Todennäköisyyden terävyys

william-of-ockhamOccamin partaveitsi on sarjassani kolmas (12) ja toiseksi viimeinen filosofinen periaate, jonka mukaan olen elänyt. Sitä on luonnehdittu myös yksinkertaisuusperiaatteeksi. Sen tarkoituksena on yksinkertaistaa selityksiä ja valita todennäköisin selitys eri tapahtumille.

Olen itse ratkaisuarkkitehti – minun tehtävä on kasata kokonaisuus monesta liikkuvasta palasesta. Kokonaisuuden hallinnan taito vaatii järjestelmällisyyttä ja kurinalaisuutta. Taito kyseenalaistaa pitää myös olla hallussa. Näistä taidoista on paljon hyötyä normaalissa elämässä. Kun ongelmia alkaa kasaantua, kannattaa pilkkoa ne pienemmiksi palasiksi. Tämän jälkeen keskity yhteen asiaan kerrallaan. Kun edelleenkin ongelma on liian hankala, lähdetään yksinkertaistamaan… filosofinen periaate on auttanut minua tietojärjestelmien ongelmien selvittämisessä.

Occamin partaveitsen perusajatus on valita kaikista selityksistä todennäköisin. Valitaan se selitys, jossa on vähiten muuttujia. Jos näet metsässä palavenen puun. Siihen on voinut ufo pommittaa tai Lethal Weapon leffan fani on voinut heilua liekinheittimellä. Todennäköisin selitys kuitenkin on se, että siihen iski salama. Tällöin selityksessä on vähiten huomioonotettavia muuttujia ja paljon vähemmän monimutkaisuutta. Periaate ei ole 100% vedenpitävä, mutta se ei olekaan sen idea. Idea on olla yleisimmin oikeassa.

imagesNäitä elämän pieniä ja isoja tilanteita tulee päivittäin monia. Jos Occamin partaveitsellä leikataan niistä aina vaikeat selitykset pois, niin pääsemme helpommalla. Todennäköisimmin oikea vastaus on useimmiten myös todellinen vastaus. Tällöin olen useimmiten oikeassa vaivaamatta päätäni turhilla teorioilla. Vasta kun ongelman vakavuus on riittävä ja todennäköisin selitys ontuu, täytyy minun alkaa pohtia lisää ongelmaa. Ongelman ratkaisijalle tärkein asia on ongelman ratkaisu. Joskus tärkein on matka eikä päämäärä. Kun on tarpeeksi ongelmia, ihminen ylikuormittuu. Tällöin on hyvä olla jokin periaate, jolla saa kevennettyä kuormaa.

Occamin partaveitsen tarkoitus ei ole olla laiska. En minä halua olla ajattelematta asioita tai vaivaamattani päätäni. Jos minulla on hyvin aikaa ja energiaa, niin voin perehtyä mitä pienimpiin ongelmiin hyvin. Mutta on oma taitonsa olla myös tehokas ja tiivistävä. Occamin He-manpartavetisi on kuin He-Manin miekka, minkä voi nykäistä niskasta kovan paikan tullen. He-Man taisi huudella jotain universumista ja voimasta, minulle riittää vain sanoa ”mikä nyt mahtaisi olla yksinkertaisin selitys?”.

Usein katsomalla läheltä ei näe kokonaiskuvaa. Niin sanotusti ei näe metsää puilta. Pitää ottaa vähän etäisyyttä. Ihmiset haluavat nähdä asioita paikoissa joissa niitä ei ole. Syitä jonkun ihmisen käyttäytymiseen ja eri asioiden tapahtumiseen kaivetaan ja haetaan kissojen ja koirien kanssa. Usein selitykset kuitenkin ovat yksinkertaisia. Helpoin ja yksinkertaisin vastaus on todennäköisin ja näin olleen useimmin oikea.

Ja partaveitsistä puheenollen.. olen edelleenkin todella tyytyväinen Herrain Pukimosta hankkimaani perinteiseen partahöylään… 100 terää maksaa 12€ siellä ja yksi terä menee viikossa… Fuck you Gilette!

Tämmöistä tällä kertaa.. hyvää isänpäivää!