ReiluLuuri – eettistä puhelua – onko meistä?

Olimme laittamassa mökkiä talvikuntoon viime viikonloppuna. Siinä tuli sitten yövyttyä vanhempien mökillä ensimmäinen yö ja seuraavana siskon luona. Sunnuntaina lähtiessä piipahdimme serkkuni luona. Hän kertoi Fairphone konseptista.

Jäi mieleen tuo eettisyys. Tarkoituksena on löytää kaivos, josta puhelimen malmi louhtaan – semmoinen kaivos, jossa asiat ovat hyvin. Ihmisiä ei riistetä, työolosuhteet ovat kunnossa ja palkka kohtuullinen. Kuuleman oli aika vaikea löytää. Fairphonen idea on, että läpi tuotantoketjun kaikki tehdään eettisesti ja ihmistä riistämättä.

Heillä on tehtynä aiheesta hyvä kotisivut ja selkeä roadmap. Tarkoituksen on luoda puhelin, jota ei tarvitse vaihtaa kokonaan vaan osan rikkoutuessa se vaihdetaan. Kun tekniikka kehittyy, niin päivitetään vain komponentteja, ettei kahden vuoden välein tarvitse hankkia uutta – ihan vain siksi, että vanha ei enää jaksa pyöriä.

fari roadmap

Aiheeseen tutustuminen herätti minussa vähän ristiriitaisia tunteita. Olen aiemmin vanonnut, etten hanki kallista puhelinta. Törmäsin ehkä maailman parhaaseen puhelimeen, OnePlus Oneen, jota käytin melkein vuoden. Nyt kun sain firmalta Samsung Galaxy S6 Edge 64Gb:n, niin annoin vanhan luurin Lauralle. Vähän tuli ikävä akunkestoa, vaikka tämä 800€ kapistus onkin aika viilee. Olisin oikeastaan halunnut OnePlus Two:n, mutta sählääminen se firman nimiin oli niin vaikeaa, että oli helpompi ottaa valmiilta listalta puhelin, jota huolletaan myös suomessa.

En ole koskaan ajatellutkaan eettisyyttä puhelimenkäytössä. Pitäisikö minun? Tietenkin pitäisi, mutta onko minun valinnasta muutosta maailmalle. Sitä on niin helppo olla välittämättä ja uskotella itselleen, ettei minun valinta vaikuta kokonaisuuteen. Tämä sama asia koskee kyllä montaa muutakin asiaa. Fairphone ei ole yhtä kallis kun nykyinen sunkkeli, mutta selvästi kalliimpi kuin OnePlus.

Yleensä eettisiin päätöksiin päätynyt ihminen on ylpeä itsestään. Ei ole ole aina säännönmukaista, että ihminen haluaisi julistaa hyviä päätöksiään ja tuputtaa uskomustaan muille, mutta usein näin on. Toiset taas kaikessa hiljaisuudessa nauttivat oikeista ratkaisuistaan ja ovat ymmärtäneet, etteivät vastustajat ikinä tule ymmärtämään selittelyistä huolimatta. Miksi siis turhaan aiheuttaa konflikteja kertomalla aiheesta.

Miten sitten valehtelen itselleni, etten ole piittaamaton paska kun minua ei kiinnosta. Mitä haen puhelimelta, ominaisuuksia tietenkin ja suurta muistia. Nyt halusin optisen kuvanvakaimen. Mutta mutta.. eikö Fairphonessa näitä ole. Tutkin lisää aiheesta. Hinta on 525€ mutta se on Pre-order! Pelastus! Minä halusin puhelimen jo eilen ja sain sen edellisviikolla. Olen pelastanut nyt ainakin pariksi vuodeksi itseni epäeettiseltä puhelinhankinnalta toimitusaikaan vedoten.

Karma is a bitch – so am I

karma