Kehon kuuntelulle vaihtoehto

Miksi kehoni toimii kuten toimii? Teenkö minä jotain väärin, kun laihduttamalla minulle puhkeaa vaivoja? Miksi naapurin Risto-Maaria voi syödä lihomatta, mutta minun kehoni varastoi kaiken energian? Jokainen meistä voi ottaa selvää näistä asioista nykyteknologian avulla. Toiselle ihmiselle määrätty ravinne voi olla myrkkyä, kun toiselle elinehto elää terveellisesti elämän ehtoopuolella. Itse olen lopen kyllästynyt kokeilemaan eri asioita, kun voin hankkia todellisen tiedon mikä on minulle parasta.

Tein syksyllä sylkitestin, jossa geenini tutkittiin Nordic Genexin laboratoriossa. Tästä raportista käy ilmi, mille kaikille asioille olen taipuvainen ja miten kehoni toimii geenitasolla. Tätä seurasi laajat verikokeet, joista katsottiin mitkä asiat minulla ovat aktivoituneet tai aktivoitumassa. Olen elänyt mielestäni terveellisesti ja syönyt oikein, mutta en tajunnut kuinka yksilöllisiä olemme. Voimme oppia kuuntelemalla kehoa, mutta geenitestillä saamme tiedon sitäkin nopeammin.

Geenikartta on reitti, ja verikokeilla saadaan sijainti

Sain Nordic Genexiltä kilometrejä pitkän PDF:n, joka muistutti liikennevalobileitä – vihreää, keltaista ja punaista vilkkui kun scrollasi raporttia edestakaisin. Raportissa oli aivan liikaa informaatiota ja minut valtasi pelko. Oli helpompi kieltää, että tämä nyt on vain mahdollinen tulevaisuus ja minähän elän terveellisesti. Testin minulle myyneen yrittäjän Sirkka Hailan palveluun kuului raportin tulkinta. Tässä puolentoista tunnin palaverissa silmäni avautuivat. Sirkka selitti minulle raportin asiat ymmärrettävämmin. Nyt olisi tärkeää ottaa kattavat verikokeet, jotta nähdään missä mennään. Geenikartta on reitti, ja verikokeilla saadaan sijainti, missä olen nyt.

FUT2 geenin tulos Nordic Genexin raportissa

Ymmärrän nyt myös sen, miten geenit ja ympäristö vaikuttavat esimerkiksi ahdistukseen. Jos minulla on geeneissä vikaa hermovälittäjäaineiden aineenvaihdunnassa, niin minulle stressi on vaikeampi asia kuin ihmisille, joilla COMT geeni on kunnossa. Teen joka aamu tunnin joogan. Tuntuu hyvältä ymmärtää tälläkin tasolla, miksi minun kehoni tarvitsee tätä. Sirkka mainitsi aiheesta, että stressi on sinulle vaikeaa ja siitä kierteestä on vaikea päästä pois. Ymmärrän nyt, että se on minun, ympäristöni, kasvatukseni ja jopa geenieni perimä.

COMT geenin tulos Nordic Genexin raportissa

Sain tietää myös joukon muita asioista, miten grillattu tai kärvennetty ruoka on minun keholleni myrkkyä – tupakka aivan vihoviimeisintä. Minulla on luolamiesgeeni, eli kehoni varastoi enemmän rasvaa ja laihduin vaikeammin, siksi pätkäpaasto sopiikin minulle. Jos haluan pysyä terveenä ja elämänvoimaisena seuraavat 40 vuotta, se on mahdollista elämällä oikein ja välttämällä minun keholle myrkyllisiä aineita. Olen syönyt vääränlaisia vitamiineja, jotka eivät ensinnäkään imeydy ja osa niistä muuttuu syanidiksi kehossani.

Paras tapa tehdä pysyvä muutos, on muuttaa rutiineja askel kerrallaan

Isot muutokset on helppo sivuuttaa. Olen tehnyt tätä prosessia mielessäni koko syksyn. Syön kakkua pala kerralla. Sain listan ohjeita, mitä lisäravinteita hankkia ja miten muuttaa ruokavaliotani. Päätin, että otan yhden asian listalta viikossa tai kahdessa. Lähden pikkuhiljaa muuttamaan tapojani ja annan itselleni armoa. Paras tapa tehdä pysyvä muutos, on muuttaa rutiineja askel kerrallaan. Olemme tulleet tähän tilanteeseen elämän, ajan ja muutosten myötä. Kovin harvoin rajut muutokset ovat pysyviä, on niin helppo palata entiseen.

Suosittelen seuraamaan Sirun Facebook-sivua Geenien mukaisesta ruoasta ja ottamaan häneen yhteyttä, jos haluat itsellesi geenitestin ja sen konsultaation. Asia voi tuntua nyt vähäpätöiseltä, mutta vanhana sitä tekee mitä tahansa, saadakseen terveytensä takaisin. Nyt voit sijoittaa tämän verran itseesi ja tehdä pieniä muutoksia. Niiden myötä saat hyvän ja terveelisen elämän. Sirkka on inspiroiva esimerkki, miten seitsemänkymppisenä voi elää täysillä ja kilpailla Padelissa, kun on ottanut huomioon oman elimistön rajat ja ehdot.