Stressin ehkäisyn hinta

En yleensä kuivaa suihkun lattiaa, stressin ehkäisyn avulla olen pysähtynyt sen verran paljon, että teen tuon melkein rutiinina. Tänään huiskin sitä kovaa tahtia ja tajusin, etten lopettanut suihkuani kylmäsuihkuun. Otin kylmäsuihkun ja rauhoittaessa itseäni ja hermostoani siihen, löysin taas tasapainoin ja kuivasin lattian kaikessa rauhassa. Koko maailma voisi olla liekeissä, mutta minä keskityin kuivaamaan kylpyhuoneen lattiaa kaikessa rauhassa. Tämän tilan saavuttamiseen menee melkein kaksi tuntia joka aamu.

Harvat ihmiset ovat stressittömiä luonnostaan. Suuri näistä ihmisistä osa tekee jotain rauhallisemman elämäntavan eteen päivittäin. Näitä ovat erilaiset pysähtymisen ja rauhoittumisen harjoitukset tai rutiinit. Joillekin kukkapenkin laittaminen tai auton rassaus on meditatiivista, jolloin he keskittyvät vain siihen hetkeen ja unohtavat muun. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa, mutta itseään pitää kuunnella ja oppia pysähtymään.

Aliviritteiset henkilöt voivat tarvita aktiivista tekemistä, kun taas yliviritteiset konkreettista pysähtymistä.

Aliviritteiset henkilöt voivat tarvita aktiivista tekemistä, kun taas yliviritteiset konkreettista pysähtymistä. Stressitöntä harjoitusta ei saa suorittaa, vaikka harjoitus itsessään voi olla pysähtyminen ja vaatia jatkuvaa tarkkailua. Itselle pelkkä meditaatio ei auttanut tarpeeksi, mutta kun sain kehon mukaan, niin alkoi tapahtua. Olen puolitoista vuotta aloittanut lähes joka päiväni pysähtymällä omaan joogaani (* löytyy videosta). Kaikki alkoi lyhyestä venyttelystä ja on saanut matkan varrella paljon muuta mukaansa.

 1. 10min hatha-jooga – Silmät kiinni*
  Rauhallista, mutta pientä aktivointia kehoon – voi tehdä väsyneenä unenpöpperössä – annan mielen vain vaeltaa ja ajatusten myrskyn olla.
 2. 30min yin-jooga – Silmät kiinni*
  Venyttelyä pitkillä hengityksillä, yhdistelmä lempivenytyksiäni kireään selkään ja jalkoihin – keskityn kehon tuntemuksiin, en tyhjennä väkisin mieltä, mutta koitan aktiivisesti tuoda ajatukset kehooni ja tähän hetkeen (mindfullness).
 3. Rintakehän avaus ja kaksi eri päälläseisontaa – Silmät auki*
  Keskittyminen omaan kehoon ja tähän hetkeen, jos keskittyminen herpaantuu niin kaatuu. Siirtyminen asennosta toiseen laskematta jalkoja maahan välillä ja harjoittelu nousta siitä käsilläseisontaan.
 4. 10min aurinkotervehdykset – Silmät auki*
  ”Maailman paras venytys” muokattu joogan muotoon tarkkojen hengitysten kanssa. Pyrin olemaan omassa kehossa juuri tässä hetkessä. Maadoitan itseni tällä omaan kehooni ja unohdan ikävät aiheet, jotka edellisissä harjoituksissa olen antanut tulla läpi.
 5. Dr. Joe Dispenzan yliluonnolliset hengitysharjoitukset viisi kertaa – Silmät vaihdellen auki tai kiinni*
  Aktivoidaan alimmat chakrat istuma-asennossa ja puristetaan selkäydinnestettä aivoihin. Käynnistetään mieli.
 6. Loppuvenytys istuen silmät kiinni, jolloin päästän kaikesta irti ja olen tässä hetkessä*
 7. Wim Hof hengitysharjoituksia kaksi kierrosta – Silmät vaihdellen auki tai kiinni
  Muutan kehoni metabolista olemusta, opettelen hengittämään palleaan ja hapetan kehoni lopun hengityksen pidätykseen keuhkot tyhjänä (ensimmäinen 1min, toinen 1,5min). Tämän jälkeen koko keho kihelmöi ja todella rauhallinen olo.
 8. Elektrolyyttien tankkaus ja 1000mg puhdasta C-vitamiinia
 9. Aamukahvi Drop-altaassa – Silmät auki ja heräten tähän päivään
  Annan itseni jo miettiä työasioita, mutta usein lämpö ja kahvi tekee olon, että haluan vain olla tässä hetkessä enkä miettiä työasioita. Edes lasten läsnäolo ei häiritse.
 10. Aamusuihku, joka loppuu 30-60 sekunnin kylmäsuihkuun.

Tämän jälkeen otan kännykän ja avaan koneen. Stressittömyys tai stressin ehkäisy ei todellakaan tule ilmaiseksi, vaan sitä pitää vaalia. Olen kuunnellut kehoani, ottanut ajatuksia sieltä täältä ja rohkeasti kokeillut eri asioita. Olen valinnut aamutoimiini ne asiat, jotka tuntuvat hyvältä ja kiinnostavat minua. Kukaan ei ole räätälöinyt tätä minulle vaan olen itse opetellut, mikä toimii. Jos jokin osa puuttuu, niin päiväni ei mene pilalle, mutta en saa täyttä rauhallisuutta päivän aloitukseen.

Minulle tasaisemman ja stressittömämmän päivän hinta on pari tuntia jokaisesta aamusta, mutta maksan sen ilomielin 🙂 En myöskään klo 17 jälkeen avaa konetta tai tee työasioita. Näin raskaatkin päivät ovat rajattuja ja kehoni kestää ne hyvin.

Koetko sinä stressiä? Kaatuuko seinät päälle?

Tilaa ilmainen valmennukseni keskittymiseen ja elämänhallintaan, niin sinäkin voit alkaa rakentaa omaa rutiiniasi – kunhan ensin saadaan tulipalot sammutettua ja elämä siihen tilaan, että voisi harkita jotain muutakin kuin kiireistä aamua askareisiin säntäillen.