Lomakauden yhteisöohjautuvuus paistaa kun aurinko ei :)

Jokainen meistä toimii osana yhdessäohjautuvia tiimejä jatkuvasti. Johtajuuden ottaminen ja antaminen ovat niin luonnollisia, ettemme aina tunnista näitä tapahtumia. Lomakaudella kohtaamme muita ihmisiä ja joudumme sopeutumaan eri tilanteisiin. Omat tarpeet nostavat päätään, luovimme ja valitsemme sopivat polut. Kaikkea ei voi saada, stressiä voi välttää ja välillä on pakko suunnitella. Löydämme kuitenkin tasapainon yhteistyön ja suorittamisen välillä, sillä kukaan ei ole johtamassa meitä.

Perhe on yksi hyvä esimerkki yhdessäohjautuvasta tiimistä. Siellä on eri ikäisiä ja eri tasoisia henkilöitä. Toisilla on käytössään enemmän resursseja ja taitoja, mutta silti pyritään ottamaan huomioon kaikkien halut ja tarpeet. Kokeneemmat johtavat, kun on aika, ja nuoremmat saavat harjoitella, kun siihen on tilaisuus. Samat lainalaisuudet pätevät ystäväporukan loma- ja mökkireissuissa. Konflikteilta ei voi välttyä, mutta ne osataan selvittää ja niistä toivutaan.

Yksi haluaa toteuttaa itseään, muut antavat tilaa ja hänen väsähtäessä muut ottavat kopin

Olemme suorittajayhteiskunta. Joukostamme löytyy iso määrä suorittajia, eli niitä, jotka haluavat johtaa ja tehdä (Suorittaminen haitallista). Jos ryhmässä on monta suorittajaa eli yliviritteistä henkilöä, toimii kommunikaatio nopeammin ja räiskyvämmin kuin ryhmässä, jossa valtaosa on aliviritteisiä. Yleensä perheissä, ystäväporukoissa ja muissa joukoissa rooleja riittää kaikille ja jokainen löytää paikkansa. Yksi haluaa toteuttaa itseään, muut antavat tilaa ja hänen väsähtäessä muut ottavat kopin ja hoitavat työtä eteenpäin.

Loman tärkeys korostuu, kun stressi alkaa purkautua. Neuvotaan, että loman pitäisi olla yli kaksi viikkoa yhtäjaksoista, jotta mieli alkaa päästää irti ja levätä. Parin viikon kohdalla yli- tai alivirittyneisyys alkaa purkaantua ja tulla tuskainen olo. Sitä hakeutuu niihin rooleihin, joissa arjessakin on. Tai päin vastoin, hakee täyttä vastakohtaa. Tämän takia lomalla ihmiset voivat astua ulos mukavuusalueeltaan ja paljastaa täysin uusia piirteitä. Eikö olisi ihanaa, jos näin kävisi työelämässä?

Me jokainen elämme luonnollisesti yhteisöohjautuvassa maailmassa

Itse tasapainoilen yrittäjyyden, perhe-elämän, kesäloman ja suorittamisen sekä irti päästämisen välillä. Ihaninta kuitenkin on, että kesälomalla voi ottaa päiväunet kun siltä tuntuu ja nukahtaa lasten viereen nurmikolle. Annetaan kaikkien kukkien kukkia ja muistetaan, että me jokainen elämme luonnollisesti yhteisöohjautuvassa maailmassa. Kun kesäloman jälkeen palaamme työelämään, voimme ammentaa tästä kokemuksesta.

Työelämä on jatkuvasti liukumassa jaetun johtajuuden suuntaan. Johtajuus ja päätökset eivät henkilöidy yhteen ihmiseen, vaan eri henkilöt voivat tehdä eri tilanteissa päätöksiä. Ei ole mahdollista suunnitella ennalta kaikkia tilanteita ja sääntöjä, vaan pitää voida luottaa muihin ja oppia antamaan anteeksi virheitä sekä itseltään että muilta. Itse päätin aloittaa seuraavan kirjani kirjoittamisen ensi viikolla, kun palaamme perheleiriltä.

Tutustu ensimmäiseeni kirjaani, joka kertoo yhdessäohjautuvista tiimeistä