Jatkuva kehon mittaus vieraannuttaa

Ihmisen on hyvä välillä mitata ja testata erilaisia arvoja ja toimintoja, mutta jatkuva mittaaminen vie keskittymisen pois kaikkein tärkeimmästä – meistä itsestä ja omasta kehostamme. Ihminen ei oikeasti tarvitse kaikkia mahdollisia mittareita, mutta kiista- tai todistustilanteissa yleisesti hyväksyttävien mittarien osoittama tulos helpottaa päätöksentekoa.  

Olen pitänyt viikon lainassa aivosähkökäyrämittaria ja mitannut aivojeni toimintaa erilaisissa tilanteissa. Muutama viikko sitten minulla oli 3 vuorokautta Firstbeat-mittari, joka mittasi sykettäni ja stressin tasoani. Oikeastaan olen voinut kaikkein huonoiten, kun olen mitannut itseäni. Kuitenkin halusin mitata, jotta voisin varmistaa, että tunnen oman kehon tuntemukset oikein. 

Firstbeat mittarin kiinnitin lauantaina illasta ja lopetin mittauksen tiistaina illasta. Kyseisenä sunnuntaina oli kiireisin ja epämukavin sunnuntai pitkään aikaan ja vielä ilman krapulaa. Maanantaina ja tiistaina stressasin töissä. Keskiviikkona stressi oli tiessään. Olihan minulla aika silppua työkalenteri, mutta osan stressistä teki kyllä mittari, koska mietin sitä jatkuvasti ja pidin 15min tarkkuudella päiväkirjaa.  

Aivosähkökäyrämittarilla huomasin, että kaksi viikkoa opettelemani meditointitekniikka (olen vasta tasolla 1) toimii 100% appin mukaan (video). Minä siis meditoin oikein. Pidin sitä myös tänään Azure-koulutuksessa ja oppimisen aikana oppimista mittaava appi näytti minulle 100% tuloksen. Oikeastaan en saanut mitään uutta informaatiota, mutta nyt sain vahvistuksen asiaan, jonka oikeastaan jo tiesin ennakkoon. 

Effetive learning appissa 100% kun kuuntelin luentoa

Oli mielenkiintoista mittailla, mutta erittäin mielelläni annan mittarit pois. Vaikka mittari näyttääkin mitä kehossa tapahtuu, niin se kuitenkin vieraannuttaa meitä omasta ruumistamme ja siitä, miten koemme ja miltä meistä tuntuu. Oma tuntemus on kaikkein tärkein mittari meille itsellemme. Esimerkiksi kipu on todella tärkeä mittari. Se pitää mielemme kiinni ruumiissamme ja ilmoittaa heti, kun jokin on vialla.  

Mittareilla voidaan varmistaa asioita, mutta ne eivät saa vieraannuttaa meitä itsestämme. Ei minun tarvitse katsoa mittarista, voinko jatkaa treeniä nykyisellä teholla vai en. Tärkein taito on harjaannuttaa oman kehon tuntemista ja käyttää siinä apuna mittareita. Toisille toki mittarit ovat motivaatio, mutta suosittelen kuitenkin miettimään – tarvitsetko oikeasti jokapäiväistä mittaria mistään muualta kuin itsestäsi? Jos et voi hyvin, niin teet jotain väärin. Mittarin ostaminen ei muuta huonoja tapojasi.