“Blue block” ei ole “BlueStop”

Kirjoittelin viime kuun alussa miten omiin silmiin kannattaa panostaa. Kirjoituksessa kerroin miten nykyään kaikkialta tulee sini-violetti säteilyä. Kirjoituksen jälkeen kävin sitten Liedon Silmäasemalla ja hankin itselleni Piilosetin Blue Stop linssit. Usealla tutulla on kännykässä tai tietokoneella softa, joka estää sini-violetti säteilyä. Miksi rajoittaa kun voi poistaa kokonaan? Moni linssin valmistaja tarjoaa erilaisia kalvoja, jotka ovat rumia ja estävät vain osaksi. Blue Stop estää 100%!

”Meitä ympäröivät niin töissä kuin vapaa-ajallakin lukuisat sini-violetin säteilyn lähteet: aurinko, tietokonenäytöt, kännykät ja tabletit, televisio sekä keinovalot. Sininen valo voi aiheuttaa väliaikaisia ja pysyviä haittoja silmille. Kaikkein haitallisinta on lyhytaaltoinen ja korkeaenerginen sini-violetti 380 – 430 nm:n säteily.

Altistuminen sini-violetille säteilylle voi lisätä riskiä sairastua harmaakaihiin ja silmänpohjan ikärappeumaan. Sininen valo voi myös häiritä vuorokausirytmiä estämällä melatoniinin eli pimeähormonin tuotannon. Tämä puolestaan vähentää väsymyksen tunnetta ja nukahtaminen vaikeutuu.” Lisää aiheesta…

Itse istun usean ison näytön ääressä päivittäin. Aina kännykkä kädessä tai kotona televisio auki. Minulla oli myös eri lasti töihin, kotiin ym. Nyt uusien lasien myötä päätin alkaa pitää laseja koko päivän. Täytyy myöntää, että sitä voi paljon paremmin, kun näkee jatkuvasti hyvin. On myöskin todella iloinen olo, kun voi nähdä kaikissa tilanteissa. Meni monta vuotta, etten pitänyt laseja kaikissa tilanteissa.

Kuulen välillä ihmisten suusta, että pitäisi mennä optikolle. Mikäs siinä sitten on, ettei mene? Useilla on tarjouksia, joissa näöntarkistus tehdään ilmaiseksi. Kyllä niihin silmiin kannattaa sijoittaa, varsinkin tänä aikana, kun sitä valosaastetta tulee todella paljon. Vein auton huoltoon ja siinä oli vieressä Kuntecin valotaulu. Se heijasti niin valoisasti pimeällä, että meinasin heittää jarrut lukkoon kun luulin, että kyseessä on toinen auto, jossa Xenon valot.

Uusista laseista ja itseni hellimisestä pääsin sitten vielä hankkia itselleni aurinkolasit vahvuuksilla sekä polarisoinnilla. Näiden ostamisen jälkeen aloin miettimään, että niin.. olisihan sitä myös piilolinssit tai leikkaus. Siinä kohtaa oli nyt turha miettiä. Olisiko pitänyt miettiä etukäteen? Nyt tuosta hetkestä on jo useampia viikkoja. Minä en ole piilolinssimiähiä ja hajataittoa ei vissiin pysty leikkaamaan niin helposti, joten mielestäni tein nyt ihan oikean päätöksen.

Laitan aamulla herätessäni lasti päähän ja illalla mennessä nukkumaan otan ne pois. Ostin pyäreät härripotter lasit, kokeilin jotain erilaista. Oikeastaan päätöksen tekeminen ja omaan itseen sijoittaminen tuntui kuitenkin hyvältä. On totta, ettei jokaisesta huolestuttavasta asiasta voi alkaa murehtia. Mutta omista silmistä kannattaa huolehtia. Niitä ei voi uusia hankkia.

Mikäli et nyt suoraan ryntäisi ostamaan BlueStop laseja, niin harkitse. Ala laittamaan merkille, paljonko sinä altistat omia silmiäsi erilaisille näytöille ja valoille. Ihmisen silmä on alun perin tehty luontoon ja katsomaan pitkiä matkoja. Onko ihme, että kun tuijotamme koko päivän näyttöä alkaa päätä särkeä. Ja ennen kaikkea, ennen katsoimme erilaisia näyttöjä, jotta voisimme täydentää elämäämme ilman näyttöjä.

Nyt alkaa tuntua siltä, että meidän jokaisen elämä vaatii jonkinlaista näyttöä. Kaikki aika käytetään tietokoneen, tabletin, puhelimen tai television läheisyydessä. Kun teemme jotain ilman näyttöä, niin otamme siitä kuvan ja julkaisemme johonkin, jossa sen voi katsoa näytöltä. Tämän hetkistä maailmaa ei voi muuttaa ja ehkä ihmiskunnan täytyy vieraantua normaalista kanssakäymisestä, osatakseen taas arvostaa sitä. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että kun tarvitaan elämää ilman näyttöä – sen pystyy omin silmin näkemään.