Motivoinnin taito

Motivointi on taito siinä missä muutkin. Toisilla tämä taito on luontaisesi parempi kuin toisilla, ehkä johtuen persoonasta tai kokemuksesta. Tätä taitoa voi harjoitella. Tämän lisäksi pitää myös oppia motivoimaan itseään. Itsensä motivointi on kuin käänteisesti tekosyiden selittely itselle, miksi jotain ei tarvitse tehdä. Ensin pitää oppia tuntemaan itsensä, tämän jälkeen voi lähteä tunnistamaan muita.

Eihän se kiveen kirjoitettu ole, että olisi pakko tuntea ensin itsensä, ennen kuin voi motivoida muita. Usein luonnostaan muita motivoiva ihminen ei välttämättä tunne itseään tai ole edes ajatellut asiaa. Kuitenkin kun motivointi on suunnittelematonta, niin törmäyksetkin ovat mahdollisia. Erilaiset persoonat nauttivat erilaisista asioista. Kovaääninen ja idearikas ”hyväkaveri” saa mukaansa monenlaisia ihmisiä, mutta tiputtaa kyllä joukosta määrätyn laisia ihmisiä. Analysoiva ja pikkutarkka ”tietäjä” taas kerää ympärilleen omankaltaistaan porukkaa.

Suunniteltu motivointi kuulostaa kovin pahalta, mutta sehän on synonyymi sanalle innostaminen. Tämä taito on yhä suuremmissa määrin otettu huomioon nykymaailmassa ja luonnehditaan hyvän esimiehen ominaisuudeksi. Se on luovissa ja nykyaikaisissa ammateissa ja työpaikoissa jo itse edellytys työnteolle. Tämä taito tulee vielä kovemmalle koetukselle yhdistyksissä, jotka perustuvat vapaaehtoisuuteen. Työpaikalla osa motivaatiosta koostuu kuitenkin työsopimuksesta, palkasta ja pakosta – vaikkei niitä sen enempää ajattele.

Toimin tänä vuonna Kaarinan Nuorkauppakamarin puheenjohtajana ja minulla on lisäkseni 8 henkinen hallitus, 40 jäsentä ja 12 koejäsentä. Toiminnassa toki lupautuessaan johonkin sitoutuu, mutta kuitenkin tämä on harrastus ja perustuu vapaaehtoisuuteen, joten ketään ei voi ”pakottaa” mihinkään. Täällä ihmisillä on eri motivaatioita ja eri tarpeita. Tämän laivan tämän vuoden kapteenina minä tulen oppimaan motivoinnista asian jos toisenkin. Halusin tai en. Haluan tehdä edes osaksi oikein.

Meillä on tulossa tiistaina 19.1. koulutus, jossa käydään erilaisia ihmistyyppejä läpi. Tämän jälkeen kouluttaja kertoo näistä erilaisista ihmistyypeistä ja miten ne toimivat keskenään. Tämä aihe on minulle tuttua, koska kouluttaja on isäni ja hän on tätä aihetta kouluttanut jo 40 vuotta. Minä olen koko elämäni kuunnellut asiaa. Osa siitä tulee selkärangasta, mutta en ole koskaan oikeasti oikeasti lähtenyt miettimään asiaa. Nyt joulukuun aikana kun uuden hallituksen kanssa valmistelimme tätä vuotta, teimme iltatöitä ja käytimme vapaa-aikaamme. Välillä oli kovasti työtä ja välillä tuli paljon kommunikaatiota. Huomasin, että ihmistyypin tunnistaminen ja oikeanlainen kohtaaminen henkilön kanssa korostui.

Huomasin, että vaikka kuinka tunsin itseni, niin en ollut keskittynyt koulutukseen siihen osaan, jossa opettelen miten minunlainen ihmistyyppi tule muiden kanssa toimeen. Sen lisäksi minun pitää saada ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi siitä, mitä tekevät tänä vuonna minun ohjaamassa hallituksessa. Motivoinnin taito, minä en osaa sitä, mutta aion opetella.

Kun motivointi onnistuu, tulee itsellekin hyvä olo. Motivointi ei ole manipulointia vaan toisen ihmisen olemuksen tunnistamista ja hänen tunteiden huomioonottamista. On kohteliasta ja kuuluu lähimmäisen rakkauteen kunnioittaa toista ja pyrkiä kommunikoimaan asia siten, että toiselle tulee siitä hyvä olo.

Muistan yhden esimerkin (en muista mistä), jossa kiireinen johtaja vasta huutaen puhelimen ”minulla on kaksi minuuttia aikaa, mitä sinä oikein haluat. Sano nyt äkkiä”. Tai sitten hän rauhallisesti nostaa puhelimen ja tyynellä äänellä sanoa ”Hei, minulla on kaksi minuutti aikaa, mitäköhän asia koskee?”. Esimerkki ei ollut motivoinnista vaan kommunikointi tyylistä ja siitä, että saman asian voi esittää kahdella eri tapaa. Jokainen meistä saa valita kummalla tavalla. Minä olen ollut ennen tuo huutava henkilö, mutta itseni tunnistamisen kautta olen oppinut rauhallisemman ja tyynemmän asenteen. Olen oppinut sanomaan asian ja ilmoittamaan oman tarpeeni, mutta myös mahdollisuuteni auttaa.

Motivointi on mielestäni tästä vielä askel eteenpäin. Kirjoitan aiheesta lisää kun koen kehittyväni. Tiedätkö sinä minkälainen ihmistyyppi olet ja kenen kanssa tulet toimeen? Testaa asia ilmaiseksi www.egoswot.com

egoswot_logo

PS. Vaikuttaa varmasti siltä, että tämä oli maksettu puheenvuoro EgoSwot sivuston takia. Kyllä ja ei. EgoSwot on vain uusi kuori ja laajennus siihen, mitä isäni on muun muassa kouluttanut 35 vuotta. Meillä on ollut IT-pohjainen testi netissä kohta 15 vuotta, nyt se vain brändättiin uudestaan ja käännettiin myös englanniksi. Siinä ei ole ansaintalogiikkaa vaan se on täysin ilmainen. Koulutuksen piti olla aluksi vain hallitukselle, mutta ajanpuutteen ja koulutuksen hyvän laadun takia oli järkevämpi tarjota se kaikille halukkaille Nuorkauppakamarissamme. Olemme oppimisorganisaatio ja isäni on myös kamarimme perustajäsen sekä senaattori. Me tuomme tietoisuuttaa ja sivistystä ihmisinä, yksilöinä, henkilöinä, yhdistyksenä ja yhteisönä. Olen tässä 4 vuoden kamarijäsenyyden aikana huomannut, että hyväntahtoisuus ja muiden auttaminen poikii!

Karma’s a bitch, only if you are =)