Kasvuhakkerointi – Antti Salmilahti

Antti Salmilahti, Airiston Nuorkauppakamarin puheenjohtaja 2020

Nuorkauppakamarimme puheenjohtaja Antti Salmilahti kirjoitti Kaarina-lehteen kasvuhakkeroinnista. Halusin haastatella häntä ja kirjoittaa itse aiheesta. Kasvuhakkerointi on oikopolkujen löytämistä kasvuun, kertoo Salmilahti. Hän puhuu liiketoiminnan kasvusta, jota mitataan erilaisilla mittareilla. Yleisimpiä mittauksen kohteita ovat liikevaihto ja voitto.

Salmilahden mukaan ei ole merkityksellistä onko kasvu orgaanista vai ei. Tärkeintä on kerätä kasaan ryhmä, jossa on erilaista osaamista. Tämän ryhmän avulla saadaan nopeasti aikaan ”hack”, jolla tehdään nopea kasvu. ”Hack” eroaa perinteisestä tuotekehityksestä juuri ketteryyden ja nopeuden saralla. ”Hack” eli hakkerointia käytetään usein negatiivisessa mielessä, mutta hän käyttää sitä positiivisessa mielessä.

Hakkerointi tarkoittaa pienen muutoksen tekemistä järjestelmään. Muutos aiheuttaa isomman vaikutuksen, kuin mitä voisi aluksi uskoa työmäärästä. Pitää uskaltaa tehdä muutoksia heti, eikä jäädä testailemaan ja kehittämään tuotetta pitkäksi aikaan.

Lopuksi Salmilahti kehottaa laittamaan jonkin täkyn jokaisen sähköpostin allekirjoitukseen. Sähköpostia kuitenkin liikkuu vielä paljon organisaatioiden välillä, niin on hyvä jakaa muutakin kuin itse postin sisältöä. Näin organisaatio pystyy viestimään sidosryhmilleen uusista ja mielenkiintoisista asioita normaalin rutiinikommunikoinnin ohella.

Pieni muutos systeemiin, oli isompi muutos kuin uskottiin