Ehdoton rakkaus

Minulle aukeni vasta hetki sitten, mitä sanonta ehdoton rakkaus tarkoittaa. Tarkoitan sanaa ”ehdoton” semantiikkaa, en sitä, ettenkö käsitettä ymmärtäisi tai olisi toteuttanut itse jo vuosia. ”Rakastatko sinä minua”, ”Ehdottomasti”. Luulin sana ”ehdoton” tarkoittavan enemmänkin superlatiivia eli – paljon, enemmän, ehdottomasti. Unohdin täysin, että se lähtee sanasta ”ehto” ja mitä tuo sana tarkoittaa.

Ehdoton ei olekaan voimaa kuvaava adjektiivi, vaan kertoo, että tätä asiaa tehdään ilman ehtoja. Ehdoton rakkaus ei aseta sääntöjä itselleen, se voi olla välillä vahvaa ja välillä rakoilla, mutta rakkauden tuntemiselle ei pitäisi olla mitään ehtoja. Jos tunteille ja omalle avulleen asettaa ehtoja, niin tällöin ei voi odottaa vastakaikua näille tunteille.

Tunteet, ystävyys ja muiden auttaminen on usein spontaania ja näin ollen ehdotonta. Minä rakastan perhettäni ehdottomasti. Kun tämänkaltainen ymmärrys aukeaa ja itse sanan merkitys vaihtuu, sitä alkaa kiinnittämään moniin ehdollisiin asioihin huomiota. Ne alkavat ärsyttää. Moni kuitenkin käyttää ehtoja arkipäiväisessä elämässä huomaamattaan. Lasten kanssa moni hauskuus pitää sitoa ehtoihin, mutta ei rakkautta.

Jos ystävyytesi tai aikasi alkaa jatkuvasti olemaan ehdollista – siitä tulee kaupankäyntiä. Jos asetat jokaiseen asiaan ehtoja, toi muut koe enää suhdetta vapaaksi. Ymmärrän asian erittäin hyvin, koska minä olen asettanut paljon ehtoja elämäni aikana. Ymmärrän nyt paljon paremmin kaikkia niitä tilanteita, joita en silloin ymmärtänyt.

T. Ehdottomasti ehdoton!