Mihin pomon aika kuluu?

Pomo tekee paljon töitä ja on kiireinen. Pomolla voisi olla enemmän aikaa tehdä varsinaisia töitä, mutta hänelle kaatuu paljon hallinnollista työtä, joka oikeastaan ei edes vaadi pomon osaamista – vain aseman. Kuka muukaan hoitaisi sairauspoissaolojen sijaisten etsimisen tai uusien työntekijöiden perehdyttämisen? Olen puhunut yhteisöohjautuvuudesta ja haluan kertoa, miten esihenkilöille ja yrittäjille saadaan enemmän aikaa työpäivään.

Rahallinen menetys esiintyy aina vähintään piilokuluina, kun henkilö vaihtuu työpaikalla. Uuden perehdyttäminen maksaa sekä uuden henkilön työaikana että perehdyttäjän työaikana. Käytännössä henkilön vaihtuminen voi hyvin olla viivan alla puolen kuukauden palkan suuruinen summa, kun lasketaan kaikki kulut vaihtamiseen. Sairauspoissaolot maksavat myös, vaikka Kela korvaa osan. Vähintään sijaisten etsimisen ja muut piilokulut ovat kustannuksia, jotka jää yrityksen maksettavaksi.

Kun vastuussa olevat henkilöt saavat tehdä toimensa tyytyväisenä, heijastuu tuo tyytyväisyys kaikkialle muualle organisaatioon

Suurin haitta on kuitenkin esihenkilöllä, joka joutuu työskentelemään kiireessä ja se aiheuttaa stressiä. Kun hän kommunikoi ja on yhteydessä työntekijöiden kanssa, stressi ja kiire tarttuu väkisin. Kuulin avioliitossani usein, että iloinen äiti kotona tarkoittaa iloista kotia. Sama pätee yrityksiin ja organisaatioihin. Kun vastuussa olevat henkilöt saavat tehdä toimensa tyytyväisenä, heijastuu tuo tyytyväisyys kaikkialle muualle organisaatioon.

Jos yrityksen johtamismallia parannetaan ja tehtävänjako mietitään uudestaan, voidaan päästä parannuksiin vaihtuvuudessa. Jos vuodessa saadaan pienennettyä vaihtuvuutta kahden henkilön verran, tarkoittaa se pomolle vuoden aikana enemmän aikaa tehdä töitä yli puoli tuntia päivässä. Kun työntekijät ovat tyytyväisempiä, voi sairaspoissaolojen määrä laskea 10% ja se tarkoittaa toista puolta tuntia lisää pomolle. Ylimääräinen tunti päivässä olisi kiva, eikö vain?

Yhteisöohjautuvuuden malleissa ei aina tarkoitus ole poistaa esihenkilöä

Yhteisöohjautuvuuden malleissa ei aina tarkoitus ole poistaa esihenkilöä, vaan jakaa hänen tehtäviä muille tai valmentavan johtajuuden mallilla parantaa työilmapiiriä. Jopa pienillä muutoksilla saadaan isoa tuloksia, jotka heijastuvat koko henkilöstöön ja varsinkin organisaation johtoon. Teen tällä hetkellä markkinatutkimusta aiheesta ja olen hämmästynyt laskelmissani, miten vähäiset parannetukset aiheuttavat kerrannaisvaiktuksia.

Henkilöstön ja johdon valmennusta voidaan mitata. Olen rakentanut mittarit, joilla voidaan mitata ajallisesti tai euromääräisesti, miten hyvinvointi vaikuttaa yrityksen toimintaan. Ihmisten hyvinvointi on tietenkin itseisarvo, mutta jos sen voi myös osoittaa paperilla organisaation johdolle, on valmennuksen hankinta hyvin perusteltu. Kun valmennuksen takaisinmaksuaika voidaan osoittaa maksajille, ei ole ongelmaa tilata hyviä valmennuksia.

Haluatko tietää lisää?

Soita tai laita sähköpostia, niin varataan teille ilmainen tunnin konsultointi. Kerron tarkemmin, miten teidän organisaatiossa voisi asioita mitata ja miten edistää hyvinvointia. Yhteystietoni ovat sivun alalaidassa.

Voit tilata alta itsellesi sähköpostiin ilmaisen johtamisen valmennukseni