Itsekuri ja pitkäjänteisyys

Monissa arjen pienissä asioissa tarvitaan enemmän tai vähemmän itsekuria. Kodin pitäminen siistinä on yksi esimerkki tästä, mutta sitäkin voi helpottaa opettelemalla rutiineja. Rutiinit voivat muodostua ajan kuluessa, mutta itsekurin avulla ne voi opetella nopeastikin – kunhan vain pitää niistä kiinni. Voitko pakottaa itsesi tekemään jotain, vaikkei se ole kivaa ja miten motivoit itsesi siihen?

Kaikki tämä on osa pitkäjänteisyyttä. Pitkäjänteisyys tarkoittaa pitkän ajan tavoitteen mielessä pitämistä, jotta jaksaa motivoida itseään tekemään lyhyellä tähtäimellä ei-palkitsevia asioita. Pätkäpaastossa pitkäjänteisyys palkitaan. Olen laihtunut yli 10 kiloa, koska olen jaksanut viiden kuukauden ajan 4-6 päivää viikossa lopettaa syömisen klo 19 ja syödä ensimmäisen kerran vasta klo 11 lounaalla. Kun aloin näkemään tuloksia eli laihtumaan, oli yhä helpompi pitää itselleen kuria.

Itsekuri ei ole ominaisuus, joka toisilla on ja toisilla ei. Se on taito siinä missä vaikkapa pyörällä ajaminen. Jokaisen meidän on opeteltava perusteet ja pysymään pystyssä. Mutta tämän jälkeen merkitsee ajetut kilometrit. Mitä enemmän kilometrejä takana, sitä tutumpaa ja helpompaa se on ajaa missä vain, milloin vain. Jos pidät pyöräilystä pitkän tauon, et kaadu, mutta pitkän tähtäimen matkan tekeminen vaatii ensin taas harjoittelua.

Kuka tahansa voi oppia itsekuria, mutta se pitää aloittaa pienistä asioista. Pidä ensin, vaikka olohuoneen pöytä siistinä, sitten laajenna koko huoneeseen ja pikkuhiljaa koko asuntoon. Karsi jokin huono tapa ensin ja pikkuhiljaa karsi muita. Vain harva meistä voi kerralla hypätä pyörän selkään ja ajaa 100 km – mutta heitäkin on. Suurimmalle osalle liian ison tavoitteen asettaminen vain torpedoi motivaation, sitä lipsuu ja epäonnistuu ja pettyy itseensä.

Myös päivittäinen meditaatio on itsekuria – vaikka meditoiminen on yleensä kivaa, niin kyllä vieläkin 1,5v jälkeen välillä välttelen sen aloittamista. Itsekuri on jatkuvaa treenia koko elämän läpi ja siksi palkitsee. Sillä itsekurin avulla saavuttaa aivan mitä vain elämässäsi.