CrossFit ja meditaatio [alustus ja tutkimus]

Olen harrastanut CrossFittiä vuodesta 2013 asti, mutta vasta viimeisen puolen vuoden aikana olen alkanut ottaa sen tosissani. Olen meditoinut alkuvuodesta The Mind Illuminated (TMI) kirjan mukaan. Kirja on neuropsykologin kirjoittama tarkka ja tekninen manuaali, jossa on 10 tasoa ja selkeät ohjeet miten edetä. Olen läpäissyt aloittelijan tasot 1, 2 ja 3 ja neljäs taso on loppusuoralla. Meditaatio auttaa kaikilla elämän osa-alueilla, halusin selvittää miten se auttaa CrossFitin treenaamisessa.

Kirjoitan oman versioni kesällä tai Turun Tuomipäivän kisojen jälkeen, mutta nyt tyydyin Googlaamaan ja lukemaan mitä Internet kertoi minulle näiden asioiden synergiasta. Meditaatio laittaa aivopuoliskot toimimaan paremmin yhdessä. Vasemman puoliskon luovuus, keskittyminen ja asenteet saadaan toimimaan yhdessä oikean aivopuoliskon tarkkaavaisuuden ja kompleksisen maailman havainnoinnin kanssa. Kaikesta tästä treenistä on todella paljon hyötyä CrossFitissä, jossa tarvitaan kehon lisäksi myös päätä.

Google haku: CrossFit Meditation

Hakutulos #1 https://garagegympower.com/meditation-and-crossfit/

Artikkeli tuo esille meditaation hyödyt CrossFitissä: parempi mieli, parantunut tarkkaavaisuus, stressin väheneminen, rauhallisempi uni sekä fyysiset hyödyt kuten kardiovaskulaarisen järjestelmän vahvistuminen, parantunut immuniteetti, boostattu kestävyys ja parantunut immuniteetti. Hyvin niputtaa kaikki mahdolliset hyödyt, mutta vähän tulee fiilis ”lupaa kuun taivaalta”, sillä moni asia vaatii perustavanlaatuisia muutoksia. Itse meditoin yleensä klo 14 aikaan töissä, mutta tästä sain idean, että pieni pikameditaatio ennen treenia voisi olla hyvä lisä ja hengityksen hallinta olikin jo tuttua.

Hakutulos #2 https://www.crossfitinvictus.com/blog/benefits-adding-meditation-exercise-routine/

Selvästi tieteellisempi ja ammattimaisempi artikkeli aiheesta, alussa jo herää luottamus eikä pelkästään salin sivujen takia, heti viitataan tutkimuksiin ja annetaan faktoja perusteluiksi. Ensimmäisenä mainitaan, miten hengittäminen on tärkeää ja parantaa terveyttä, seuraavaksi kerrotaan miten treeni ja meditaatio poistaa ahdistusta ja edesauttaa neurologista toimintaa. Mainitaan huvin, että suuri osa ihmisistä luulee meditaation olevan vain hiljaa istumista, vaikka se on todellista treeniä – mielessä, mielikuvaharjoittelua mielen toiminnoille. Suosittelevat Headspace appia, en tunne sitä – suosin TMI-kirjaa.

Hakutulos #4 https://www.boxrox.com/mindfulness-crossfit-performance/

Esittelee tosi lyhyesti ja hyvin meditaation ja mindfulnessin eron. Artikkelissa on kovin selkeä tapa kertoa miten kiireisessä maailmassa kaiken työn ja stressin keskellä meditaatio helpottaa elämää ja mindfulness auttaa tunnistamaan oman kehon tuntemuksia paremmin. Kirjoittaja kehottaa meditoimaan edes 10 minuuttia päivässä, se jo tuottaa tuloksia.

Hakutulos #5 https://www.boxrox.com/mindfulness-crossfit-performance/

Keskittyy miten mindfulness boostaa CrossFittiä, mutta täällä on kyllä hyvin listattu:
1. Ymmärrät paremmin kipua, 2. saat paremman yhteyden kehoosi, 3. laskee stressiä, 4. auttaa keskittymään. Tämän jälkeen kirjoittaja kertoo omia kokemuksia ja vakuuttaa lukijan siitä, että mindfulnesin avulla oman kehon hallinta paranee.

Hakutulos #6 https://www.crossfitactiveperformance.com/meditation-and-crossfit/

Hyvä johdanto, nappaa heti mukaansa ja menee suoraan asiaan. Tässä kohtaa jo aika skeptinen, mutta nyt tuntuu hyvältä artikkelilta. Omakohtainen kokemus ja esimerkki, miten mieli häiritsee kesken suoritusta ja miten meditaatiolla nämä tilanteet selätetään, mutta käytännön esimerkki jäi ja kirjoitus loppuu kesken.

Hakutulos #7 http://www.successhealthlifestyle.com/blog-and-articles/crossfit-as-meditation-practice/

Pitkä alustus mitä on CrossFit ja mitä on meditaatio. Kun päästään asiaan, niin kirjoittaja kertoo miten CrossFit puhdistaa mielen ja hän voi palata paremmin uuvuttavan ongelmanratkaisua vaativan työn pariin. Itse punainen lanka ja johtopäätös, miten juuri meditaatio auttaa CrossFitissä ei tule esiin.

Sain hyvän läpileikkauksen aiheeseen ja selvästi nousi esiin sama teema. Meditaatio auttaa CrossFitissä niin kehon kuin mielen hallinnan saralla. En löytänyt sellaista artikkelia, jota kaipasin. Haluaisin enemmän yksityiskohtaisia neuvoja, miten juuri eri tilanteissa voisi valjastaa tekniikat meditaatiosta. Ehkä syynä on se, että TMI-kirja on niin yksityiskohtainen ja tarkka. Koitan kirjoittaa samaan henkeen oman kokemuksen ja neuvon, miten meditaatio auttaa ja miten sitä voi testata.

Tänään treenasin pitkästä aikaa tempausta. Meditaatiossa rauhoitutaan ja annetaan autonomisen hermoston ottaa hengityksestä vallan ja sitten itse keskitytään meditaatiokohteeseen esimerkiksi nenänpäähän. Luovutin hengityksen autonomiselle hermostolle ja valitsin meditaatiokohteeksi tangon. Keskityin käsiini ja pyrin ajattelemaan tankoa oikeassa kohdassa yläpuolellani, sen sijaan, että murehdin kaadunko eteen, taakse tai jaksanko pidellä sitä. Ei oikein toiminut ensi yrittämällä. Turvauduin lihasmuistiin ja tanko nousi. Vaatii tuotekehittelyä…  

Itselle jäi mielikuva, ettei ole valmista tekniikkaa. CrossFit treenaaminen on harjoittelua ja toistojen ajamista selkärantaan, teknistä harjoittelua. Meditaatio on samanlaista, mutta mielen eri osa-alueille. Tempaus on hyvä esimerkki, miten jokin näyttää helpolta, mutta oikeasti pitää keskittyä moneen eri asiaan yhtä aikaa. Ensin pitää harjoitella vetoa ja määrättyjä osia, jolloin liikkeistä tulee automaattisia ja vasta harjoittelun jälkeen kokonaisuus alkaa toimimaan. Aivan samoin meidän mieli toimii, siellä on useita alueita, joita ei ole treenattu ja pikkuhiljaa yksi alue kerrallaan saadaan iso kokonaisuus yhteen.

Onko CrossFit ja meditaatio vain erilaisia treenejä, joissa synergia tulee siitä, että sama yksilö harjoittaa molempia ja kehittyy ihmisenä – vai voiko niistä löytää jonkin yhteisen tekniikan?