Miksi aika tuntuu välillä kulkevan hitaammin?

Vanha sanonta kertoo, että minuutti vessan ulkopuolella tuntuu paljon pidemmältä ajalta kuin vessan sisällä. Todellakin odottavan aika on pitkä ja on monia muitakin tilanteita, kun aika tuntuu matelevan. Välillä taas aika lentää kuin siivillä, varsinkin kun on hyvää seuraa. Löysin loogisen ja selkeän vastauksen, miksi näin on. Aivojen ”tallentaessa” aistidataa, koemme enemmän kuin rentoutuneessa tilassa.

Googlettelin nopeasti ja törmäsin useissa artikkeleissa teoriaan dopamiinista, joka säätelee ajan tajua. Löysin mielestäni paremman vastauksen, joka selittää auki mitä meissä tapahtuu ja miten koemme maailman. Aistimme tuottavat tietoa ja aivomme yhdistävät sitä tietoa. Vaikka koemme kaiken yhtäjaksoisena maailmana, oikeasti aistimme syöttävät aivoillemme järjestyksessä yksitellen tietoa, kuin filminauhana, jossa on dioja peräjälkeen.

Aivomme eivät toimi samalla nopeudella, ei yksilöiden kesken eikä välttämättä yksilölle eri tilanteissakaan. Yksinkertaistuksen takia oletetaan, että filminauhan nopeus on vakio, esim. 10 diaa sekunnissa. Jos nauhassa on paljon tyhjiä dioja, niin aika tuntuu kulkevan nopeammin. Jos kaikissa dioissa on sisältö, aika tuntuu kulkevan hitaammin. Sanotaan, että normaalissa tilassa joka kolmannessa diassa on jokin tuntemus ja muut diat ovat tyhjiä. Tässä tapauksessa saat sekunnissa kolme eri kokemusta. Tunnistat tämän nopeuden ja koet sen sinulle normaalina ajan kulkuna.

Kun kärsit tai nautit suuresti eli saat voimakkaita astikokemuksia, sinulle tulee joka toiseen diaan sisältöä, jolloin saat viisi eri kokemusta sekunnissa. Oikein intensiivisessä tilassa voi jokainen dia olla täynnä kokemuksia, jolloin saat kaikki 10 kokemusta sekunnissa. On aivan selkeää, että tällöin sekunti voi tuntua paljon pidemmältä ajalta, koska koet enemmän samassa ajassa.

Vastapainona meillä on turtumus-tila (dullness), jolloin dioissa voi olla sisältöä vain 1/10 tai 1/30. Turtumus-tila tuntuu hyvältä ja silloin aivot eivät ”tallenna”. Aivot saavat levätä ja aika tuntuu menevän nopeammin. Päihteet edesauttavat tätä ja saavat ihmisen helposti turtumustilaan, siksi kostea ilta hyvässä porukassa menee joutuisasti. Turtumus on hyvä olla olemassa. Emme voi emmekä jaksa joka hetki tallentaa ja prosessoida kaikkea. Unen aikana filminauhassamme on vain tyhjiä dioja.

Filminauha on meidän tietoisuuden vertaus. Voimme itse hidastaa ja nopeuttaa ajan kulkua halutessamme, keskittymällä ja tallentamalla. Yleensä kuitenkin tunteet ja tilanteet ohjaavat meitä sen käytössä automaattisesi. Tällöin huomaamme vain lopputuloksen. Olen itse tietoisesti oppinut täyttämään päiväni suurella määrällä kokemuksia. Onneksi tuo 10 diaa sekunnissa oli vain esimerkki, sillä dioja saa sekuntiin lisää keskittymällä ja treenaamalla =)

Meditaatiossa pyritään olemaan aktiivisessa tilassa, jossa hallitaan dioja ja niiden sisältöä. Meditoijan kehittyessä hän oppii pitämään turtumuksen kaukana. Mindfullness on sitä, kun keskittyy ja aktivoi havainnointia eri kohtiin kehoa. Meditaatio on juuri oikea treeni, jos haluat hallita miten sinä käytät aikasi.

Lähde: The Mind Illuminated, Fourth Interlude: Moments of Consciousness Model – vapaasti sovellettu ajatusta ja puettu muotoon “ajan kokeminen”.