Työkalu tunnetyöskentelyyn

Matkani Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt -työpajoissa alkoi marraskuussa 2021. Aluksi minulle tuotti hankaluuksia laskeutua työpajaan ja keskittyä yhteisiin tekemisiin. Olin tottunut erilaiseen tekemiseen, eikä pysähtyminen ollut helppoa. Käytin apuna omia neuvojani sulkea muut viestintäkanavat. Työpajojen toiminnalliset harjoitteet yhdessä mielenkiintoisten tehtävien ja keskustelujen kanssa saivat minut mukaani. Aloin tuntea sisälläni kompassin voimaa. Pysähtymällä onnistuin tunnistamaan ensimmäisen voiman, joka minulle edusti myötätuntoa (punainen ylhäällä oleva kuva).

Harjoittelemme kompassin avulla

Myötätunnolle valittiin Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt -kirjasta voimalle vastapari, joka edusti minulle liikettä ja nopeutta (lila alhaalla oleva kuva). Pariltani sain hänen voimansa, joka edusti minulle selkeyttä ja tyyneyttä (keltainen oikealla oleva kuva). Tämän vastaparina toimi yhteisöohjautuvuuden voima (lila vasemmalla oleva kuva). Harjoittelemme kompassin avulla tunnistamaan, milloin itselle valitut voimat ja niitä edustavat asiat ovat läsnä.

Ensimmäisellä viikolla alettiin tunnistaa ensimmäistä voimaa. Seuraavalla viikolle sen vastavoimaa ja kolmannella miltä tuntuu, kun nämä voimat yhdistyvät. Tätä seurasi toisen voimaparin tunnustelua ja joka viikko kasvatettiin voimien tuntemista. Tunteminen itsessään vaatii pysähtymisen hetkeen. Pysähtyminen voi olla tosi vaikeaa ja tuntua hassulta kiireisen arjen keskellä. Siksi se onkin niin tärkeää. Stressi nimittäin peittaa tunteet alleen, näin meidän DNA:han on ohjelmoitu.

Keino kartoittaa omia tunnetiloja

Tärkeä harjoite oli pysähtyä ja pohtia menneen viikon tapahtumia ja tunnistaa, mikä voima oli milloinkin käytössä. Aloin ymmärtämään, että nämä voimat eli kuvat, jotka herättävät minussa määrätyn tuntemuksen, olivat keino kartoittaa omia tunnetiloja. Kun tutustuin pikkuhiljaa yhteen ja sitten jälkeenpäin pohdin, milloin se oli ollut läsnä, alkoi tunnistaminen tulla osaksi elämääni. En ehtinyt tehdä niin paljon työtä kuin olisin halunnut, eikä voimat elä vielä aktiivisesti arjessani. Olen valinnut kaikki kaksitoista voimaa iltapiiriin lasteni kanssa, ja otamme uuden voiman kuukausittain.

Oma elämänmuutokseni vuosi sitten oli niin raju, että Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt -työpajojen rytmi oli minulle turhan intensiivinen. Toisaalta, ehkä se oli juuri sopiva minulle, löytämään tärkeät vastaukset ja tietää, mitä harjoitella pikkuhiljaa ajan kanssa. Oma elämäntehtäväni on valmentaa tiimejä ja organisaatioita yhteisöohjautuvuuden matkalla. En voisi valmentaa muita, ellen osaisi käyttää tunteitamme työkaluina. Perustunteiden tunnistaminen on hyvä alku, mutta työkalun jalostaminen avaa portin kohdata konflikteja arjessa ja voida hyvin.

On työelämän aikuisuuden aika

Ihmiskunnan kulkiessa kohti esihenkilöttömiä organisaatioita yksi asia on varma. Se on työelämän aikuisuuden aika. Aikuisuudessa on aina omien tunteiden tunnistaminen ja ohjaaminen läsnä. Koen Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt -työpajojen olevan oleellinen osa jokaisen yksilön ja tiimin kehitystä työelämän aikuisuudessa. Aion tuoda työskentelymallien opit lähemmäs omia valmennuksia, kun ehdin itse kytkeä päälle jatkuvan kompassin tilan.

Haluatko kuulla lisää?

Anna sähköpostiosoitteesi alle ja olet ensimmäisten joukossa kuulemassa aiheesta lisää