kehittäminen, itsekurin ja ahkeruuden harjoittaminen
Hallinta: Jokapäiväinen meditaatio ei jää väliin

Ensimmäinen taso oli oikeastaan aiheeseen tutustumista. Kirjoittaja kuljettaa lukijaansa hyvin läpi tason ja keskittyy oleellisesti perusasioihin. En ollut itse tajunnut, että tätä pitää tehdä oikeasti joka päivä. Tarkemmin ajateltuna se on erittäin tärkeää, tämä ohjaa koko mieltä ja kehoa. Ei meditaatiota voi tehdä vain sitten kun sattuu, sen täytyy olla päivittäinen rutiini.

Ensimmäisen tason aikana sitä tulee pohtineeksi omaa motivaatiotaan. Täytyy muistaa, että oma alkuperäinen motivaatio saa ja ehkä pitääkin muuttua matkan aikana. Pitää pystyä ajattelemaan pitkän tähtäimen hyötyjä. Itselle kyse oli aluksi stressaavaan elämän ja tilanteiden rauhoittamisesta. En osannut kuvitella, kaikki muita hyötyjä. Luulin, että tässä nyt vähän vaan mindfulnessia istuskellaan vartti päivässä.

Aktiivisena ihmisenä oli haastavaa istua paikallaan, keskittyä yhteen pisteeseen kehossa ja pitämään huomio siinä. Meditaation alkuun käydään nopeasti läpi motivaatio eli miksi teen tätä, mitä aion tänään tehdä, mitkä ovat odotukset, oma kärsivällisyys, mitä mahdollisia häiritseviä asioita tälle sessiolle voi esiintyä ja haetaan hyvä asento. Näiden aikana minulla on jo silmät kiinni ja rauhoitun, sitten tyhjennän mielen.

Seuraavaksi käydään ympäristö, tunnustellaan kehoa ja lähdetään keskittymään hengitykseen. Sitä ei johdeta, vaan seurataan. Ollaan tässä ja nyt, ja pyritään vain tuntemaan. Aktivoidaan autonomista hermostoa ja pyritään olemaan rennosti. Ja sitten keskittyminen karkaa, tuodaan se takaisin. Opetellaan meditaatioon ja siihen, että tätä tehdään joka päivä. Tätä jatketaan ensin 5 minuuttia. Aikaa voi nostaa pikkuhiljaa, itsellä normaali aika on 15 minuuttia. Teen yleensä heti herättyäni yhden session ja kahden aikaan seuraavan.

Kirjoitukseni ei ole ohje meditaatioon, vaan tiivistelmä ja omakohtaiset kokemukset. Jos aiot harjoittaa meditaatiota, niin suosittelen e-kirjan ostamista ja käymistä läpi.