Onko tantrajohtamista olemassa?

Hän hiipii taaksesi, tunnet lämpimän läsnäolon. Kuulet syvän hengenvedon sisään, jolloin itsekin olet ehdollistunut vetämään syvään happea. Tämän jälkeen alkaa pitkä uloshengitys, jossa avataan äänihuulet ja saadaan aikaan eläimellinen mörinä ja ärinä. Pian hän on aivan kiinni sinussa. Hermostosi rentoutuu ja päästät irti ajasta, kontrollista ja elät vain hetkessä. Hengitätte yhdessä ja hermostonne menevät synkroniin. Pian kaikki on ohi ja olet virkeämpi kuin ikinä. Utopiaa?

Moni sekoittaa tantran ja tantraseksin

Tutustuin viime kesänä Natural High Healing festareilla ensimmäistä kertaa tantraan. Moni sekoittaa tantran ja tantraseksin, kyse ei siis ole rakastelusta vaan tietoisesta läsnäolosta. Olin useammassa työpajassa, jossa ollaan tuntemattomien ihmisten kanssa todella lähekkäin. Useamman vuoden meditaatio ja joogataustan avulla, osasin päästää irti ja pääsin jyvälle mistä oli kyse. Tantra on mielestäni meditatiivista harjoittelua yhdessä, jossa synkronoidaan hermostot ja rentoudutaan. Käytännössä fiilis oli kuin isossa navetassa, jossa kymmeniä märehtiviä nisäkkäitä – sitähän me olimmekin =)

Olen käynyt perjantaisin vapaassa tanssissa Turku Dance Tribessa ja tutustunut siellä kahteen ihanaan ihmiseen, jotka olivat myös Natural High Healingissä. Tantrakursseille en koskaan kuitenkaan lähtenyt, mutta yhteisen ajanviettämisen ja tanssiharrastuksen johdosta nämä henkilöt päättivät kysyä minua mukaan Elos Fest-tapahtuman tiimiin mukaan. Kevääni on ollut kiireinen ja täynnä kaikkea, mutta kuulin universumin kutsun. Tätä minä tarvitsen juuri nyt. Ympärilleni ihmisiä, jotka tekevät töitä pysähtymisen ja kohtaamisen eteen.

Opittiin hyväksymään oma itsensä ja toinen

Oma kokemukseni tantrasta on kohtaamisia, silmiin katsomista ja läsnäoloa. Kykyä olla tässä ja nyt. Kykyä kohdata toinen ihminen puhtaasti toisena olentona. Yhdessä työpajassa yli 50 ihmistä kiersi, pysähtyi ja halasi toisiaan, seuraavassa harjoituksessa katsottiin silmiin. Toisessa työpajassa oltiin makuullaan ja todella lähekkäin tuntemattomien kanssa. Työpajoissa opittiin hyväksymään oma itsensä ja toinen. Aika hippitouhua – nimenomaan! Minussa ei ollut aiemmin tarpeeksi myötätuntoa, että olisin ymmärtänyt, miksi kohtaamisharjoitukset ovat niin tärkeitä. Olen opetellut myötätunnon viimeisten vuosien aikana ja nyt ymmärrän miksei pelkkä suorittaminen kanna hedelmää nyky-yhteiskunnassa.

Keskitymme työelämässä enemmän yksilöön ja hänen tarpeisiinsa

Yhteisöohjautuvuus ja valmentava johtaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että keskitymme työelämässä enemmän yksilöön ja hänen tarpeisiinsa. Emme ajattele organisaation tarpeita ensin, vaan nostamme yksilön ja yhteisön hyvinvoinnin etusijalle. Puhutaan tunteista, niiden huomioimisesta ja tunnetaidoista. Nostaisin oleelliseksi asiaksi kyvyn olla läsnä ja kohdata toinen ihminen. Kun katsot toista ihmistä silmiin ja pysähdyt, tunnetilasi nousee ja se voi ahdistaa toisia.

Kohtaamalla muita ja pysähtymällä pystyy tutustumaan toisiin sata kertaa nopeammin, kuin joogaamalla yksinään kotona kaksi vuotta – minä tiedän. Voisiko tantrajohtamisesta tehdä termin, joka tarkoittaa johtajaa tai esihenkilöä, joka osaa pysähtyä ja kohdata muut työntekijät juuri sellaisina kuin he ovat. Intron provokatiivinen iholle tuleminen oli mielestäni hauska huuli, mutta en todellakaan tarkoita, että tantrajohtaminen olisi keino edestä sallitusti reidelle – halusin vain herättää huomiosi ja näköjään onnistuin, kun luit tänne asti =)

Ehkä me voimme yhdessä luoda käsitteen läsnä olevalle johtamiselle. Jokaisessa meissä asuu pieni tantra!

Osta lippusi nyt, niitä on vain 200 tarjolla.

Kyseessä on festivaali Littoisissa 4.-6.8.2023