Nahanluontiprosessi

Aika ajoin ihminen kohtaa tilanteita, joissa elämän pitää muuttua. Muutokseen on useita eri syitä, ulkoisia tai sisäisiä, isoja tai pieniä. Käärme luo nahkansa uudestaan kirjaimellisesti, mutta kyllä ihminen tekee ulkoisia muutoksia. Välillä muutoksen tarve saa ihmisen ostamaan uudet vaatteet ja värjäämään hiuksensa ja se riittää. Toisinaan muutos vaatii hetkellistä tai pysyvää käyttäytymisen muuttumista.

Ulkoiset tarpeet muutokselle voivat olla haluja saavuttaa jonkin määränpää tai status – rankimassa tapauksessa oikeudellinen, joka pakottaa lopettamaan / aloittamaan jonkun uuden tavan. Positiivinen motiivi ulkopuolelta on yleensä mielekäs muutosprosessi, jossa ihminen nauttii muutoksesta ja ilomielin tekee muutoksia ja sen jälkeen ihailee omaa toimintaansa. Negatiivinen motiivi esimerkiksi ajokielto taas pakottaa ihmisen selviytymään ja keksimään uuden keinon ylläpitää arkea. Näitä ei koeta yleensäkään mielekkäiksi, mutta muutamassa viikossa ihminen tottuu tähänkin.

Sisäiset tarpeet kumpuavat usein kasvamisen halusta tai siitä, että elämä on ajautunut tilaan, josta ei enää nauti. Näitä ovat yleisesti tunnetut erilaiset kriisit tai henkisen kasvun vaiheet, jolloin ihmisen toiminnan pitää kehittyä ja vaihtua, koska oma mieli ei enää halua toimia kuten ennen. Yksilö pohtii rooliansa muihin ja alkaa tehdä muutoksia käytökseensä. Ulkoiset muutokset tai maisemanvaihdos tukee käytöksen muutosta.

Erilaisia muutostilanteita on yhtä paljon kuin ihmisiä maapallolla ja ajatuksia jokaisella kerrottuna yhteensä. Kokemus on aina subjektiivinen ja kohdistuu yksilöön ja hänen tarpeisiinsa. Yksilön seurana tai tukena pitää olla ihmisiä, jotka pystyvät ymmärtämään yksilön tarvetta. Muutoin yksilö hakeutuu uuteen seuraan, jossa kokee saavansa hyväksyntää tunteilleen ja visiolleen. Tunnistatko itse näitä tilanteita omasta elämästäsi?

Itselläni alkaa kolkuttaa 40-kympin kriisi (oli se termi sitten olemassa tai ei) – eikä vesijetin hankinta tai nykyisen oravanpyörän pohdinta mitenkään liity tähän – tietenkin liittyy. Se on normaali tapa ihmiselle luoda nahkaansa uudestaan ja muuttaa elämäänsä suuntaan, joka miellyttää ja jonka voi hyväksyä loppuelämäkseen. Murroksessa olevan yksilön kelkkaan (tai jettiin) kannattaa lähteä, siinä voi samalla oppia jotain itsestään 🙂