Älä pelaa arvausleikkiä

Älkää hyvä ihmiset pelatko arvausleikkiä muiden kustannuksella! Älkää varsinkaan asiakaspalvelutilanteissa tai yhteistyökuvioissa. Arvausleikki ei ole kiva ja se aiheuttaa pahaa mieltä. Arvausleikki on tärkeä osa lasten kehitystä, mutta aikuisiässä se on vain osaamattomuutta kommunikaatioon. Se osoittaa viestijän omaa laiskuutta ja lapsellisuutta.

Asumme omakotitalossa ja meillä on LT:n polttokelpoisen jätteen iso astia pihalla. Tänään oli tyhjennyspäivä ja astia oli täynnä. Sinne oli aamulla kiireessä kumottu kodinhoitohuoneen roskis sekä heitetty yksi rikkinäinen matkalaukku. Saapuessani kotiin astian kansi oli edelleen raollaan (ja täynnä) ja astiasta roikkui kaksi mustaa jätesäkkiä. Asiakaspalvelun mukaan kuski oli käynyt ja hoitanut meidän pisteen.

Kuntosalille oli tulleet avainkortit ja jotakin kuukausia avainkorttien tulemisen jälkeen löytyy FB-ryhmästä jännä tarina. Tarinassa kerrotaan jotain aamuliikunnasta, Open Gymistä ja avoimista ovista. Lounasravintolassa on useita erilaisia ruokavaihtoehtoja ja tiskejä, mutta missään ei ole karttaa tai ohjeita, miten kuuluisi menetellä, että saa haluamansa aterian.

Jokainen edellä kuvattu tilanne jättää itselleni ”mitä ihmettä” fiiliksen. Miksi se on niin hankalaa ohjeistaa suoraan ihmisiä, jos ovat tehneet väärin tai tulevat ensimmäistä kertaa. En tiedä halusiko roskakuski, että laitan roskat tai matkalaukun suljettuun jätesäkkiin. En ole aivan varma, oliko nyt joku jättänyt oven auki kuntosalilla tai että lounasravintolassa pitää vain seurata edellä meneviä tai kysyä neuvoa. Jokainen näistä asioista aiheuttaa fiiliksen, että ei enää tänne. Ellei kyseisen lafkan jatkopalvelu ole erittäin hyvää tai lafkalla ole monopoli alueella.

Arvausleikin aloittaja antaa mielestään tarpeeksi hyvän vihjauksen ja olettaa, että viestin saajat ymmärtävät mistä on kyse. Tämänlainen kommunikaatio on aikuiselle ihmiselle todella hermoja raastava kokemus, kun pitää arvuutella ja kuluttaa energiaa asiaan, mikä voisi olla ohi 20 sekunnissa. Nyt pitää pohtia, kysellä, pumpata tietoa ja arvuutella, mistä mahtaa olla kyse. Useimmat viestin vastaanottajista kuitenkin ovat lainkuuliaisia ihmisiä, eivätkä halua toistaa virhettään. Virheestä on todella hankalaa oppia, jos ei tiedä mitä teki väärin.

Jos kaipaat arvuuttajaa, katso Batman Forever ja nauti Jim Carreystä. Arvuuttajalle käy huonosti lopussa. Tarinalla on hyvä opetus =)

Tee asiasi selväksi kohteliaasti. Ei ole toisen aliarvioimista muistuttaa, mistä on kyse. Kaikki eivät pysty tai edes halua olettaa tai arvailla. Asian voi sanoa aivan suoraan. Aikuisten oikeesti…