Mielen optimointi

Julkaistu Kaarina-lehdessä 4.9.2019

Olen kuluneen vuoden aikana pääsyt sisälle käsitykseen, miksi meillä on kaksi aivopuoliskoa ja mikä niiden tehtävä on. Yksinkertaistettuna kummallakin on oma tehtävänsä ja mikäli ne eivät toimi yhdessä, niin ihminen aiheuttaa vaaratilanteita itselleen ja muille. Oikea puolisko ottaa vastaan aistidatan ja prosessoi sitä hieman. Vasen puolisko taas prosessoi enemmän, liittää asenteita ja tunteita.

Jos vasen ei anna enää tietoa takaisin oikealle, niin jäämme oman käsityksemme sisälle, emmekä havainnoi todellisuutta kaikkine yksityiskohtineen. Välillä se on erittäin tärkeää, ettemme häiriinny kaikista yksityiskohdista, mutta esimerkiksi ajaessa autoa meidän tulee keskittyä ajamiseen ja yksityiskohtiin, sen sijaan, että annamme autopilotin ajaa puolestamme ja keskitymme muuhun.

Oikean aivopuoliskon tieto on nopeaa ja saa meidät reagoimaan nopeasti. Jonkin musta objekti tulee näkökenttäämme autoa ajaessamme. Jos emme keskity ajamiseen ja suuntaa vasemman aivopuoliskon prosessointia ja huomiota liikenteeseen, teemme nopeasti väistöliikkeen vaistomaisesti. Tämä väistöliike on töksähtävä ja riskinä ajautua vastaantulijoiden kaistalle, koska lintu lensi ohi.

Kun keskitymme ajamiseen ja käytämme vasemman aivopuoliskon prosessointitehoa, huomaamme mustan esineen olevan lintu. Käyttäessämme kumpaakin aivopuoliskoa, voimme estää äkkijarrutuksen ja jatkamme ajamista turvallisesti aiheuttamatta vaaratilannetta. Vastaavasti meidän tulee keskittyä tärkeisiin asioihin ja huomioida kaikki muukin ympärillämme.

Jos jätämme ympäristön ja elämäntilanteiden havainnoinnin autopilotille, niin pikkuhiljaa opetamme itsemme olemaan huomioimatta tärkeitä asioita. Näin kehittyy ikäviä ja huonoja tapoja, emmekä osaa edes kyseenalaistaa niitä. TMI-meditointi on aivopuoliskojen yhteispelin treenaamista ja omien tapojen kyseenalaistamista ja uudelleenkirjoittamista.