Tulevaisuuden supervoimat nyt kirjakaupoissa

Osallistuin Terhi Takasen Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt -työpajoihin aika paljon tietämättä mitä ne pitivät sisällään. Olin saanut häneltä kaksi henkilökohtaista coachausta aiemmin, joissa pääsin rakentamaan oman tulevaisuuskompassini. Olen vuoden 2021 aikana käynyt valtavan henkisen prosessin läpi. Vuoden 2020 syksyllä minulla oli uupumus ja piti hiljentyä sitä varten lepäämään tammikuussa 2021. Ehkäistäkseni burnoutia aloin tarkastella elämääni ja valintojani, päädyin pysähtymään ja joogaamaan joka aamu 45min. Muutin koko elämäni ja seurasin unelmaani olla päätoiminen valmentaja.

Kävin pikavauhtia korjauskierroksia oman tunnesäätelyjärjestelmäni kanssa

Vuoden 2021 aikana aloin tunnistamaan ylipäätänsä itsessäni tunteita. Ymmärtämään niiden syvemmän merkityksen, miksi tukahdutamme niitä ja miten annamme niille tilaa, jotteivat niiden pakoilu hallitsisi elämäämme. Kävin pikavauhtia korjauskierroksia oman tunnesäätelyjärjestelmäni kanssa ja osallistuin Terhin ohjaukseen juuri oikeaan aikaan.

Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt- työskentelymallissa lähdetään itselle tärkeimmästä kysymyksestä, tutkitaan omia ajatuksia, tunteita ja tarpeita. Kirkastamisvaiheessa katsotaan kahtatoista erilaista kuvaa, jotka kuvastavat erilaisia voimia. Jokainen kuva herättää eri ihmisissä erilaisia tunteita ja tuntemuksia kehossa. Aivan kuten eri värit tai muodot herättävät meissä erilaisia tunteita ja ajatuksia. Työskentelyssä sanoitetaan, mitä nämä voimat herättävät itsessä eli opetellaan sanoittamaan tuntemuksia. Valitsin niistä kaksi, jotka kutsuivat minua eniten. Minulle ne olivat rakkaus/empatia sekä selkeys/rauhallisuus.

Saatiin ristin muotoinen tunnekompassi


Tulevaisuuden taito-ryhmässä taitoa vietiin astetta pidemmälle. Siellä valittiin pari, työskenneltiin kummankin oman kysymyksen kanssa ja luotiin yhteinen kompassi. Tähän valittiin voimat ja otettiin niitä täydentävät vastavoimat. Työparin voimaparit yhdistettiin omaan voimapariin, jolloin saatiin ristin muotoinen tulevaisuuskompassi. Nimitän tätä tunnekompassiksi. Joka viikko harjoiteltiin joko yhtä voimaa, voimaparia tai kaikkia voimia pikkuhiljaa. En pystynyt joka päivä sitoutumaan täysillä, sillä minulle välillä perustunteidenkin tunteminen oli haastavaa kaiken kiireen keskellä.  

Lääkkeen tai liikkeen sijaan opettelet tunteen

Aloin kuitenkin ymmärtää kompassin ideaa, miten tunteet voidaan ottaa osaksi työskentelyä arjessa. Malli onkin armollinen; riittää kun harjoittaa 5-10 minuuttia päivässä, eikä tarvitse tavoitella jatkuvia onnistumisia vaan voi oppia omassa rytmissä.  Jos tähän mennessä ihmiset tukeutuvat liikuntaan, meditaatioon, lääkkeisiin tai päihteisiin säädelläkseen korjatakseen viallista tunnesäätelyjärjestelmää, niin miksei sitä voisi säätää suoraan. Lääkkeen tai liikkeen sijaan opettelet tunteen joko ulkoa tai sitten kuvan avulla nostat sen, ennen suoritusta. Seuraavaksi aion pohtia, miten minä valjastan tulevaisuuden taitojen ja kompassityöskentelyn opit omaan käyttöön tai osaksi valmennuksiani.

Oma matkani on kesken ja aion palata ennen kesää 2022 tähän aiheeseen. Tulen kirjoittamaan tästä kokonaisen artikkelisarjan kevään aikana. Tällä hetkellä kirjoitan kirjaa yhdessäohjautuvasta tiimistä ja viimeistelen sen jälkeen ilmaiset mittarit osoitteessa www.yhteisoohjautuvuus.fi.

Suosittelen ehdottomasti Terhin harjoittamiskirjaa Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt, sillä se on avain tunteiden kohtaamiseen arjessa. En tarkoita perustunteiden hallintaa vaan yksilön kasvua ihmisenä siten, että hän pystyy toimimaan entistä paremmin yhteisössä ja tuomaan itseä sekä muita esiin parhaimmin päin.

Jos haluat seurata kirjoituksia aiheesta, lisää itsesi listalleni alta