IT-taidot eivät ole enää IT-osaston yksityisomaisuutta

Muokattu versio Digital Illustratedin blogissa

Nykyään lähes kaikki asiat ja työt liittyvät informaatioteknologiaan. Jokaisessa arkisessa asiassa on mukana informaatioteknologiaa enemmän tai vähemmän – pian leivänpaahdinkin on yhteydessä Internetiin ja sitä kautta anoppiin.  Informaatioteknologia tuo mukanaan paljon automaatiota, tehokkuuttaa ja kytköksiä, mutta luo myös riippuuvuutta sähköön ja Internetiin.

Microsoft mission: Empower every person and organization on the planet to achieve more.

Koska kaikki on informaatioteknologiaa, niin jokaisen meidän tulee osata it-taitoja. Organisaatioissa ei voi enää olla it-osastoja, joiden vastuulla ovat kaikki it-asiat. It-taidot ja työt pitää jakaa kaikkien työntekijöiden kesken. Liiketoiminnoissa pitää kouluttaa henkilöstöä tekemään teknologista työtä. Ei ole tehokasta yrittää siirtää ydinosaamista tekniselle kaverille. On paljon järkevämpää kouluttaa ydinosaaja tekemään tietotyö suoraan.

Kehitystyön puolella termi Citizen Developer on alkanut yleistyä ja tarkoittaa henkilöä, joka tekee sovelluskehitystä vaikka se ei ole hänen ydintyötään. Microsoft on luonut tätä varten Power Platformin, jonka avulla voi automatisoida liiketoimintamalleja ilman ohjelmointia. It-osaston rooli ei ole tuottaa vaan auttaa viemään sovelluksia tuotantoon ja varmistaa niiden jatkuvuus.

Syksyn 2019 Microsoftin kumppaniarkkitehti-tapahtuman alussa keynotet Ashok Samal ja Vesa Tikkanen kertoivat data-alustasta ja migratoimisesta. Nyt uusi termi on Citizen Integrator / Analyst, joka on liiketoiminnan ydinhenkilö. Tämä henkilö alkaa tekemään tiedon migratointia it-osaajan sijaan. Kansalaisintegraattori on vastine kansalaiskehittäjälle, sillä ydinosaamista ei ole järkeä siirtää tekniselle henkilölle. Microsoftin migratointityökalut ovat sillä tasolla, että muutkin kun tietotekniikkainsinöörit osaavat käyttää niitä.

Data-alustan idea on hallita dataa ja tarjota rajapintoja (Data Access Layer, DAL) muille – jopa organisaation ulkopuolelle. Ei ole enää BigDataa tai relaatiodataa, kaikki on vain dataa. Järjestelmän pitää osata käsitellä kaikkea dataa ja tarjota sitä ulospäin. Tarjonta tulee olemaan niin laajaa, että on hyvä ryhmitellä sitä ja tarjota selkokielinen ”Menu”, mitä dataa on tarjolla.

Meidän tulee ymmärtää, että on väistämätöntä opetella uusia taitoja ja ylläpitää niitä jatkuvasti. Kaikki työ tulee olemaan informaatioteknologista työtä. Mitä nopeammin hyppäät mukaan, sitä helpompaa se on. Kehitys menee hurjaa vauhtia eteenpäin – mitä kauemmin viivyttelet, sitä suurempi opettelu sinulla on edessä.

Hyppää mukaan!