Aika on addiktioni

Nopeammin, tehokkaammin, aikaisemmin – aivorunkoon rakennetut tavoitteet ja arvot ohjaavat kaikkea toimintaa. Asioiden hoitaminen tarkasti ja nopeasti on intohimoni, jonka varjopuolena on tuskastuminen, kun joku muu hukkaa aikaa tai joutuu odottamaan muiden takia. Toistuvien asioiden rutiinien rakentaminen ja ajansäästöt hierovat hyvänolonkeskusta aivoissa.

Olen ihminen, joka suunnittelee päivänsä ja voi elää minuuttiaikataulua aivan huvikseen. Saan aikaan päivän aikana paljon ja kodin siivoaminenkin on nopeaa, tehokasta ja suunnitelmallista. Kun sitten töiden, arkiaskareiden ja perheen yhdessäolon jälkeen rojahdan sohvalle useaksi tunniksi katsomaan suoratoistopalveluita – vaimo ihmettelee, miksi haaskaat aikaasi tähän?

Käytän aikani tehokkaasti, jotta minulla jää aikaa siihen, mitä todella haluan tehdä. Töissä tylsät rutiinityöt optimoidaan, jotta jää 15 minuuttia enemmän aikaa painia jonkin mielenkiintoisen ongelman kanssa – tai että ehtii rauhassa paneutua seuraavaan työtehtävään. Tehokas ihminen ei stressaa kiireestä, hänellä ei ole kiirettä, hän vain tekee asiat nopeammin. Tehokas ihminen osaa myös pitää taukoja ja lepuuttaa mieltään.

Kaltaiseni ihmiset ovat erittäin hyviä systemaattisen työn parissa, mutta vapaa-ajalla ja perhe-elämässä heikoilla yhteistyötaidoissa. Tehokkaat ihmiset haluavat valita mihin vapaa-aikansa käyttävät. He eivät halua käyttää sitä odottamalla muita. He eivät tee asioita nopeasti, jotta voisivat jäljelle jääneellä ajalla auttaa muita, jotka ovat hitaampia.

Olemme nopeampia – emme parempia. Siinä missä puhetta pitää hidastaa, että muut ymmärtävät, meille pitää nopeuttaa, että jaksamme kuunnella. Kunnioita tapaamme elää, emme yritä kilpailla. Me vain värähtelemme nopeammilla taajuuksilla ja tiedämme jo seuraavan askeleen, ennen kun edellinen on kuljettu. Emme ole tylyjä tai kärsimättömiä, haluamme vain saada enemmän pienemmässä ajassa.

Tunnistat meidät siitä, että olemme mieluummin tunnin etuajassa kuin minuutin myöhässä tapaamisesta kanssasi – arvostamme sinun aikaasi, emmekä missään nimessä halua hukata sitä.