Introvertin maanis-depressiivisyys

Intorvertti kaipaa omaa tilaa, ihan vain latautuakseen. Muiden seurassa oleminen syö energiaa ja sitä ekstrovertin on vaikea ymmärtää. Meidän pitää ladata akkuja, jotta voimme olla hymyillen muiden seurassa. Kun tunnetasapainomme on kunnossa, hymyilemme ja olemme ihastuttavia olentoja.

Vuosien kokemuksen avulla voimme kehittää paksun nahan. Se on kuin hylkeen nahka, sisältäen energiaa varastoituna. Konferenssit, pitkät kokoukset ja muiden seurassa oleminen tekee meistä nykypäivän älypuhelimen, jonka akku loppuu alle vuorokauden jatkuvassa käytössä. Emme jaksa, haluamme omaa tilaa ja rauhallisuutta omassa mielikuvittellisessa linnassa. Häiriöttömässä tilassa.

Normaalisti aamuäreä muita välttelevä intorvertti voi olla saanut tarpeeksi energiaa ja näyttäytyä muille säteilevänä ja iloisena. Hän hymyilee, ottaa kontaktia ja voi mennä jopa ekstrovertistä. Hän on maanisessa vaiheessa. Polttoaine kuoren alla ei ole loppu. Päinvastoin, vahva tunnekuohu puskee läpi paksummankin kuoren.

On hyviä päivä ja on huonoja päiviä. Anteeksi vertaus vanhalla nimikkeellä kaksisuuntaisen mielialahäiriöön. Mutta! Kun introvertin virta loppuu, hänestä tulee vainoharhainen äreä pentunsa hävittänyt Karhu. Jos tunne ei ole tuttu, niin tilanne on vielä pahempi. Hän ei edes tiedä miksi päätä kiristää.

Intorvertin sisäänpäinkääntyneisyys ja tunteeton olemus ei tarkoita etteikö hän tuntisi. Päinvastoin! Vuoristorata sisällä alkaa käydä ylikierroksilla ja on depressiivisen vaiheen aika. On parempi piilottaa tunteet, kuin näyttää ne. Tarvitaan turvatila, oma paikka missä olla rauhassa ja kerätä itseään. Tunteiden ja mielikuvituksen volyymi nousee ja halutaan turvaan. ”En halua näyttää muille miltä minusta tuntuu. Ne ovat minun yksityisiä tunteita, eivät kuulu kellekään muulle.”

On yksilöllistä montako tuntia sitä kestää ja muille ymmärtämättömät tilanteet voivat olla suotuisia maanisuuden vaiheisiin. Introverttien sisäinen maailma tursuaa ja pursuaa pinnan alla. Jos Maslowin tarvehierarkian muut tasot ovat täytetty, olemme mukavia ja kommunikaatiokykyisiä olentoja. Jos eivät, niin anna meille tilaa.

Lento myöhässä, jatkolento melkein peruttu. Kaksi päivää konferenssissa Tanskassa. Istun Stokiksen kentällä ja odotan vain, että pääsen kotiin. Nyt nahka on kuin silakalla ja suomutkin puuttuu. Helvetin keinotteleva SAS, joka myöhästyttää koneita, kun ei saa niitä täyteen.

Mahtava tilaisuus tavata uusia ihmisiä. Ei! Oli mahtava tilaisuus konffassa suunnitellusti. Nyt haluan KOTIIN!

Montako tuntia sinulla kestää maaninen vaihe? Milloin sinusta tulee depresiivinen. Riittääkö tunnin lataus? Kahden? Tarvitaanko latauksen aikana musiikkia tai lepoasento?

Tunnista oma mörkösi!