Meditaatio

Julkaistu Kaarina-lehti 5.6.2019

Aloin harjoittamaan meditaatiota alkuvuodesta ja se on muuttanut minua tosi paljon. Nimi meditaatio on harhaanjohtava, parempi olisi aivotreeni. Meditaatio on kaikkea muuta kuin hiljaa paikallaan istumista. Minua ohjaa neuropsykologin kirjoittama kirja The Mind Illuminated (TMI), joka on enemmän ohjekirja kuin hengellinen opas. Treenaan nyt tasoa viisi, kotisivuillani www.spiik.net löytyy tulkintani tasoista 1-4.

Tietotyö ja kourallinen aktiivisia ja rankkoja harrastuksia aiheuttaa stressiä. Sen sijaan, että stressiä yrittää poistaa, kannattaa sitä hallita ja keskittyä miten päivänsä kulkee läpi. Kuvittelin meditaation olevan vähän mindfulnessia, jolla rentoudun pitkin päivää, kun ahdistaa. Huomasinkin tekeväni erittäin vaativaa aivotreeniä, joka on parantanut keskittymistäni ja kestävyyttä.

TMI-meditaatiossa luen kirjaa pikkuhiljaa eteenpäin, meditoin päivittäin. Näin pystyn testaamaan ja sisäistämään kaikki harjoitteet – ennen kaikkea, aina kun käy tylsäksi saa uusia tekniikoita ja haasteita. Vaikka aivotyöskentely onkin vaativaa, joka meditaation jälkeen on rentoutunut olo. Meditoin keskimäärin 15min kerralla, pitäisi meditoida pidempään, jotta saisi paremman palautumisen.

Meditaatio vahvistaa oikean ja vasemman aivopuoliskon keskinäistä työskentelyä. Oikean aivopuoliskon havainnoinnin ja taustahuomion vahvistaminen yhtä aikaa vasemman aivopuoliskon tarkkaavaisuuden ja luovuuden kanssa on vaativaa treeniä. Kun aivopuoliskojen yhteistyötä treenaa, niin elämänlaatu kaikilla osa-alueilla paranee.

Aivot toimivat kuten muukin kehomme, treenaamalla se vahvistuu. Meditaation aloittaminen ei ehkä ole niin mielekästä kuin Padel, mutta se kannattaa. Yksi konkreettinen hyöty on stressitilanteiden tunnelatauksen tunnistaminen ja poistaminen ymmärtämällä mitä tapahtuu. Oikeasti seinät eivät kaadu päälle, se vain tuntuu hetken siltä. Toinen hyvä esimerkki hyödystä on keskittyminen kilpa-ajossa tai rankassa urheilusuorituksessa.

Kirjailijan haastattelu, jossa hän kertoo miten meditaatio toimii myös terapiana (suora linkki mp3-tiedostoon)