Karman voi katkaista

Ikivanha totuus sanoo, että jokainen oma teko heijastuu itselle takaisin. Karman voima pitää kaiken tasapainossa ja mikäli kohtelet muita huonosti, saat myös huonoa kohtelua osaksesi. Karman voi kuitenkin katkaista. Isän ja äidin sukuhaaroista perityt huonot käytösmallit voidaan korjata havahtumalla tietoisuuteen siitä, miten ja miksi toimimme kuten toimimme. Karman ei tarvitse olla mitään mystistä näkymätöntä voimaa – se on alitajuiset käytösmallimme – ne voimme korjata.

Kävin Jussin tekemän verkkokurssin Olen riittävä elämään. Kurssin aikana koin useita havahtumisia ja ymmärsin elämäni erilaisia kehitysvaiheita. Ennen kaikkea ymmärsin, miten riittämättömyyden tunne on ajanut toimintaani jo pitkään. Kävin tapaamassa Jussia ja hän kertoi, miten lapsuuden kiintymyssuhteen muodostumisessa ilmenevät asiat heijastuvat aikuisuuteni käytökseen – ja miten siirrän tämän käytöksen edelleen omille lapsilleni. Tästä karmasta minä puhun.

Hakeminen ohjaa toimintaamme – kuin myös sitä, minkälaisen puolison valitsemme

Ellemme ymmärrä mistä olemme tulleet, emme voi ymmärtää miksi toimimme kuten toimimme. Jos kiintymyssuhteen muodostumisessa on jäänyt jotain vajaaksi, muodostuu sisällemme peilinälkä. Alamme hakemaan kiintymyssuhteen muodostumisen puutuvia vaiheita muista ihmisistä. Tämä hakeminen ohjaa toimintaamme – kuin myös sitä, minkälaisen puolison valitsemme – minkälaisia ihmisiä keräämme ympärillemme. Peili ohjaa sitä, mitä tarvitsemme sillä hetkellä – eikä se ole aina mitä oikeasti tarvitsemme vaan mitä meiltä puuttuu.

Jussi ei käyttänyt sanaa karma, vaan sitä käyttää klassinen homeopaattini Eeva Hurme. Eeva puhui usein karmasta ja miten sen voi katkaista. Miten karma tulee ylisukupolvien ja viemme sitä mukanamme. Koin silloin karman olevan jotain mystistä voimaa, jonka voi katkaista omalla käytöksellä. Nyt keskustelujen myötä Jussin kanssa ymmärsin, että kyse on havahtumisesta ja omien alitajuisen toimintamallien tiedostamisesta ja prosessoimisesta.

Vain tiedostamalla opitut mallit ja korjaamalla viat, voimme oikeasti muuttaa toimintaamme

Vain tiedostamalla opitut mallit ja korjaamalla viat, voimme oikeasti muuttaa toimintaamme. Mikään ei oikeasti muutu, jos emme tiedä missä teemme väärin. Lapsuudessamme vanhempamme ovat opettaneet meille itse lapsina oppimansa toimintatavat, käytännöt ja peilinä toimimisen. Pureutumalla näihin, voimme katkaista karman – herätä todellisuuteen ja muuttaa toimintaamme rakastavammaksi kohti muita ihmisiä.

Peilinnälkä sisällämme saa meidät hakemaan vääränlaisia asioista. Se on tyhjyys, jota koitamme täyttää – mutta emme oikeasti edes tunnista tai tiedä, miksi koemme tyhjyyttä. Jussin teoria kiintymyssuhteen muodostumisesta ja opastus näiden asioiden korjaamiseen on avannut silmäni. Nyt minulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkälaista karmaa jätän taakseni.